kineziterapija

Pokretom do zdravlja

Kao osnovna ljudska potreba pokret kroz fizičku aktivnost se može usporediti s egzistencijalnim potrebama, s hranom i kisikom. Nedostatak fizičke aktivnosti se ne manifestira tako drastično kao nedostatak hrane (glad) ili nedostatak kisika (gušenje) ali posljedice su iste, ugrožavanje zdravlja, pa i života uopće. Potpuni prestanak fizičke aktivnosti brzo dovodi do smanjenja svih funkcija organizma sve do njegovog potpunog gašenja. Naročito je to vidljivo u gubitku motornih sposobnosti (slabost mišića i zglobova), slabljenje kardiovaskularnih kao i ostalih funkcionalnih sustava organizma. Relativni nedostatak fizičke aktivnosti (hipokinezija) prati proporcionalno smanjenje funkcija svih organskih sustava, a time i  fizičkih sposobnosti (kondicija), slabljenje obrambenih sposobnosti organizma (sklonost oboljenju),psihičkim poremećajima i ukupno sve lošijoj kvaliteti života.

Sve se ovo događa postepeno i nažalost rijetko se povezuje s nedostatkom fizičke aktivnosti.

Fizioterapeuti se sve češće susreću s pacijentima kojima je zbog nedostatka kretanja ili izvođenja nepravilnog pokreta,  smanjena pokretljivost i time indirektno ugroženo opće zdravlje. Potpun i funkcionalan pokret  smisao je onoga što znači biti zdrav. Dobna starost i fiziološka starost nisu jednake i to je poznato već duže vrijeme, a otužna je činjenica da zbog nekretanja  idemo u smjeru da fiziološka starost bude veća nego dobna. Problem porasta učestalosti kroničnih bolesti uzrokovanih sedentarnim načinom života se može otkloniti samo redovnim kretanjem i pravilnim vježbanjem.

Najčešće se tegobe povezane s nekretanjem liječe lijekovima (tabletomanija) bez da se uočava i liječi  uzrok.
U devetnaestom stoljeću poznati talijanski  liječnik definirao je potrebu za fizičkom aktivnošću na sljedeći način: «fizička aktivnost efikasno zamjenjuje brojne lijekove, a ni jedan poznati lijek ne može adekvatno zamijeniti ljekovito djelovanje fizičke aktivnosti».

Što je kineziterapija ?

Kineziterapija je grana fizikalne terapije koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju različitih bolesti i ozljeda. Kineziterapija je ključna u procesu rehabilitacije u kojemu se želi postići potpuni oporavak nakon ozljeda ili bolesti, a pojedinac njome postiže što optimalniji nastavak života. Kineziterapija razvila se iz kineziologije i biomehanike, znanosti koje proučavaju i analiziraju pokret i gibanje.

Kineziterapija primjenjuje sistematizirane pokrete i vježbe koje su usklađene s terapijskim zahtjevima i specifičnim potrebama pacijenta. Kombinirano sa aktivnim i pasivnim vježbama, pacijent dolazi do pozitivnih rezultata. U izvođenju pokreta sudjeluju kosti, zglobovi, mišići, kao i centralni i periferni nervni sustav.  Kineziterapiju provode fizioterapeuti. 

Što kineziterapija može poboljšati?

Kineziterapija je usmjerena na gibljivost, mišićnu snagu, izdržljivost i koordinaciju pokreta. Osim toga, doprinosi boljem položaju tijela te unapređuje funkcije organa. Kineziterapijske vježbe pomažu vratiti funkciju i bezbolan pokret. Ozljede i bolna stanja mogu biti uzrokovane dugotrajnim deficitima u kvaliteti pokreta, bolestima koštano mišićnog sustava ili pak kratkim neočekivanim događajima, tj. traumama.

Prije primjene bilo kojeg lijeka neophodno je prethodna procjena (dijagnostika) zdravstvenog stanja. Fizioterapeuti su stručnjaci koji će provesti klinički pregled – fizioterapeutsku procjenu što uključuje funkcionalna i mišićna testiranja, na temelju kojeg će planirati vježbe (kineziterapiju) prema utvrđenom statusu i potrebi pojedinca

Kome je namijenjena kineziterapija?

Kineziterapija je izuzetno efikasna u liječenju ortopedskih, neuroloških i reumatoloških oboljenja, ali s obzirom na njeno cjelokupno blagotvorno djelovanje, koristi se i u liječenju svih oboljenja.

Konkretno, kineziterapija pomaže pri liječenju i rehabilitaciji :

  • Uganuća zgloba, prijelomi, iščašenja
  • Povrede mozga ili leđne moždine, oštećenja živaca, glavobolje, migrene
  • Artroze koljena ili kuka, reumatske bolesti, hernije diska
  • Skolioze, kifoze i ravna stopala
  • Svi mogući bolovi mišićno-koštanog sustava: križobolje, bolesti ramena, lakta, šake…
  • Poslije operacija
  • Također, kineziterapija je sastavni dio rehabilitacije nakon različitih sportskih ozljeda,
  • Kineziterapija igra ulogu i u prevenciji bolesti koštano mišićnog sustava – naročito za osobe koje dugo sjede ispred računala.

Koliko dugo traje kineziterapija i koji su očekivani rezultati?

Trajanje kineziterapije ovisi od slučaja do slučaja. Negdje se problemi mogu riješiti za par dana ili sa svega nekoliko terapija, negdje kroz par mjeseci, dok je negdje potreban duži vremenski period koji ponekad prelazi i godinu dana.

Jačanje mišićno-zglobne strukture je proces koji traje. Neophodno je da se vježbe ne preskaču kako bi se osigurala optimalna prokrvljenost mišića i dobar protok kisika. To je jedan od preduvjeta cijeljenja ozljeda i uspješne rehabilitacije.

Kada se s kineziterapijom zaista ustraje, može se očekivati značajno poboljšanje funkcionalnosti mišića i zglobova, ali i respiratornog, kardiovaskularnog i drugih sustava čija je funkcionalnost možda narušena. Znate li da u slučaju osteoporoze, lijekovi nisu dovoljno efikasni bez odgovarajućih vježbi.

Ljudsko tijelo je zaista fascinantno. Znanstveno je dokazano da mišići reagiraju na fizičku aktivnost do duboke starosti i da je kretanje neophodno za zdravlje. Nažalost, mnogi ljudi ne pronalaze motivaciju da se bave fizičkom aktivnošću ili nisu dovoljno razvili osjećaj za svoje tijelo, te ne mogu razumjeti što im to ono govori.

 

Podijelite s prijateljima