chi-kung

Chi kung energetske vježbe

Chi Kung je po legendi u 6. stoljeću sastavio Bodhidharma, utemeljitelj Zen (Ch’an) budizma u Kini. Chi Kung se doslovno prevodi kao Vještina disanja ili jednostavno Energetska vještina.

Kung znači rad ili vještina, ali u filozofsko-medicinsko-borilačkom kontekstu Kung je vještina dovedena do savršenstva. Chi je dah ili zrak koji udišemo obogaćen vitalnom energijom – Chijem.

Kako djeluje Qui kung?

Sve Chi Kung vježbe se uglavnom svode na kultiviranje ili pročišćavanje chija pomoću raznih načina disanja, primjene stavova, pokreta, vizualizacije, odnosno dovođenja Chija u energetski centar, njegovo pobuđivanje i usmjeravanje, kontrola i regulacija i na kraju procesa slijedi transformacija u više aspekte, što rezultira jačanjem i povećanjem vitalnosti cijelog organizma.

Kako krenuti?

Ovo su neki od primarnih ciljeva vježbanja, a u početnim fazama, relaksacijom i vizualizacijom opuštamo fizički sustav dok ga stavovima i pokretima jačamo. Kasnije, kad savladamo formu, relaksacijom otvaramo meridijane, a pokretima i tehnikama stimuliramo Chi, vodeći ga po tako otvorenim energetskim putevima. Svaki meridijan je povezan sa svojim odnosnim organima, do kojih se distribuira vitalna energija, u količini koja se može precizno dozirati varijacijama tehnika, intenzitetom savijanja tijela, veličinom rotacije zglobova i istezanja, kao i duljinom udaha i izdaha.

Cilj Chi Kung vježbi je potaknuti protok energije interno u tijelu tako da se učinkovito kreće kroz cijelu mrežu Chi kanala tzv. “meridijana”. Tako da se podiže čitave unutarnja snaga osobe.

Trening za um, unutarnje organe i živčani sustav

Cilj Chi Kung vježbi je potaknuti protok energije interno u tijelu tako da se učinkovito kreće kroz cijelu mrežu Chi kanala ili tzv. “meridijana”. Ono što Chi Kung nudi je metoda istovremenog treninga za živčani sustav, um i unutarnje organe, tako da je unutarnja snaga čitave osobe podignuta na novu razinu snage i kondicije.

Cijeli članak pročitajte na portalu wellness.hr na linku 

Podijelite s prijateljima