Redovna i pravilna tjelesna aktivnost je najbolja preventiva ozljeda i bolesti

Dugogodišnja vanjska suradnica ustanove za obrazovanje odraslih – Učilišta Lovran je magistra fizioterapije Jelena Vlaisavljević Kovačić. Djelatnica Doma zdravlja u Rijeci na opatijskom učilištu predaje na programu za stjecanje  srednje stručne spreme/prekvalifikacija –predmete fizioterapiju i kineziterapiju odnosno educira i za tržište rada sprema Fizioterapeutske tehničare.

O tajnama zanimanja kojim se bavi, svojim učenicima, ali i najčešćim problemima s kojima se nosi moderan čovjek progovara vrlo konkretno.

Sportaši traže usluge fizioterapeuta

Problemi s kralježnicom, ozljede mekih česti i traume neke su od najčešći situacija s kojima se redovno, gotovo na dnevnoj bazi susrećem. Međutim, kada govorimo o sportašima, njihove ozljede najčešće nastaju kao posljedica slabe ili nepravilne pripreme, nedovoljnog zagrijavanja i istezanja prije treninga ili pretreniranosti.

Zato vrlo često radim i na sanaciji sportskih ozljeda kao što su ruptura  i istegnuća mišića. Sportaši danas trebaju i traže fizioterapeute prvenstveno kako bi izbjegli ili smanjili broj sportskih ozljeda, a to je moguće postići pravilnim istezanjem određenih skupina mišića.

Nedavno sam imala priliku s dr. Mileusnićem raditi s nogometašem Ivanom Močinićem. Močinić ima problem s blokiranim koljenom. Kod nogometaša Močinića  radi se o ozljedi koljena zbog koje je i napustio aktivno bavljenje nogometom (danas je trener u kadeta u klubu iz kojeg je potekao) koja mu se ponavlja. Kada mu se blokira koljeno jedino što mu može pomoći je upravo manipulacija ili kiropraktičarska metoda.

Moram naglasiti da mu kao prevencija blokiranja koljena može pomoći redovna i pravilna fizioterapija i to rad na mekim čestima metodama kineziterapije i PIR metodom.

No, valja reći da se susrećem sa sve većim brojem sportaša koji imaju kronične probleme lokomotornog sustava za što im najviše pomaže kineziterapija i to kao metoda prevencije i rehabilitacija, kazala je Jelena Vlaisavljević Kovačić i dala preporuku za zdrav život.

Naglasak bi trebao biti na preventivi, a ona podrazumijeva pravilno i redovito vježbanje ili tjelesna aktivnost.  Mnogi zdravstveni poremećaji koštano mišićnog sustava mogu prijeći u kronične bolesti, najbolje se mogu izbjeći vježbom, kretanjem, rekreacijom, regulacijom tjelesne težine te razvijanjem svijest i brigom o tijelu. Isto tako, važno je reagirati na vrijeme na bilo kakve promjene jer, ako se zanemari određeni problem, on može postati kronično stanje, a takva dijagnoza uvelike smanjuje kvalitetu života, a sportašima ugrožava karijeru, govori predavačica na Učilištu Lovran.

Jelena Vlaisavljević Kovačić oduvijek je znala da želi raditi s ljudima, da želi pomagati drugima. Upravo zato upisala je i školu za fizioterapeuta, kasnije i višu školu u Rijeci, a paralelno završila i brojne tečajeve kao primjerice onaj manualne tehnike, PNF-a, Hallwick koncepta, PIR-a, K-tape-a, baby handling-a…

-Oduvijek sam se vidjela u zdravstvu i nisam pogriješila. Kroz školovanje sam dobila pravu sliku posla i zavoljela ovaj posao. Sama činjenica da nekoga možete rehabilitirati i vratiti osobu normalnom životu, svakodnevnim aktivnostima, nakon ozljeda ili neke bolesti za mene predstavlja dodatnu motivaciju za rad. Sviđa mi se što u ovoj struci postoji više domena i specijalizacija i što možemo raditi s različitim tipovima ljudi, zaključila je magistra fizioterapije.

Prekvalifikacija za fizioterapeutskog tehničara

Program školovanja za fizioterapeutskog tehničara  otvara vrata raznim karijernim mogućnostima, uključujući rad u bolnicama, rehabilitacijskim centrima, wellness centrima, sportskim klubovima ili privatnoj praksi. Vaše vještine će biti cijenjene i tražene jer je potreba za stručnjacima iz područja fizioterapije sve veća.

Pozivamo vas da se pridružite našem programu školovanja za fizioterapeuta i započnete put prema u karijeri u zdravstvenom sektoru.

Prijavite se i ostvarite svoje ambicije u pomaganju drugima i poboljšanju njihovog zdravlja i kvalitete života.

Podijelite s prijateljima