Tradicionalna kineska medicina temelji svoje učenje na yin& yang principu i zakonu pet elemenata (vatra, zemlja, metal, voda, drvo).
Kod Kineza se i hrana dijeli prema pet elemenata. Ta se podjela temelji na okusu pa hrana koja je kisela nosi element drva, gorka element vatre, slatka element zemlje, hrana jakog okusa povezuje se s elementom metala, dok slana pripada elementu vode. Na temelju teorije pet elemenata, svaki element stvara ili kreira slijedeći element u kreativnom slijedu (princip majka- dijete), pa tako voda stvara drvo (kiša hrani drvo), drvo stvara vatru (drvo koje gori stvara vatru), vatra stvara zemlju (pepeo se stvara kroz vatru), zemlja stvara metal (metal se iskapa iz zemlje), metal stvara vodu (voda se kondenzira na metalu).
Prehrana yin osoba
Yin osobe su sklone jutarnjem umoru i niskom krvnom tlaku. Koža njihova lica i usnica je blijeda, stalno im je hladno, imaju manji apetit i ne jedu redovito. Više su zatvoreni u sebe, govore i kreću se sporo. Mogu imati napadaje želje za slatkim i izraženu potrebu za toplim napitcima. Naginju prehladama, ozeblinama i celulitu.
Yin osobama više odgovara yang, začinjena hrana (grije), a njihov se jelovnik za zdravlje i ljepotu mora temeljiti na žitaricama poput zobi, kukuruzu, riži, povrću- mrkvi, kelju, celeru, slatkom krumpiru, vrganjima, grahu, luku, poriluku, češnjaku, cikli, đumbiru, komoraču, orašarima bademima, lješnjacima. Od voća za njihovu su konstituciju najprimjerenije šljive, slatke jabuke, marelice, smokve, višnje, grožđe i breskve. Ukoliko koriste proteine animalnog porijekla preporučuje se piletina, junetina, janjetina, divljač, račići, rakovi, šaran i losos. Njima odgovara i kravlje mlijeko, pileća jetra, med, ocat, kava, crni čaj, kakao te začini poput čilija, paprike, vlasca, peršina, cimeta, papra.
Prehrana yang osoba
Yang osobe su dinamične i emocionalno osjetljivije. Uvijek su zaposleni, mrze se dosađivati i besposličariti. Užurbani su, pokreti su im žustri i govore glasno. Boja kože lica i usana im je ružičasta. Često su žedni i vole hladne napitke. Rado, s apetitom i redovito jedu. Skloni su zatvoru, žgaravici te krvarenju desni i iz nosa.
Yang osobama više odgovara yin, lagana hrana (hladi), a njihov se jelovnik treba temeljiti na žitaricama- pšenici, ječmu, heljdi, zobi, prosu i riži, klicama, povrću kao zelenoj salati, krumpiru, rajčici, krastavcima, šampinjonima, celeru, rotkvi, špinatu, cvjetači, artičokama, patlidžanu, cikoriji, šparogama, brokuli i tikvicama. Od voća njima su primjerene kisele jabuke, kruške, banane, lubenice, naranče, limuni, grejp, ananas i kivi, a od proteina animalnog porijekla puretina, patka, rakovi, haringe, sipa i jegulje. Yang tipovima odgovara i soja umak, svježi sir, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje i zeleni čaj.
Neutralna hrana odgovara svima: kruh, mrkva, cvjetača, trešnje, datulje, mlijeko, breskve, grašak, šljive, grožđice, integralna riža, bijela riža kuhana na pari.
Tradicionalna kineska medicina i Tui na terapija
Ako ste čitajući ovaj članak poželjeli naučiti više o terapijskim tehnikama Tui na masaži, Cupping masaži, Refleksnoj masaži stopala, Ventuza terapiji, prehrani i vježbama po principima Tradicionalne kineske medicine upišite tečaj Tui na terapije u Učilištu Lovran – Medical Wellness Akademiji.
PRIJAVI SE
Podijelite s prijateljima