Progresivno mišićna relaksacija za djecu i odrasle

Progresivna mišićna relaksacija je vrlo korisna metoda opuštanja mišića i psihe ne samo za odrasle, već i za djecu. Kada ste mirni i opušteni, to je dobro za vaše opće blagostanje . Osjećaj smirenosti također vam pomaže da dobro prosuđujete i donosite bolje odluke.

Tehnike poput opuštanja mišića najbolje funkcioniraju ako ih redovito prakticirate, čak i kada niste pod stresom. To znači da će osjećaj opuštenosti i smirenosti dolaziti prirodnije, češće.

Zašto je dobro opuštanje mišića za djecu, tinejdžere i odrasle

Opuštanje mišića pomaže vama i vašem djetetu da se osjećate smireno i fizički opušteno.  Opuštanje mišića također može pomoći vama i vašem djetetu da smanjite ili upravljate stresom .  Ne zaboravite da su i djeca izložena stresu u školi, odnosima s prijateljima   i obitelji. Upravljanje stresom također je dobro za njihovo emocionalno i mentalno zdravlje i dobrobit.

Tehnike opuštanja kod anksioznosti

Anksiozne osobe svakodnevno budu do te mjere napete, da jednostavno zaborave kako je to biti opušten.  Vježbanjem progresivno mišićne relaksacije možete naučiti razlikovati osjećaj napetih mišića od toga kada su mišići potpuno opušteni. U napadu anksioznosti možete  “prizvati” ovo stanje relaksiranosti. Svjesnim stezanjem i opuštanjem, ne samo da ćete istrenirati mozak da prepozna relaksiranost, nego ćete i lakše i brže opaziti kada mišići postanu napeti tokom dana.

Opuštanje mišića nakon treninga

Jeste li znali da sportaši i rekreativci koriste progresivno mišićnu relaksaciju kao tehniku opuštanja mišića nakon treninga. Sportska aktivnost i rekreacija jačaju mišiće s ciljem podizanja fizičkih performansi i boljih sportskih rezultata. Nakon treninga mišići su „zagušeni“ proizvodima ubrzanog metabolizma.  Sportašima i rekreativcima ova tehnika opuštanja mišića pomaže u brzom oporavku mišića jer će se brže izlučiti višak mliječne kiseline i toksina.

Što vam je potrebno za progresivnu mišićnu relaksaciju

Treba vam 15-20 minuta i miran, tih prostor gdje vas nitko neće prekidati. Najbolje je obući udobnu odjeću i pobrinuti se da vam bude dovoljno toplo. Također je dobro dati si vremena i prostora za redovito opuštanje mišića . Vi i vaše dijete možete sami raditi opuštanje mišića ili možete odvojiti vrijeme za zajedničko opuštanje ili vođeni trening.

Bilo da se želite samo opustiti ili patite od anksioznosti slijedite upute i saznajte kako pravilno izvoditi  progresivno mišićnu relaksaciju:

  • Počinje se od stopala, potkoljenice, natkoljenice, mišići stražnjice, a potom mišići trbuha, leđa, ruku, vrata i glave
  • Usmjerite pažnju na desno stopalo i nogu.
  • Zategnite nožne prste ako ležite ili ih zarijte u tepih ili pod ako sjedite.
  • Zategnite mišiće stopala i gležnja što jače možete.
  • Dok izdišete, opustite napetost u stopalu.
  • Napnite desni mišić potkoljenice usmjeravajući stopalo prema dolje. Udahnite i opustite mišić dok izdišete.
  • Napnite desni bedreni mišić. Udahnite i opustite mišić dok izdišete.
  • Zastanite i primijetite koliko vam je noga opuštena.
  • Ponovite s lijevim stopalom i nogom.
  • Nastavite s istim postupkom po svim regijama i mišićima tijela do glave

Vođeni treninzi psihofizičkog opuštanja

Djeci i odraslima se preporuča da tehniku progresivno mišićne relaksacije uče i vježbaju uz voditelja tehnika psihofizičkog opuštanja , bar u početku dok uče pravilnu izvedbu i dok ne osjete pozitivne učinke opuštanja mišića. Uz vođeni trening osim redoslijeda i tehnike opuštanja mišića naučit ćete posebno mirnim, tišim glasom  i praveći pauze između pojedinih riječi – izgovarati korake i afirmacije pri opuštanju.

Tehnikama opuštanja poput progresivno mišićne relaksacije, autogeni trening i kreativna vizualizacija, učimo mozak i mišiće razliku između napetosti i opuštenosti. Na taj način ćemo lakše osvijestiti i opaziti napetost u mišićima i u umu, ali se i moći lakše vratiti u stanje relaksiranosti. I ne zaboravite na pravilno disanje dok izvodite ove vježbe

 

Podijelite s prijateljima