saune

Planiranje i izbor sauna u wellnessu

Pri Vašoj odluci da otvorite wellness centar nemojte zaboraviti saune. Sauniranje je iza masaža najtraženija i najprodavanija wellness usluga.

Saune se koriste širom svijeta za poboljšanje zdravlja, za uživanje i opuštanje. Preznojavanje tijela do kojeg dolazi tijekom boravka u sauni oslobađa organizam od štetnih tvari i toksina, jača imunološki sustav, opušta  od napetosti i stresa. Boravak u sauni pomaže ljudima da se osjećaju zdravije i poletnije.

Prvi efekti saune se osjete na koži. Obilno znojenje čisti kožu bolje od bilo kojeg drugog sredstva. Ono otvara pore i omogućava da odumrle stanice i nečistoće koje su duboko u koži izađu na površinu. Poboljšava se cirkulacija, tako da koža dobiva zdravi sjaj, bolji tonus i elastičnost.

Planiranje prostora – sauna oaze

Planiranje i projektiranje sauna oaze je zadatak arhitekta koji bi taj posao uvijek trebao raditi  s tehnologom – wellness stručnjakom koji dobro poznaje procese ili sve korake korištenja sauna i ostalih wellness usluga.

Imala sam priliku planirati prostore brojnih wellness centara u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju. Prilika mi se ukazala jer su nam se kao pokretačima  prvog wellness centra u Hrvatskoj (od 2.000-2004  u hotelu Milenij u Opatiji)  mnogi  poduzetnici i hoteli koji su prepoznali novu priliku za proširenje hotelske ponude Wellness sadržajima. Moje iskustvo im je dobrodošlo posebno zato što nije bilo specijaliziranih projektanata za wellness a dobavljači su nastojali prodati što veći broj opreme, koja svakom investitoru nije bila poznata.

Mnogi wellnessi nose „naš potpis“ – među njima su Wellness u hotelu Milenij, Opatija, Thalasso wellness u Opatiji, Wellness u HN Solaris, Šibenik, Wellness u butik hotelu Kaldera, Kobatovci (BiH), Wellness u hotelu Kardial, Banja Vrućica (BiH), Wellness u Grand, Hotelu Park, Dubrovnik, Wellness u hotelu Park, Lovran, Wellness u hotelu Lovran, Lovran, Wellness u hotelu Kaštel, Motovun, Wellness u Grand Hotelu Park, Kopaonik (R.Srbija), Wellness u hotelu Park, Doboj (BiH), Wellness u hotelu Golf, Sv.Martin, Wellness u Salus spa centru, Varaždin, Wellness u HL City spa centru, Podgorica, Wellness u hotelu Adria, Dubrovnik, Wellness u hotelu Split, Split

Prostor za sauniranje se obično naziva sauna oaza ili sauna zona. Planirajte sauna zonu   zasebno, odvojeno od kabina za masažu.

Kako je program sauniranja hidroterapijska procedura u kojoj se koristi dvofazni nadražaj na tijelo – zagrijavanje i hlađenje te opuštanje između te dvije faze, uz saune je neophodno planirati tuševe i ležaljke za odmor. U prostoru sauna oaze često se nalazi i hidromasažni bazen za više osoba

 • Važno je pravilno rasporediti sadržaje unutar sauna oaze (saune, tuševe, hidromasažni bazen, prostor za odmor s ležaljkama), za lako i neometano korištenje od strane posjetitelja kao i kontrolu korištenja.
 • Pazite da rukovanje saunama ne bude na dohvat klijentima
 • Dizajn prostora je također ključna sastavnica doživljaja sauniranja i zadovoljstva klijenta.
 • Odaberite prirodne materijale, lagane za održavanje, podno grijanje radi brzog sušenja i manjeg rizika za razmnožavanje bakterija i gljivica.
 • Ne zaboravite zvučnik unutar sauna kabina i opuštajuću glazbu u sauna oazi, prigušeno osvjetljenje i ugodne, opuštajuće boje.
 • Planirajte prostor za presvlačenje s garderobnim ormarićima, wc-om i tušem te nabaviti opremu koju klijenti dobivaju uz koriste uz sauniranje: ogrtač, plahtu, ručnik i papuče.
 • Pri dobavi saune zatražite od dobavljača ateste, pravila održavanja i rukovanja saunama.
 • Klijentima objasnite i napišite pravila korištenja i pravila ponašanja na saunama

Investicije u saune su prilično visoke, a u fazi rada velika je potrošnja energije za zagrijavanje sauna. Stoga budite oprezi pri projektiranju broja i veličine saune jer što je veća to je i veća potrošnja struje.  Pametan i mudar izbor sauna, po broju i veličini – preduvjet je za održivo poslovanje wellness centra.

Savjeti pri izboru i vrste sauna

Saune s obzirom na količinu vlažnosti dijelimo na: suhe, parne i polusuhe.

