Liječenje teniskog lakta kiropraktikom i Cyriax manualnom metodom 

Među metodama liječenja teniskog lakta je kiropraktika i Cyriax fizioterapija. Svrha ovog članka je opisati liječenje teniskog lakta kombinacijom kiropraktike i Cyriax metode duboke poprečne frikcije.

Što je Teniski lakat ?

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) jedna je od najčešćih lezija ruke. Ovaj poremećaj svakodnevno izaziva manualne terapeute i fizioterapeute, jer je to ozljeda koju je teško liječiti, sklona je ponavljanju i može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Prosječno trajanje tipične epizode teniskog lakta je između šest mjeseci i dvije godine.

To je degenerativni ili neuspješni tetivni odgovor karakteriziran povećanom prisutnošću fibroblasta, vaskularnom hiperplazijom i neorganiziranim kolagenom u polazištu m. extensor carpi radialis brevis, najčešće zahvaćene strukture.

Općenito je to poremećaj  koji se najčešće događa kod sportaša (najčešće kod tenisača) ili radnika koji izvode specifičan pokret šake (žbukanje, gletanje, šišanje….). Ozljeda može nastati uslijed naglog, brzog i prejakog pokreta  (makroskopske poderotina u extensor carpi radialis brevis)  ili kao posljedica monotonih dugotrajno ponavljajućih pokreta ( mikroskopske poderotine u extensor carpi radialis brevis)

Najčešće je zahvaćena dominantna ruka, s prevalencijom od 1-3% u općoj populaciji.

Koji su simptomi teniskog lakta ?

Ima dobro definiranu kliničku sliku, a glavne tegobe su bol i smanjena snaga stiska, a oba mogu utjecati na dnevne aktivnosti. Dijagnoza je jednostavna i može se potvrditi testovima koji reproduciraju bol, kao što je palpacija lateralnog epikondila, otpor ekstenziji zapešća, otpor ekstenziji srednjeg prsta i pasivna fleksija zapešća. 

Kako se liječi teniski lakat ?

Iako su uzroci i simptomi teniskog lakta jasni, a njegova dijagnoza laka, do danas nije pronađeno idealno liječenje. Korišteno je mnoštvo konzervativnih fizioterapijskih metoda – aparativno i kineziterapijskih. Ovi tretmani imaju različite mehanizme djelovanja, ali svi imaju isti cilj, smanjiti bol i poboljšati funkciju. Takva raznolikost mogućnosti liječenja sugerira da optimalna strategija liječenja nije poznata te je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo najučinkovitije liječenje pacijenata s teniskim laktom.

Među metodama liječenja je kiropraktika i Cyriax fizioterapija. Svrha ovog članka je opisati liječenje teniskog lakta kombinacijom kiropraktike i Cyriax metode duboke poprečne frikcije.

Kiropraktika i Cyriax fizioterapija teniskog lakta

Cyriax metoda je pokazala znatan uspjeh u liječenju teniskog lakta.

Da bi se tretman smatrao Cyriax metodom mora se koristiti po specifičnom protokolu - duboka transverzalna frikcija (DTF) u kombinaciji s Millovom manipulacijom lakta, koja se izvodi odmah nakon DTF-a. 


Što je duboko poprečno trenje (DTF) ?

Deep transversum friction (DTF) je specifična vrsta masaže vezivnog tkiva koja se primjenjuje upravo na mekotkivne strukture kao što su tetive. Empirijski su ga razvili Cyriax i Cyriax i trenutno se intenzivno koristi kao manualna metoda u fizioterapijskoj praksi. 

Od posebne je važnosti da se DTF izvodi samo na točnom mjestu lezije, s dubinom trenja koju pacijent može tolerirati.  DTF se mora primijeniti poprečno na specifično zahvaćeno tkivo - prsti terapeuta i pacijentova koža moraju se kretati kao jedna cjelina.

Kao opća smjernica, DTF se primjenjuje 10 minuta, svaki drugi dan ili u minimalnom intervalu od 48 sati, kako bi se tetiva pripremila za manipulaciju. 

Nažalost, tehnika je stekla reputaciju vrlo bolne zbog grešaka u izvedbi. Bol tijekom frikcijske masaže obično je rezultat pogrešne indikacije, pogrešne tehnike ili prevelike dubine pritiska. Ako se ovaj oblik masaže pravilno primjenjuje, vrlo brzo djeluje analgetski na tretirano područje i nije previše bolno za pacijenta. 

Što je Millova kiropraktička manipulacija

Millova manipulacija najčešća je manipulativna tehnika  za lakat koju koriste kiropraktičari, manualni terapeuti i fizioterapeuti.  Definira se kao pasivni pokret koji se izvodi na kraju raspona pokret i to u izdahu – i kada je zglob i pacijent najviše moguće opušten. Radi se potisak minimalne amplitude, velike brzine. 

Dr Mileusnić – voditelj tečajeva kiropraktike u Učilištu Lovran navodi da se treba izvesti odmah nakon DTF-a pod uvjetom da pacijent ima cijeli raspon pasivne ekstenzije lakta. Ako je pasivna ekstenzija lakta ograničena, manipulativni potisak će utjecati na zglob lakta, a ne na uobičajenu tetivu ekstenzora, što može uzrokovati traumatski artritis. 

Cilj ove manipulacijske tehnike, je produžiti ožiljno tkivo pucanjem priraslica ne mjestu gdje se tetiva veže na kost. 

Važno je naglasiti da, ako se izvodi loša manipulacija neodržavanjem pune fleksije zgloba, potisak apsorbira uglavnom zglob lakta, što potencijalno uzrokuje traumatski artritis. Ovisno o jačini potiska, potpuna fleksija zapešća može pomoći u zaštiti zgloba od takve manipulacije.

Zato je ovu tehniku nužno naučiti izvoditi pravilno na tečaju i pod nadzorom stručnjaka za manualnu  terapiju.

Kiropraktičarska manipulacija lakta po Millu se izvodi samo jednom, i to svaki put iza Cross friction masaže, a učinci tretmana često se u potpunosti očituju tijekom sljedećih nekoliko dana.

 

Podijelite s prijateljima