limfedem

Što je limfedem i kako ga liječiti

Što je limfedem

Limfedem je opći pojam za skup patoloških stanja,  gdje do kroničnog oticanja tkiva, odnosno onog koji  traje preko tri mjeseca, dolazi zbog nakupljanja proteinima bogate intersticijske tekućine. Neravnoteža između limfnog protoka i kapaciteta limfne cirkulacije ( veća kapilarna filtracija nego limfna drenaža ) dovodi do malfunkcije limfne cirkulacije i nastanka edema . Proces se može odvijati tjednima, mjesecima ili godinama. Limfedem može biti pridružen drugim sindromima ili može biti izolirana pojava.

Kada dolazi do zastoja u protoku limfe

Limfne su žile vrlo tanke, a za potisak koji gura tekućinu prema srcu koriste energiju rada mišića, kao što to većinom koriste i vene. U određenim slučajevima može doći do većeg ili manjeg zastoja u optoku limfe. Manji se zastoji događaju gotovo svakodnevno. To je, npr. osjećaj da su nam nakon dužeg stajanja cipele postale preuske. Naravno da se cipele nisu smanjile, već je to zbog sile gravitacije, te zbog mišićne neaktivnosti došlo do zastoja limfe u predjelu stopala i potkoljenice. Takvi se problemi obično rješavaju podizanjem stopala na uzvišenje i nakon kraćeg vremena, sve je opet uobičajeno.

Do limfnog zastoja može doći zbog:

  • nedostatka kretanja
  • neujednačene aktivnosti
  • preopterećenosti – općenito
  • hladnoće koja blokira limfni protok
  • mehaničke prepreke – operacije, ozljede, zračenje
  • insuficijencije krvnih žila
Limfni edem  po vrsti može biti:

LIMFOSTATIČKI EDEMI – nastaju uslijed mehaničke insuficijencije, koja može biti organskog ili funkcionalnog porijekla. Limfni putevi nisu u stanju otplaviti edem jer ne funkcioniraju dovoljno.

LIMFODINAMIČKI EDEM – nastaju kod enormno pojačanog limfnog opterećenja u tkivu, koji limfni sustav nije u stanju transportirati. Takvi edemi nastaju kod oboljenja bubrega ( hipoproteinemični edemi ) i proširenih vena ( lokalni flebo hipertonični edemi ).

IDIOPATSKI EDEMI – javljaju se povremeno, a stvaraju se zbog povećane permeabilnosti stijenki krvnih žila.

INSUFICIJENCIJA SIGURNOSNIH VENTILA – kad limfni sustav nije više u stanju svladati limfno opterećenje, edem će se povećati. To je relativna forma edema. Ako se transport limfe sasvim zaustavi dobivamo apsolutnu formu i dolazi do oštećenja i do nekroze tkiva.

Trajniji, a time i ozbiljniji zastoji limfnog optoka mogu se dogoditi kod nekih oboljenja, poslije nekih operativnih zahvata, te kao rezultat spoja više bolesti s nekretanjem, odnosno mirovanjem. Karakterizirani su velikim i vidljivim otokom jednog dijela ili cijelog ekstremiteta, koji je u pravilu tvrd na dodir.

Kako se liječi limfni edem 

Liječenje limfedema se provodi: kompresijom, limfnom ručnom drenažom, vježbama i higijenskim mjerama ( način života ) – kompletna dekongestivna terapija limfnog edema.

Kompresijska terapija limfedema u prvoj se fazi temelji na uporabi kratkoelastičnih povoja, koji na povijesnim dijelovima tijela stvaraju visoke pritiske, intermitentno pri hodu (učinak masaže) i niske pritiske u mirovanju, što je od važnosti noću. Medicinska kompresijska pomagala ( rukavice, čarape i kompresijska odjeća ) izabiru se individualno s obzirom na kliničku sliku. Najčešće upotrebljavamo medicinske kompresijske čarape kompresijskog razreda III i IV, te rukavice kompresijskog razreda II.

U bilo kojem od tih slučajeva valja provesti limfnu drenažu, što je postupak kojim se nastoji pomoći uspostava normalnog limfnog optoka. U praksi provodimo manualnu ili aparatnu drenažu. Aparati drenažu čine upuhivanjem zraka u manšete, te tako pritiskom guraju limfu prema srcu. U bilo kojem od ova dva slučaja, trajanje drenaže je oko sat vremena ili duže, te ju treba provoditi svakodnevno, a ne rijetko i više puta na dan, ne bi li se postigao željeni efekt.

Jasno je da sama drenaža mora biti popraćena i adekvatnim cirkulacijskim vježbama, ne bi li se edem pokušao vratiti u funkciju normalnog limfnog optoka.

Proces vraćanja limfnog edema u stanje koje je normalno je dugotrajno i treba biti strpljiv i uključiti i druge metode poticanja cirkulacije, poput blage topline, hladnoće, elektrostimulacije, a sve u zavisnosti o kojem i kakvom se oboljenju radi.

Ukoliko trebate liječenje limfedema zatražite stručnu pomoć fizioterapeuta jer je on važan član zdravstvenog tima koji treba liječiti limfedem. On će blisko surađivati ​​s vama kako bi osmislili program liječenja koji će pomoći u kontroli otekline i ispuniti vaše ciljeve za povratak vašim aktivnostima.

Tečaj limfna ručna drenaža

Ručna limfna drenaža je manualna tehnika koja se koristi u medicini i kozmetici - kod zastoja limfe i poremećaja cirkulacije, različite patologije, tretmani lica, podočnjaci i celulit.

Na tečaju manualne limfne drenaže po dr Vodderu steći ćete znanja iz osnove građe i funkcije ljudskog organizma s naglaskom na  limfni i krvožilni sustav, o limfedemu, celulitu. 

Naučiti ćete pokrete ručne limfne masaže i kako ih  prilagoditi  potrebama klijenta  - stanjima zastoja limfe ili u anti celulitnim terapijama,  njezi lica i tijela. 

Po završetku tečaja znati ćete samostalno izvesti  limfnu ručnu drenažu koristeći naučene pokrete ručne limfne drenaže za cijelo tijelo i po regijama - limfna ručna drenaža nogu, ruku, leđa, trbuha, lica i vrata. 

Tečaj ručne ili manualne limfne drenaže namijenjen je i polaznicima koji žele nadograditi svoja postojeća znanja i vještine.  Tečaj mogu upisati fizioterapeuti, maseri, kozmetičari, wellness terapeuti, fitness treneri, kineziolozi, liječnici, medicinski tehničari, studenti medicinskih zanimanja) i osobe koje su ranije završile početni  tečaj klasične – medicinske masaže.
Polaznici početnici pohađaju tečaj kroz 4 dana nastave u Učilištu. Tečaj uključuje teorijski dio, prikaz tehnike i vježbe. Teorijski dio zauzima 15-20% a vježbe i rad u parovima 80-85% tečaja. 

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, predavačica na programu Fizioterapeutski tehničar i mentorica na tečaju Ručne limfne drenaže u Učilištu Lovran i fizioterapeut u Ortosan medical wellness centru

Podijelite s prijateljima