Rehabilitacija nakon moždanog udara

Moždani udar je klinički sindrom –  naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga što se manifestira oštećenjem tjelesnih i psihičkih funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Posljedice moždanog udara se razlikuju od osobe do osobe, a u nekim slučajevima mogu biti i kobne.

Uzroci i vrste moždanog udara

Moždani udar može biti uzrokovan ugruškom koji „začepi“ arteriju i onemogući protok krvi kroz nju – ishemijski moždani udar ili uzrokovan puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo – hemoragijski moždani udar.

Većina ili oko 85% moždanih udara su ishemijski (zbog začepljenja krvne žile krvnim ugruškom). Oko 15% moždanih udara su hemoragijski – krvarenje uzrokuje hematom koji pritišće na mozak

Moždani je udar drugi ili treći uzrok smrtnosti, iza bolesti srca i malignih tumora. Smrtnost u prvih mjesec dana kod osoba s moždanim udarom uzrokovan hemoragijom je visok.  Mortalitet u prvih mjesec dana kod osoba s ishemičkim moždanim udarom je 15%.

Rehabilitacija bolesnika nakon moždanog udara

Rehabilitacija osoba nakon moždanog udara zahtjeva multidisciplinarni tim stručnjaka, među kojima je i fizioterapeut. Oporavak tjelesnih i psihosocijalnih poremećaja uzrokovanih moždanim udarom je moguć zahvaljujući neuroplastičnosti mozga. Neuroplastičnost mozga uz stručno planiranu i vođenu kineziterapiju , olakšava restauraciju funkcija ili adaptaciju na gubitak fiziološke ili psihosocijalne funkcije.

Rehabilitacija  moždanog udara započinje vrlo rano te se nastavlja dok god ima napretka u funkciji bez obzira na to kreće li se bolesnik samostalno ili mu je potrebna pomoć pri kretanju druge osobe ili pomagala.

Glavni problemi i ciljevi rehabilitacije bolesnika poslije moždanog udara su:

  • pravilno namještanje bolesnika,
  • održavanje funkcijskog opsega pokreta zglobova namještanjem i fiksiranjem,
  • rehabilitacija pokreta i
  • trening hoda.

Smjernice u rehabilitaciji moždanog udara

U Europi i svijetu pa tako i u Hrvatskoj, postoje jasni standardi i smjernice za rehabilitaciju osoba s moždanim udarom, koje se baziraju na medicinski evidentiranim dokazima o učinkovitosti.

Cilj fizioterapije je ponovno uspostavljanje aktivnosti dnevnog života i participacija u društvu, kao i poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Postani fizioterapeut

U tijeku su prijave na program prekvalifikacije ili doškolovanja Fizioterapeutski tehničar – koji nudi privatna srednja škola u Opatiji – Učilište Lovran . Program je namijenjen svima koji žele promijeniti zanimanje (prekvalifikacija) ili  dovršiti započeto školovanje bez obzira koju su srednju školu pohađali.

Po završetku školovanja za fizioterapeutskog tehničara, pruža se mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru zdravstva, zdravstvenog turizma, sportskim klubovima, socijalnim ustanovama, sektoru osobnih usluga u Hrvatskoj i zemljama EU.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima