dermatomi

Što su dermatomi i koje je njihovo značenje u dijagnostici i terapiji vezivno – tkivnom masažom?

Što je dermatom

Jeste li se ikada zapitali zašto se bolovi u leđima šire niz nogu? Ili zašto uz bolove u vratu imate i utrnule prste?

Znate li da je to zato što postoji veza između senzacija i nepravilnosti na površini kože s određenim korijenima živaca koji počinju od kralježnice. Dermatomi su regije na koži koje su inervirane s pojedinim spinalnim živcem. Dermatomi su pod kontrolom senzornih neurona koji nastaju iz ganglija spinalnog živca.

Naziv “Dermatom” potječe od riječi “derma”, što znači “koža”, i  riječi “oma” što znači “masa”. Na koži ljudskog tijela se nalazi 29 dermatoma.  Povezanost senzornih živaca iz pojedinog korijena živca s točno određenim područjem kože  je nastalo tijekom embrionalnog razvoja kada su formirane strukture “na stranama neuralne cijevi tijekom četvrtog tjedna ljudskog razvoja. Na primjer, živčani put koji prenosi osjete s dermatoma koji se nalazi na površine kože noge i stopala dolazi iz živčanog korijena donjeg dijela leđa.

Iz leđne moždine izlazi osam cervikalnih živaca, dvanaest torakalnih živaca, pet lumbalnih živaca i pet sakralnih živaca. Svaki od tih živaca omogućuje nam da osjetimo temperaturu, dodir, pritisak, pa čak i bol na području kože koje je inervirano određenim spinalnim živcem.

dermatomi

Vrste i lokacije dermatoma

Dermatomi se poput kralježnice, dijele u četiri skupine: cervikalna, torakalna, lumbalna i sakralna. Svaki dermatom je klasificiran prema spinalnom živcu koji ga inervira. To jest, sedmi cervikalni živac inervira dermatom C7.

Poremećaj u protoku informacija prema u spinalnom živcu koji izlazi od sedmog vratnog kralješka daje osjetljivost na koži i potkožnom vezivnom tkivu ramena, nekih dijelova ruke i prstiju.

  • Cervikalni dermatomi – na koži vrata, vrata, leđa, ruku i ruku.
  • Torakalni dermatomi – pokrivaju unutarnju stranu ruke, prsa, trbuha i srednjeg dijela leđa.
  • Lumbalni dermatom  inervira kožu koja se nalazi u donjem dijelu leđa, frontalnoj zoni nogu, vanjskim bedrima i na tabanu i dorzumu stopala.
  • Sakralni dermatomi – pokrivaju kožu genitalnih i analnih područja, stražnji dio nogu, stražnji dio bedara i potkoljenice, pored vanjskog ruba stopala..

Međutim, važno je napomenuti da su dermatomi posljednjih godina otkriveni kliničkim opažanjima samo vodič. Svaka osoba može imati male varijacije u granicama dermatoma.

Kliničko značenje dermatoma

Dermatomi su klasificirani na kartama dermatoma kralježnične moždine i koje su vrlo korisne za zdravstvene djelatnike i istraživače – za dijagnozu i liječenje patologija živaca.

Postoje dvije glavne karte koje su trenutno prihvaćene u medicinskoj struci. Prva je karta Keegan i Garret iz 1948. godine. Druga je karta Foerstera iz 1933., koja se najčešće koristi..

U području dijagnostike i terapije važno je prepoznati poremećaj senzacija na pojedinom dermatomu i povezati ga s lezijom živca koji ga inervira.

Ako se određeni simptomi nalaze duž područja povezanog s dermatomom (bol, iritacija kože, osip …) može biti posljedica ozljede ili raznih patologija povezanih  s korijenom živaca. Primjerice, hernija diska koja komprimira živčani korijen L5 dovodi do boli i peckanja u potkoljenici i stopalu.

Što je vezivno tkivna masaža?

Vezivno-tkivna masaža je manualna tehnika kojom se obrađuje koža i potkožno vezivno tkivo s naglaskom na neuromuskularne zone – dermatome. Specifičnim pokretima ove masaže uklanja se refleksna blokada prolaza nervnih impulsa prema pojedinim dijelovima tijela ili organima.

Primjenjuje se u fizioterapiji i kozmetologiji.

Vezivno tkivna masaža poboljšava cirkulacija, pomaže u liječenju bola, poboljšava se zglobna pokretljivost, opuštanje mišića, smanjuje bol i poboljšava funkcija organa i tkiva.

U kozmetologiji ovom se masažom isteže vezivno tkivo, vraća mobilnost dermisu i hipodermisu te pridonosi oblikovanju kolagena.

Upišite se na tečaj Vezivno tkivne masaže

u Učilištu Lovran na kojem ćete naučiti teorijske osnove, lokacije i testiranja osjeta na dermatomima, te se osposobiti za stručnu izvedbu Vezivno tkivne masaže.

Podijelite s prijateljima