vjezbanje

Kako vježbanje utječe na vašu kožu

Da vježbanje poboljšava izgled vaše kože nije laž koju fitness treneri govore svojim klijentima. Tjelovježba može učiniti da vaša koža izgleda zdravije, posebno onda kada nemate vremena za odlazak u kozmetički salon.

POVEĆANJE CIRKULACIJE

Kada vježbate vaše tijelo stvara više kapilara u koži zbog povećane cirkulacije kako bi se bolje transportirao kisik i nutrijenti. Povećani protok krvi će nahraniti vaše stanice i održavati ih vitalnim. Također znači da će zdravi sastojci vašeg smoothija brzo dospjeti u sve satnice tijela i potaknuti će vaš imunitet.

UKLANJANJE TOKSINA

Vježbe, osobito one koje potiču znojenje pomažu oslobađanju toksina iz tijela kroz kožu. Ti toksini, uključujući slobodne radikale, čestice zagađenja, toksine iz nezdrave hrane, pušenje i alkohol, se mogu prirodni izbaciti iz tijela znojenjem.

STVARANJE ENDORFINA

Endorfin koji se izlučuje tijekom vježbanja rezultira opuštanjem tijela i uma. Neke osobe čak i bolje spavaju kad prakticiraju redovito vježbanje što bi moglo dovesti do smanjenja bolesti. Stresne situacije i nedostatak sna mogu dovesti do „pucanja“, opuštanje može smanjiti stres, omogućuje vam da više spavate i na kraju dovodi do boljeg izgleda kože cijelog tijela.

 SAVJETI ZA NJEGU KOŽE NAKON VJEŽBANJA

Ne morate postati maratonci kako bi imali koristi od vježbanja, dovoljno je da vam se tijelo kreće. Ali nekih pravila se morate pridržavate bilo da se bavite nekom od aktivnosti u vodi ili dižete utege, a ona uključuju istezanje, tuširanje i hidrataciju. Pokušajte se tuširati odmah nakon vježbanja i hidratizirajte kožu. Nastavite se hidratizirati tijekom cijelog dana. Tijekom vježbanja otvaraju vam se pore stoga je pranje lica nakon vježbanja obavezno.

U jesen i proljeće se mijenjaju naši obrasci spavanja i hormoni te je potrebno prilagoditi i njegu kože. U proljeće se fokusirajte na piling kože. Tijekom zime napravite dubinski piling ili četkajte kožu. Mikrodermoabrazija je idealna u jesen. Tijekom ljetnih mjeseci koristite lagane hidratantne kreme, serume te kreme sa zaštitnim faktorom.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima