bol u ledjima

Fizioterapeut u medicinskom wellnessu

Fizioterapeut kao zdravstveni stručnjak fizioterapije, svojom djelatnošću upotpunjuje i proširuje usluge kako zdravstvenog turizma tako i medicinskog wellnessa. Stoga je šansa za zapošljivost Fizioterapeutskog tehničara osim u zemljama EU i u medical wellness turističkim centrima u Hrvatskoj – sve izglednija.

Medical Wellness u okviru zdravstvenog turizma je sinergijska suradnja između medicine, wellness-a i turizma, uz obavezan liječnički nadzor u cilju očuvanja ili unaprijeđena zdravlja, podizanja opće kvalitete življenja i rehabilitacije bolesnih stanja. Medicinski wellness je naziv za ponudu programa prevencije i rehabilitacije metodama komplementarne i konvencionalne medicine, koja u zemljama Europske unije u zadnjih nekoliko godina produžuje turističku sezonu. Kod samih korisnika medical wellness se percipira kao kombinacija medicinskih i wellness usluga zbog kojih su donijeli odluku o turističkom putovanju na određenu destinaciju ili zdravstveno turistički objekt.  

Predviđa se da će klasična wellness ponuda ostati najsnažniji segment zdravstvenog turizma do 2020.g.,  a da će Medical wellness porasti 400% između 2010.g. i 2020.g.  (Lanz Kaufmann, Stettler, 2009, p.)   

U Strategiji razvoja turizma RH do 2020, te u Akcijskom plan razvoja turizma RH (2015), planira se razvoj hrvatskog zdravstvenog turizma u četiri područja: Medicinski turizam, Termalni turizam, Holistički turistički wellness iMedicinski wellness.

 

Glavne razlike između holističkog i medicinskog wellnessa:

Načela Holistički wellness Medicinski wellness
Cilj programa Opuštanje ili relaksacija Prevencija i rehabilitacija oboljenja
Liječnički nadzor Ne Da
Svrha u turizmu Dodana vrijednost

Povećava interes za objekt

Povećava vanpansionsku potrošnju

Motiv dolaska je program rehabilitacije (zdrava leđa, Zdravo spavanje, Menopauza, Mršavljenje..)

Produžava turističku sezonu i povećava ukupan prihod od turizma

 

Najčešće indikacije za korištenje programa medicinskog wellnessa

 1. kronične bolesti lokomotornog sustava
 1. bolesti srca i krvožilnog sustava
 2. alergijskih i plućnih bolesti
 3. endokrine bolesti
 4. područje mentalnog zdravlja
 5. kožne bolesti
 6. stres, kronični umor, rekonvalescencije

Kako  inovirati svoju ponudu programima medicinskog wellnessa?

U Hrvatskom zdravstvenom turizmu dominira ponuda holističkog turističkog wellnessa, a pravila i propise o medicinskom wellnessu u Hrvatskoj još nisu izrađeni.

Standarde i certifikaciju medicinskog wellnessa u zemljama Europske unije gdje se ta vrsta zdravstveno turističke ponude sve više razvija – propisuju stručna udruženja, poput Deutsche medical wellness Verband (DMWV). Stoga  svima koji žele inovirati svoju ponudu medical wellnessprogramima, preporučujem da to urade  sljedeći pravila i propisa Njemačkog udruženja za medicinski wellness:

 1. Osim medicinske rehabilitacije u medicinskom wellnessu se nude razne komplementarne metode (Tradicionalna kineska medicina, Ayurveda, Homeopatija, Naturopatija, Kiropraktika, Yoga, Autogeni trening, Terapija glazbom, Bioterapija, Psihoterapija….)
 2. Programi rehabilitacije pod liječničkim nadzorom – obavezan početni i završni liječnički pregled
 3. Zaposlen fizioterapeut u punom radnom vremenu
 4. Pisane upute za kućnu njegu i zdrave životne navike
 5. Implementiran sustav upravljanja kvalitetom tj. licenciraju se kao „medical wellness centar“

 

Što u medical wellnessu radi fizioterapeut ?

Pored educiranih wellness terapeuta, masera, aromaterapeuta koji pružaju usluge wellnessa  turistima – zdravim ljudima – medicinski wellness kao zdravstvenu djelatnost provode priznati zdravstveni profesionalci „fizioterapeuti“ koji su zakonski regulirani u svim zemljama EU i šire.

Fizioterapeutski tehničarisu zdravstveni djelatnici – članovi rehabilitacijskog tima u medical wellness centru, koji pod stručnim nadzorom liječnika i prvostupnika fizioterapije provode: hidroterapiju, termoterapiju, krioterapiju, medicinske i terapijske masaže, ultrazvučnu i elektroterapiju, kineziterapiju i kinezimetrijska testiranja.

 

Fizioterapeut u medicinskom wellnessu može:(Hrvatska komora fizioterapeuta,Fizioterapija, Glasilo Komore,Zagreb, travanj 2011.)

 • Provesti screening i procijeniti zdravstvene potrebe pojedinca/ grupe
 • Postaviti prioritete za identifikaciju zdravstvenih potreba i uputiti pacijenta liječniku kada je potrebno
 • Primijeniti prevenciju, zdravstvenu promociju, fitness i wellness programe koristeći epidemiološke principe
 • Vrednovati zdravstvenu promociju, fitness i wellness aktivnosti kao dio fizioterapijske prakse
 • Respektirati pacijenta/klijenta uključujući ga u donošenje kliničkih odluka
 • Demonstrirati program evaluacije za intervenciju kod wellness programa
 • Primijeniti fitness program kod npr. osteoartritisa koljena
 • Razviti kondicioni program kod osoba oboljelih od astme
 • Utemeljiti program za snaženje, jačanje, izdržljivost, fleksibilnost, spretnost, koordinaciju i balans za starije osobe
 • Razviti programe vježbi, fitness-a i wellness programa, uzimajući u obzir specifičnu populaciju uključujući žene, (npr. trudnice ili dijagnosticirana osteoporoza), djecu, adolescente, starije ljude, rekreativce, profesionalne sportaše, pojedince s pretilošću i osobe različite rase/etničke pripadnosti
 • Modificirati programe vježbi za žene u trudnoći
 • Upotrijebiti programe za zdravlje, fitness i wellness, uključujući ove s bolestima i stanjima koja mogu voditi do oštećenja, funkcionalnog ograničenja ili nesposobnosti
 • Izraditi strategiju/model za promjenu zdravstvenog ponašanja
 • Funkcionirati kao savjetnik u odnosu na zdravstvena pitanja

Jeste li znali:

 • Interes za uvođenje programa medicinskog wellnessa u okviru zdravstvenog turizma raste zato  što većina zdravstvenih osiguranja u EU pokrivaju troškove medicinskog wellnessa.
 • Prosječni broj dana boravka turista na programu medicinskog wellnessa je 14 dana

  

Autor: Jelica Popić,dr.med. – Učilište Lovran, www.akademija.wellness.hr

 

Podijelite s prijateljima