Liječenje križobolje kiropraktikom

Kiropraktika je svoju reputaciju brze i sigurne metode stekla upravo liječenjem križobolje. Sigurna je metoda kada je provode educirani manualni terapeuti koji su prije kiropraktike proveli detaljan fizikalni pregled i anamnezu.

Najčešći uzrok i simptomi križobolje

Čest je uzrok križobolje degenerativna promjena i subluksacija malih zglobova ili fasetnih = zigapofizealnih zglobova. U literaturi i praksi se t vrsta križobolje naziva i fasetnim sindromomUzrok bola je zapravo funkcijski poremećaj ili pomak ili subluksacija obično reverzibilna u malom zglobu jednog ili više lumbalnih kralježaka. Funkcijski poremećaj u malim zglobovima lumbalne kralježnice se manifestira križoboljom s prenesene boli u nozi ili bez nje i smanjenom pokretljivošću lumbosakralne regije.

Ovisno o tome koji su fasetni zglobovi blokirani, bol iz križa može se proširiti u područje stražnjice, prepone, kuka te u stražnji dio bedra do razine koljena.

Bol u listu ili potkoljenici nije karakteristična za disfunkciju malih zglobova

Što je fizikalni pregled ?

Prije manualne terapije manualni terapeut mora provesti premanipulativnu obradu pacijenta – anamnezau i fizikalni pregled

Fizikalni pregled ima za cilj otkriti uzrok i mjesto boli, te otkloniti moguće kontraindikacije (kada se ne smije provesti kiropraktičarski brzotrzajni pokret)

Prije fizikalnog pregleda manualni terapeuti provode anamnezu ili razgovor s klijentom ili pacijentom kako bi saznali što boli, kako boli, od kada boli te što je uzrokovalo pojavu boli (možda neki pokret, dizanje tereta ili je bol počela spontano). U  toku anamneze važno je saznati i druge podatke među kojima su opće stanje zdravlje i postojanje drugih bolesti.

Što obuhvaća fizikalni pregled? 

Obuhvaća vizualni pregled, testove pokretljivosti i bolnosti, palpaciju

 • Antalgično držanje (iskrivljenost) nije karakteristično za disfunkciju fasetnih zglobova.
 • Lumbalna lordoza često je izravnana u bolesnika s kroničnom disfunkcijom malih zglobova
 • U bolesnika s disfunkcijom fasetnih zglobova najčešće su ograničene i bolne ekstenzija i rotacija.
 • Fleksija je obično slobodna i bezbolna

Kod kojih vrsta križobolje se ne smije izvoditi kiropraktika

Klasične kontraindikacije za kiropraktiku i manipulativne zahvate na kralježnici i zglobovima su:

 • Bolesti – tumori, infekcije, dugotrajna primjena kortikosteroidnih lijekova, prijelomi
 • Neurološki : kompresija korijena živaca s neurološkim deficitom (trnjenje i mravinjanje, gubitak refleksa i gubitak mišićne snage,   kompresija cauda equina (kompletna paraliza uz inkontinenciju stolice i mokraće)
 • Vaskularni: aneurizma aorte, krvarenje u zglobove npr.hemofilija
 • Nedostatak dijagnoze
 • Kada se pozicioniranje pacijenta ne može postići zbog boli ili otpora
 • Bolesnici s reumatoidnim artritisom i osteoporozom
 • Hipermobilnost zglobova – Ako je kralježak hipermobilan u usporedbi s drugim kralješkom, potrebno je paziti da se izbjegne pretjerano opterećenje hipermobilnog zgloba)
 • Mišićno-koštani deformiteti i spondilolisteza
 • Frakture – svježe traume

Obilježja upalne križobolje: postupni nastup, traje dulje od tri mjeseca, prisutna je tijekom noći, popraćena je jutarnjom ukočenošću križa, smanjuje se nakon ustajanja i vježbanja, ne popušta nakon odmaranja, dobro reagira na nesteroidne antireumatike.

Postani manualni terapeut i nauči tehnike kiropraktike za liječenje križobolje

Na tečaju Manualna terapija i kiropraktika naučiti ćete provesti fizikalni pregled koristeći više vrsta testova među kojima su: Lasegov test, Testovi federiranja, Test nabiranja kože i još mnogi drugi.

Naučiti ćete provesti najoptimalnije tehnike kiropraktike, tehnike mobilizacije i tehnike za oporavak mekih česti.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima