bhramari pranayama

Bhramari pranayama: Disanje poput zujanja pčele

U prošlome članku pozabavili smo se cijevnim disanjem koje se uspješno koristi u borbi protiv depresije. Općenito se može reći da, tehnike disanja pri kojima se stvara zvuk (vibracija) u grleno vratnoj zoni, imaju takvo djelovanje. Takvo je i Bhramari pranayama – disanje poput zujanja pčele.

DISANJE JE VOLJNO I AUTONOMNO

Već su nas naše none savjetovale da kada smo nervozni udahnemo duboko nekoliko puta ne bismo li se opustili. Disanje je jedina naša funkcija koja je naglašeno i voljna i autonomna. To znači da dišemo kada na to ne obraćamo pozornost, ali i da disanje voljno možemo zaustaviti, produbiti, ubrzati… Vrhunski jogiji mogu slično upravljati i svojim srcem i drugim funkcijama, ali mi koji to nismo, koristimo disanje da bismo iz voljnog ušli u područje autonomnog. Tehnikom disanja djelovat ćemo i na funkciju srca i drugih organa koji rade autonomno, tj. opuštenijim disanjem opustit ćemo i obnoviti pravilnu funkciju autonomnih organa.

‘ZUJANJEM’ DO IMUNITETA

Kod Bhramari pranayami tehnike disanja, proizvodi se zvuk nalik zujanju pčele. Kranijalni živac X (Nervus vagus) u toj vježbi disanja biva stimuliran na rad u zoni dijafragme, ali i u grlu uslijed vibracije proizvedenog zvuka.  U temi o cijevnom disanju naglasili smo da je Nervus vagus odgovoran za pravilan rad mnogih unutarnjih organa (disanje, rad srca, probava…). Pa da dodamo još par riječi o tom živcu:

  • Izrazito je važnog utjecaja na naš imunološki sustav i upalne procese
  • Komunicira s mozgom o stanju organa koje osluškuje
  • Stimulira mimiku lica i uljuđenu verbalnu komunikaciju
  • Rad mu remete hormoni povezani s kortizolom (hormonom stresa)

Isključivanje rada i disfunkcija vagusa može uzrokovati ozbiljne psihičke poremećaje i dovesti do poremećaja težine, motorike, rada unutrašnjih organa i poremećaja endokrinog sustava:

Poremećen rad lutajućeg živca uzrokuje sindrom propusnih crijeva, povećanje težine i apetita, nepravilnu probavu, čireve na želucu i crijevima, osjetljiv želudac, napuhanost, previše kiseline i žgaravicu, gastritis… Stimulacija kranijalnih živaca omogućuje smanjenje težine zbog osjećaja sitosti.

Cijeli članak pročitajte na portalu wellness.hr na linku

Podijelite s prijateljima