holistički pristup zdravlju

Što je holistički pristup zdravlju u wellnessu?

Holizam je pojam koji dolazi od grčke riječi holos a znači cijelo, cjelokupno, sveobuhvatno. Riječ holizam se probila na sam vrh vokabulara u području wellnessa, zdravlja pa i liječenja bolesti. 

Promatrati  i pristupati zdravlju  i liječenju zdravstvenih poremećaja na holistički način znači  - skrbiti i nastojati postići sklad tijela, uma i duha i da je sve skupa uronjeno u zdravu i podržavajuću okolinu.

Wellness je holistički koncept promocije zdravlje,  jer potiče ljude na zdrave životne stilove: kretanje/tjelovježbu, zdravu i pravilnu prehranu, psihofizičko opuštanje, njegu kože, ali i učenje vještina za upravljanje stresom i emocijama, odnosima.

Wellness je također skup proizvoda  i usluga  koje se nude u zdravom i podržavajućem okruženju wellness centra s ciljem da se dosegne  i održi zdravlje i dobrobit tijela, uma i duha.  Osobe koje posjećuju wellness centre žele ostati zdravi, spriječiti pojavu bolesti, opustiti se, odmoriti, dobro izgledati i dobro se osjećati.

U svijetu wellnessa holistički pristup zdravlju, ljepoti i opuštanju se podrazumijeva.  Holistički pristup liječenju sve je zastupljeniji u sektoru zdravstva ili medicinske skrbi – jer pomaže da bolesnik brže i lakše ozdravi tijelo, um i duh. “Najveća je pogreška u  liječenju bolesti postojanje liječnika za tijelo i liječnika za dušu, ako se tijelo i duša ne mogu razdvojiti.” Platon   

Holistički program obrazovanja za zanimanje Wellness terapeut  

Wellness terapeut je holističko zanimanje jer po završetku školovanja postaje stručnjak koji  posjeduje znanja i vještine različitih tehnika koje pomažu postići i održati sklad duha i tijela. 

Wellness terapeuti se mogu lako zaposliti u  wellness centrima, centrima zdravlja i ljepote, a vrlo često se odlučuju za samozapošljavanje (korištenjem mjera s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje) i pokretanje obrta ili tvrtke u sektoru osobnih usluga, otvaranjem salona za masažu, centra zdravlja i ljepote.

Tijekom školovanja za Wellness terapetuta uči se  više vrsta i tehnika masaže, kozmetička njega lica i tijela, pravilno korištenje spa vodenih sadržaja, komunicirati i kreirati opuštajući ugođaj u wellnessu ili salonu za masažu.

Klasična medicinska masaža je masaža izbora kod fizičkih tegoba – bolova u koštano mišićnom sustavu. Polaznici će prije učenja same tehnike masaže učiti anatomiju ljudskog tijela, znati će prepoznati znakove pojedinih poremećaja koštano mišićnog sustava (lumbago, išijas, smrznuto rame, teniski lakat, cervikalna spondiloza…). Naučiti će  provesti  razgovor s klijentom prije početka  masaže vezano uz tegobe zbog kojih je klijent došao  na masažu, prepoznati rizike za izvođenje masaže, te provesti pregled promatranjem držanja i kretanja tijela, te palpacijom mišića i kože.

Aroma masaža – je masaža koja najbolje pomaže opuštanju od stresa, prekomjerne psihičke napetosti koja se manifestira mentalnim tegobama (tjeskoba, nesanica…)  ali i fizičkom napetošću i bolovima u  mišićima na različitim dijelovima tijela. Provodi se toplim mješavinama biljnih i eteričnih ulja – sporim i dubokim pokretima masaže i akupresure. Tijekom edukacije polaznici uče „aroma coachingom“ izabrati eterična ulja za izradu mješavine za masažu – koja je individualno prilagođena potrebama klijenta.

Limfna ručna drenaža – je masaža koja pomaže ukloniti višak tekućine, toksine, mliječnu kiselinu i detoksicirati organizam, popravlja cirkulaciju limfe i krvi, jača imuni sustav, uklanja celulit i edeme na koži lica, podočnjake. Zbog sporih, ponavljajućih  i ritmičkih pokreta potiče dominaciju parasimpatikusa – što je dodatno čini vrlo efikasnom metodom za psihofizičko opuštanje.  Polaznici će naučiti prepoznati znakove edema na koži, te pokrete limfne ručne drenaže.

Refleksna masaža stopala – pripada skupini energetskih masaža, jer je bazirana na principima Tradicionalne kineske medicine. Provodi se na refleksnim zonama i akupresurnim točkama na stopalima. Pomaže uspostaviti ravnotežu u protoku energije, kao i funkciji udaljenih unutarnjih i vanjskih organa. Pogodna je za pojedince koji se osjećaju energetski „prazno“ ili su u energetskom „ekscesu“. Tijekom edukacije polaznici će naučiti kako prepoznati energetski disbalans kroz anamnezu i palpaciju stopala a potom i kako ga pokretima masaže ukloniti.

Anticelulitna masaža – je tehnika za liječenje celulita. Polaznici će naučiti prepoznati meki i tvrdi celulit, faze celulita, te provesti anticelulitnu masažu – koristeći pokrete limfne ručne drenaže kojima će ukloniti višak tekućine ili pokrete vezivno tkivne masaže koji djeluju na  promijenjeno vezivno tkivo i fibrozne celulitne nakupine / narančinu koru. 

Kozmetička masaža lica – je masaža koja se provodi na licu, vratu, dekolteu u svrhu njege i pomlađivanja - modeliranja mišića i kože lica. Polaznici će naučiti pokrete i izabrati ulje za masažu prema tipu i stanju kože lica.

Kozmetička njega lica i tijela – u wellnessu je usmjerena na njegu različitih tipova i stanja kože s naglaskom na korištenje kozmetičkih proizvoda prirodnog porijekla i na opuštanje. Polaznici će naučiti osnovne tehnike njege lica i tijela, metodama pilinga, masaže, aplikacije saruma i maski.

Spa vodeni sadržaji – polaznici uče sve o vodenim sadržajima i programima sauniranja u finskim, parnim, bio saunama, rimskom saunama, hamamu. Naučiti će savjetovati klijente o pravilima korištenja i ponašanja u saunama i na bazenima.

Komunikacija i ugođaj u wellnessu -  Wellness terapeuti uče kako efikasno komunicirati s klijentima i članovima tima – kako slušati, savjetovati i postići odnos povjerenja. Wellness terapeuti s malim detaljima poput mirisa, svjetla i opuštajuće glazbe kreiraju okruženje u kojem se svaki klijent može osjećati opušteno i sigurno. „Onaj tko bi htio napraviti dobro drugima, mora to učiniti u malim stvarima.“ (William Blake, 2001).

Program stručnog osposobljavanja-  Wellness terapeut

Podijelite s prijateljima