Nokti su više od estetike 

U današnjem blogu istražujemo anatomiju noktiju i njihovu ključnu ulogu u održavanju zdravlja vaših ruku.

Iako se često nailazi na manikuru i uređivanje noktiju kao čisto estetski postupak, malo ljudi zna koliko je važno razumjeti strukturu noktiju prije nego što se pruži profesionalna usluga.

Nokat, na prvi pogled, možda djeluje jednostavno, no on je zapravo rožnata tvorevina kože koja ima ključnu ulogu u zaštiti živaca na vrhovima prstiju na rukama i nogama od ozljeda i oštećenja.

Štoviše, nokti su jedini dio naše kože koji ne sadrži krv. Njihova struktura temelji se na proteinu zvanom keratin, istom proteinu koji čini i našu kosu. Nokti rastu iz srednjeg sloja kože poznatog kao derma, slično kao i dlake.

Svaki nokat ima svoj korijen, često nazivan i maticom ili matriksom. To je područje gdje nokat raste i razvija se. Svako oštećenje ovog matriksa može se odraziti na izgled i zdravlje nokta, uključujući njegovu konzistenciju, oblik i transparentnost.

Nepravilnosti na noktima često su posljedica nepažljivog ili pretjeranog manikiranja. Na primjer, intenzivno pomicanje nabora kože oko noktiju ili rezanje “zanoktica” može uzrokovati ozljede.

Pritisak na lunulu, bijeli polukružni dio nokta, također može biti štetan. Agresivna sredstva za njegu i druge loše navike također mogu izazvati oštećenja.

Za razumijevanje strukture nokta, važno je znati da se sastoji od nekoliko dijelova. Orožala ploča je vidljivi dio nokta, ali ispod nje nalazi se posteljica ili ležište nokta. Na prijelazu ploče i korijena nokta nalazi se polumjesečasta zona lunula, koja je vidljiva kod većine ljudi. Na kraju, slobodan vrh nokta je onaj dio koji se odvoji od posteljice tijekom rasta.

Ploča nokta je složena struktura sastavljena od epidermalnih stanica i rožnatih stanica kože, spojenih nokatnom tvari koja sadrži tvrdi keratin. Na vertikalnom presjeku, ploča izgleda kao zid od cigle, s grupama rožnatih stanica i ponekad mjehurićima zraka. Ovi mjehurići zraka često uzrokuju bijele mrlje na noktima.

Bjele mrlje na noktima nisu uvijek posljedica fizičkog oštećenja. Mogu biti rezultat stresa ili čak alergijskih reakcija na proizvode za njegu noktiju. Znanje o anatomiji noktiju pomaže razumjeti različite uzroke tih mrlja.

Nokti su složeni i važni dijelovi našeg tijela. Razumijevanje njihove anatomije ključno je za održavanje njihove ljepote i zdravlja.

Prije nego što krenete s manikurom ili njegom noktiju, bitno je završiti kvalitetnu edukaciju i upoznati se s dijelovima nokta kako biste osigurali dugotrajnu i zdravu ljepotu ruku.

Podijelite s prijateljima