Križobolja uzrokovana disfunkcijom mišića fleksora koljena

Ne morate biti guru anatomije da biste razumjeli funkcionalno kretanje. Dovoljno je osnovno razumijevanje funkcionalne anatomije da povežete razloge, zašto disfunkcionalno koljeno utječe da  zglobovi male zdjelice kao i mišići u donjem dijelu leđa postaju preopterećeni i disfunkcionalni?

Pročitajte objašnjenje i saznajte kako tehnikom Cross friction masaže i PIR – istezanjem možete liječiti križobolju ili bol u donjem dijelu leđa uzrokovanu disfunkcijom koljena.

Što se dešava kada savijamo trup naprijed

Kada pojednostavljeno promotrite odnos kretnji između struktura križa i koljena bit će vam jasan mehanizam i uzrok ovih tegoba.

Kada je koljeno u fleksijskoj kontrakturi – uslijed skraćenja mišića fleksora koljena može doći do otežanog savijanja trupa prema naprijed i boli u donjem dijelu leđa.

To je zato što tri snažna mišića (fleksori koljena) počinju sa sjedne kosti a završavaju svojim tetivama na gornjem dijelu potkoljenice (ispod koljena)   –  dva s unutarnje strane i jedan s vanjske strane.

Kada savijamo trup prema naprijed, zdjelica se teži rotirati što omogućuje kralježnici da se izduži prema naprijed u središnjoj ravnini. U tom pokretu tetive fleksora koljena  čije je polazište na kvrgama sjedne kosti ograničit će rotaciju zdjelice prema naprijed. Ta mišićna stabilizacija zdjelice omogućuje zaokruživanje sredine leđa u savijanje prema naprijed.

Fleksijsku kontrakturu ili skraćeni mišići fleksora koljena kod sportaša i osoba koji zbog ozljede ili učestalih naprezanja tih mišića prati često i križobolja. Bol u donjem dijelu leđa se javlja jer se mišići fleksori koljena ne mogu adekvatno produžiti. Zbog toga se napreže i duboki mišić u donjem dijelu leđa – M.quadratus lumborum.

Kod disfunkcije M.quadratus lumboruma, koji se proteže između zdjelice i 12 rebra – javlja se križobolja – bol u donjem dijelu leđa.  Kako se mišić ne može adekvatno skratiti i produžiti, ova disfunkcija može uzrokovati  i iritaciju ishijadičnog živaca.

Koje manualne tehnike pomažu  križobolji  uzrokovanoj disfunkcijom mišića

Manualni terapeuti mogu naučiti tehnike mekih česti poput Cross friction masaže i PIR – istezanja.
Budite vođeni znatiželjom, nikada ne silite, budite pažljivi na osjet i povratnu informaciju . Tijelo dobro reagira na ponovljena nježna istezanja prije dugotrajnije tehnike poprečne frikcije.

Naučite kako istražiti ograničene kretnje/mobilizacijom zglobova. Otkrijte raspon pokreta u zglobu  i djelujte unutar ‘zone bez naprezanja’. Zatim polako napredujte do ruba zone udobnosti.

Sljedeći ove upute uz poznavanje tehnike PIR i Cross friction postupno ćete napredovati bez napora. Uključite disanje jer je to dio PIR tehnike –  kada date uputu klijentu da zadrži dah dok dajete otpor pokretu istezanja mišića.

Želite li primijenite ove smjernice u svoju praksu – naučiti tehnike manipulacije i mobilizacije zglobova i tehnike istezanja mekih česti – prijavite se na tečaju Manualne terapije i kiropraktike

Autor: Jelica Popić, dr.med. – ravnateljica

Podijelite s prijateljima