wellness masaza

Evo kako masaža djeluje na vaš organizam

Masaža je fizikalna metoda kojom se različitim ručnim pokretima poput glađenja, gnječenja, trljanja postiže psihofizičko opuštanje, njeguje koža, ali i rehabilitiraju brojni zdravstveni poremećaji. 

Svaki čovjek instinktivno primjenjuje glađenja, gnječenja, trljanja i protresanja kada osjeti potrebu da opusti ili ukloni napetost i bol u nekom dijelu tijela.

Profesionalna masaža se razlikuje od samomasaže u tome što profesionalni maser posjeduje znanja i vještine da na temelju tegoba koje klijent naglašava izabere najbolju kombinaciju pokreta, jačinu, smjer i brzinu masaže, kao i lokaciju i trajanje masaže – i time izazove pozitivno djelovanje masaže na problem i cijeli organizam.

Učinci masaže na organizam

Svaka masaža djeluje istodobno na naše fizičko i psihičko stanje. Tokom masaže čovjek se psihofizički relaksira, brže i lakše oporavlja od raznih zdravstvenih poremećaja.

Na mjestu primjene masaže, organizam reagira: porastom temperature na površini kože i u potkožnom tkivu, širenjem krvnih žila, većim lučenjem histamina i hormona, ubrzanom produkcijom kolagena, bržom razmjenom tvari u organizmu.

Posljedica tih reakcija je osjećaj opuštenosti, manje napetosti i bolova u tijelu. Naime mijenjajući našu fiziologiju ručnim pokretima u organizmu se popravlja cirkulacija, jača imuni sustav, uklanjaju se toksini i višak tekućine, opušta napetost u mišićima i zglobovima, smanjuju bolovi, učvršćuje i pročišćava koža.

Cijeli članak možete pročitati na linku portala www.wellness.hr

Podijelite s prijateljima