 • Pri izboru sauna vodite se pravilom da prva među odabranima mora biti finska sauna. Ako planirate ugraditi samo jednu saunu u Vaš wellness neka to obavezno bude finska sauna.
 • Parnu kabinu odaberite ako planirate privući žene kao posjetitelje Vašeg wellnessa.
 • Bio saune su najpogodnije za ljude srednje i starije dobi.

Slijedi opis i  karakteristike pojedinih vrsta sauna u modernim wellness centrima:

Finska sauna – suha

U svijetu wellness-a, saunom se naziva drvena finska kabina s karakteristika poput: visoke temperature od 80 – 100, stupnjeva i malom vlažnosti zraka – do 10%. Vlažnost se na kratko može povećati polijevanjem vrućeg vulkanskog kamenja.

Finska sauna je zapravo drvena kabina, u kojoj su postavljene drvene klupe u tri nivoa. Drvo od kojeg se izrađuju klupe je od specijalnih vrsta drveta koje se na visokoj temperaturi ne pregrijava kako bi se neometano moglo sjediti. Sauna se zagrijava s peći s električnim grijačima – iznad kojih se postavlja više kilograma  vulkanskog kamenja. Svrha vulkanskog kamenja je duže zadržavanje postignute temperature i ušteda energije. Ulazna vrata u saunu su ostakljena kaljenim staklom. Unutar saune se postavlja sauna pribor:  kotlić za vodu, šeflja, pješčani sat, termometar i higrometar, alarm…)

Vrlo popularni i korisni dodaci u finskoj sauni mogu biti: svjetlo za zaslonom ,  kristalni kamen , kromoterapijska lampa, aroma dozator, glazba

Parna kupelj – parna

Kabine za sjedenje s grijanim klupama  i zidovima obloženim keramikom ili kamenom.  Temperatura unutar saune je od 45 – 50 stupnjeva, a postotak pare je 100%. Unutar kabine se ispušta para iz parogeneratora koji je smješten u strojarnici. Dio tehnike parne kabine je aroma dozator koji automatski ubrizgava aroma esencije u paru koja pogoduju opuštanju, koži i dišnom sustavu. Nazivaju ih i turske kupelji. Među dodacima za ugođaj u parnoj kupelji su uobičajeno zvjezdano nebo i glazba.

Dobra kombinacija toplinskog zračenja i visoke vlažnosti zraka u parnoj kupelji dovodi tijelo do blagog znojenja s čime se pospješuje oslobađanje otrovnih tvari iz organizma, kožu čine mekšom i nježnijom, uz dodatke odabranih ekstrakata mirisa pogodne su za jačanje dišnog sustava

Bio sauna – polusuha

Kabina za sauniranje umjerene temperature i vlage. Temperatura unutar kabine 50 – 60 C0 Vlažnost zraka – 30 – 50% .  Često su tematizirane (sijeno, aroma, ljekovito bilje, pijesak…) Prikladna za sve ljude koji imaju relativne kontraindikacije ili za one koji imaju predrasude-strahove od visokih temperatura ili previše pare u kabini. Interijer biosaune može biti drveni, keramički ili kombinacija drva i keramike. Izvor topline je iz kombinirane peći u koju je ugrađen kontejner za vodu koja kuhanjem vlaži zrak unutar saune.

Infracrvena sauna

Infracrvena sauna je malo zastupljena na našim prostorima pa se o njoj relativno malo zna. To je sauna napravljena od drveta nordijske omorike u kojoj se zagrijavanje vrši pomoću dugih infracrvenih zraka. Infracrveni zraci stvaraju toplinu koja je vrlo ugodna i ljekovita. Prirodan izvor IC zraka je sunce, čiji spektar sadrži 60% ovih zraka. Ako naše tijelo ne dobiva dovoljnu količinu IC svjetla od sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrvena toplina je neophodna za zdravlje svih živih bića.

IC zraci prodiru do 1 cm u kožu i potkožno tkivo a zatim se toplina putem krvotoka prenosi u dublja tkiva (prodirujući čak do 5 cm). Zahvaljujući intenzivnom dubinskom djelovanju, organizam se znoji iznutra prema površini kože, a količina znojenja i intenzitet su do tri puta veći nego u finskoj sauni.

Temperatura u IC sauni je maksimalno 60°C što je još jedna prednost za one kojima ne prijaju visoke temperature klasične saune.

Boravak u IC sauni je jednokratan i iznosi do 30 minuta. Nakon toga slijedi tuširanje, relaksacija i osvježenje laganim napitcima.

Ledena kupelj

Hladna kabina obložena ledom – služi za boravak na hlađenju nakon izlaska iz sauna kabine vrlo visoke temperature. Ledenu kupelj u sauna oazi možete zamijeniti ledomatom u građenim u posebno dizajniranoj fontani ili kamenici. Preporučuje se nakon sauniranja trljanje tijela, posebno dlanova i tabana ledom.

Autor:  Jelica Popić, dr.med. – ravnateljica Učilišta Lovran 

Podijelite s prijateljima