fascije

Rad s fascijama

Sve više terapeuta i terapeutskih tehnika prihvaća fasciju kao element koji spaja sve dijelove ljudskog organizma u funkcionalnu cjelinu. Fascija daje ljudima njihov individualni oblik (držanje).

Što su fascije?

Fascija je elastična ovojnica, kompleks membrana od vezivnog tkiva koje čine trodimenzionalnu mrežu u našem tijelu. Ona omotava čitavo tijelo, mišiće, kosti, zglobove, živce, organe i sustave organa i tako čini ljudski organizam jedinstvenom cjelinom.

Fascija je građena u nekoliko slojeva i između svakog sloja nalazi se tekućina koja omogućava da slojevi međusobno klize. U idealnom stanju fascija je glatka, mekana, klizi lagano dozvoljavajući pokret u svim pravcima i istezanje tkiva u punoj dužini. Ona je snažna, brže se kontrahira i neovisno od mišića koji okružuje, osjeća, stvara otpor pri istezanju i štiti tkivo.

Fascija je  informacijski sustav tijela pa osim fizičkih podražaja skuplja i emocije.

Fascijalna memorija

Uslijed bilo kakvih trauma u tijelu pa i negativnih emocija i stresa, fascija postaje neelastična, što uzrokuje zatezanje, bol, stres i ograničenost pokreta. Studije su pokazale da fascija sadrži veliki broj receptora koji snažno utječu na neuro-mišićnu fiziologiju. Fascija reagira na fizičke podražaje kao što su razne ozljede, bolesti, fizički napor, prekomjerni trening, nekretanje ali i na negativne misli, emocije, stres. Sve te informacije ona registrira i pamti u svom tkivu u vidu skupljanja.  Uslijed navedenih razloga fascije mijenjaju svoju elastičnost, postaju krute i zategnute. To stanje fascija sprječava normalni pokret, protok tekućina i prijenosa informacija među organima i tkivima što može uzrokovati bol i pojavu bolesti.

Ponekad skupljanje fascije kao reakcije na stres u jednom dijelu tijela uzrokuje bol u udaljenoj regiji (problem sa želudcem izaziva bol u ramenu), pa tretiranje samo područja gdje klijent osjeća bol neće dati dugotrajne rezultate ili riješiti postojeći problem u tijelu.

Što je Myofascial  release (MFR)

Myofascial  release (MFR) je tehnika manualne, medicinske terapije koja koristi specifičan, vrlo blag pritisak i podrazumijeva primjenu različitih vrsta pokreta kroz dodir ruku terapeuta u cilju da se eliminira bol, poveća pokretljivost i oslobodi zarobljena informacija u fascijama.

Rad na fasciji podrazumijeva veliku upotrebu ruku pri tretiranju bola gdje je svaki tretman zasnovan na jedinstvenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta. Svakom pacijentu se pristupa individualno, tretman se kreira za njegove potrebe

Koriste se različite vrste pokreta, počevši od nježnih masaža koje se izvode upotrebom samo nekoliko prstiju, do dubinskih masaža tkiva, koje su također veoma nježne, ali vrlo efikasne kod tretiranja bolova kao što je artritis ali i dubokih psihičkih trauma. Osim oslobađanja od bola, MFR pomaže pravilnom držanju tijela i povećava pokretljivost. MFR je ugodna, opuštajuća, sigurna i vrlo učinkovita manualna tehnika.

Ovi pokreti namijenjeni su opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje. Tretmani skoro uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta, sve dok bol ne prestane.

Tretmani su jako opuštajući, toliko da većina klijenata skoro da utone u san iako postoje i oni kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet bola koji rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol potpuno nestaje.

Mnogi klijenti nakon tretmana osjećaju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) pošto se smanjuje stres uzrokovan bolom ili emocionalnom traumom iz prošlosti..

Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a što je klijent duže bio izložen bolu to će biti potrebno više tretmana.

Savjetuje se i uzimanje velike količine tekućine nakon tretmana, najbolje vode, kako bi se ublažili nuspojave i kako bi se tijelo očistilo od toksina. Tretmanom fascija izbacuje toksine i vodu koja se unutra zadržala, a to može dovesti do mučnine i slabosti organizma koje klijenti osjećaju nakon tretmana. Program tretmana se mijenja i napreduje u skladu s povratnom informacijom pacijenata.

Kome je namijenjen ovaj pristup liječenja?

Ovi tretmani se preporučuju pacijentima koji zbog kronične boli koriste puno lijekova, kod boli u leđima, vratu, zdjelici i svim zglobovima, kod glavobolja, sportskih ozljeda, kroničnog umora, bolnih ožiljaka, anksioznih i depresivnih stanja, poboljšava pravilnog držanje tijela (kifoze i skolioze ) i poboljšava rad svih unutarnjih organa.

Tko može provoditi tretmane i rad s fascijama ?

Tvorac Tehnike Miofascijalnog oslobađanja je Dr Džon Barns. Posljednjih desetljeća ova tehnika je velikom brzinom prihvaćena i zastupljena pored SAD i u Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, UK…

Sve više terapeuta uči vještine rada s fascijama na specifičnim tečajevima koje mogu pohađati svi koji imaju predznanje iz bilo koje tehnike masaže i naravno znanje o anatomiji i fiziologiji ljudskog tijela, te se  bave različitim oblicima tretiranja tijela (od klasične masaže i fizikalne terapije pa do više energetski orijentiranih metoda rada)

Preporučujem svim terapeutima da otkriju kako nježnim dodirom mogu ukloniti  duboke i stare ozljede svojih klijenata  i svima koji su spremni svjedočiti “čudima” promjene raspoloženja i obrazaca mišljenja i ponašanja svojih klijenata – na bolje naravno. Naime u nježnom kontaktu s fascijom otvara se u našim klijentima novi oblik komunikacije, koji rezultira dubokim razumijevanjem svojih psihičkih i fizičkih potreba.

Autor: Jelica Popić,dr.med., psihoterapeut i ravnateljica Učilišta Lovran – Medical wellness akademije

 

Photo created by freepik – www.freepik.com

Podijelite s prijateljima