suha koza

Suha koža u zreloj životnoj dobi s aspekta medicinske kozmetike

Liječnica sam koja se bavi edukacijom stručnjaka u sektoru ljepote i zdravlja. I sama pohađam tečajeve trajnog stručnog usavršavanja, kako bi edukacije koje u timu s kozmetičarkom Natali – mentoricom na programima stručnog osposobljavanja i usavršavanja kozmetičarki i wellness terapeuta zadovoljile potrebe polaznika i njihovih budućih klijenata.

Moje stručno usavršavanje u području medicinske kozmetike, estetske medicine i dermoestetike me potaklo da doprinesem trajnom stručnom usavršavanju kozmetičarki – stoga ću  u ovom tekstu pisati o suhoj koži u zreloj životnoj dobi s aspekta medicinske kozmetike.

KOD SVIH OBLIKA SUHE KOŽE ZAPAŽA SE NEDOSTATAK LIPIDA I VODE

Postoji nekoliko oblika i stupnjeva suhe kože, osim „normalne“ suhe kože, također postoje teža stanja kao što su atopijska suhoća kože i različiti oblici ihtioze. Ihtioza (riblja koža) je nasljedni poremećaj kože u kojem se mrtve stanice kože nakupljaju i orožnjavaju. Ponekad se naziva bolešću riblje kože jer se pojavljuju ljuske na koži poput ribljih. Bolest može biti prisutna već pri rođenju, ali obično se pojavljuje tijekom ranog djetinjstva. Ponekad, u blagim slučajevima, ihtioza ostaje neotkrivena. Ukoliko posumnjate na navedena stanja svakako savjetujte klijenticu da posjeti dermatologa.

Kod svih oblika suhe kože se zapaža nedostatak lipida i vode –  što kožu čini vrlo osjetljivom i zbog čega reagira na vanjske podražaje, kao što su vjetar, voda i hladnoća. Uz to suha koža je također hrapava, gruba, zategnuta, sklona boranju i  brzom starenju.  Suha koža često je povezana sa svrbeži uslijed čega je moguće očekivati mehaničko oštećenje barijere i povećani rizik od infekcije kože.

Unutarnji čimbenici su genetska predispozicija i hormonalni utjecaji, pridonose suhoći kože iznutra. Suha koža najčešće pogađa djecu i starije, a više problema imaju žene nego muškarci. 

Prirodni čimbenici vlažnosti (engl. Natural Moisturizing Factors; NMF) snažno vežu vodu unutar korneocita. Određena ispitivanja sugeriraju da niski udjel određenih prirodnih čimbenika ovlaživanja korelira sa suhom kožom u starijih pacijenata.  U rožnatom sloju suhe kože pored nedostatka vode moguće je opaziti i značajan nedostatak prirodnih čimbenika vlažnosti koji vežu vodu i tako osiguravaju zadržavanje vode u rožnatom sloju. 

SUHA KOŽA U ZRELOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Suha koža (kseroza) je često stanje kože u starijoj životnoj dobi. Međutim, takvo stanje kože  nije rezultat fiziološkog procesa starenja. Kada primijetite suhu kožu s opisanim znakovima u žena zrele dobi, dobro je znati da brojni čimbenici uzrokuju suhu kožu u starijih osoba; primjerice, intrinzične promjene keratinizacije i sadržaja međustaničnih lipida rožnatog sloja, primjena određenih skupina lijekova (primjerice diuretici), različite bolesti (primjerice šećerna bolest), boravak u neprimjereno toplom ili hladnom prostoru.  

VODA IMA VAŽNU ULOGU U ODRŽAVANJU ZDRAVE I LIJEPE KOŽE

Voda ima važnu ulogu u održavanju elastičnosti kože; olakšava slojevima kože rastezanje i savijanje, čime se izbjegava pucanje, nastajanje fisura i bora. Fiziološki gubitak vode s površine rožnatog sloja (engl. TransEpidermal Water Loss) odražava stanje barijere i proporcionalno se povećava s povećavanjem oštećenja barijere rožnatog sloja. Udio vode u rožnatom sloju se povećava od površine prema dubljim slojevima epidermisa;  (25% blizu površine kože, a 65% u živim slojevima epidermisa.)

Živi slojevi epidermisa opskrbljuju vodom rožnati sloj, a istodobno se ista količina vode gubi isparavanjem s površine kože. 25% vode rožnatog sloja je vezana voda, a ostatak slobodne vode je najviše pohranjeno u korneocitima. Manji udjel vode sadržan je u vodenom sloju kratkih lamelarnih struktura međustaničnih lipida. Voda je važna u održavanju metabolizma, enzimske aktivnosti, mehaničkih osobina, izgleda i barijerne funkcije rožnatog sloja. Hidrolitička aktivnost enzima ovisi o slobodnoj vodi u rožnatom sloju kože.

ZAŠTO SUHA KOŽA TREBA EMOLIJENSE?

Emolijensi pridonose zadržavanju vode u rožnatom sloju i nadoknađuju nedostatne lipide rožnatog sloja, a najčešće se koriste parafini (tekući i čvrsti parafin), voskovi, masne kiseline, trigliceridi, lanolin, dugolančani esteri.

NJEGA SUHE KOŽE U ZRELOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Klijentice sa suhom kožom potrebno je savjetovati da povećaju relativnu vlažnost u prostorijama u kojima borave, prilagode temperaturu vode pri čišćenju kože (umjereno topla voda umjesto vruće vode), piju puno vode, koriste kozmetičke proizvode namijenjene čišćenju  i njezi suhe kože – emolijentne i humerkantne kozmetičke proizvode.

Potrebno obratiti pozornost na sastav kozmetičkih proizvoda koje koristite u profesionalnoj njezi  suhe kože u salonu ili ih preporučujete za kućnu njegu.

Emolijentni kozmetički proizvodi su važan dio kod profesionalnog kozmetičkog tretmana zrele kože. Važno ih je preporučiti za svakodnevnu njegu suhe kože, jer sprečavaju isušivanje kože i pomažu pri održavanju njezine vlažnosti. Dostupni su u obliku losiona, krema, masti, maski, sindeta, ulja za tuširanje ili kupki.
Humektansi su hidrofilne supstancije nanesene na kožu, znatno povećavaju kapacitet zadržavanja vode u rožnatom sloju u kombinaciji s emolijensima.

Među humerktantima najpoznatiji su:

Alfa-hidroksi kiseline (AHA)

AHA sastojci su prirodno dobiveni. Obično se koriste u režimima protiv starenja kože. AHA također mogu pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože. To omogućuje vašoj hidratantnoj kremi da bolje prodre kroz vašu kožu.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina prvenstveno se koristi u proizvodima za liječenje bora. Često se kombinira s vitaminom C kako bi se podmazala suha koža.

Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina u svim svojim oblicima neosporno je moćan hidratacijski sastojak. Hijaluron je po svojim svojstvima humektans, što znači da snažno privlači vodu i zadržava je na svojim molekulama.

METODE I PREPORUKE ZA NJEGU SUHE KOŽE U ZRELOJ DOBI

Osim o samoj formulaciji, rezultati korištenja humerkansa i emolijenta ovise i o tome kako ih i kojom metodom aplicirate u kozmetičkom salonu ili wellness centru..

  1. Nikako ne koristite mehaničke pilinge u tretmanu suhe kože. Za suhu kožu u zreloj dobi dobro je koristi AHA piling.
  2. Serume s hijaluronom nanesite na vlažnu kožu – zato što čista, ovlažena koža mnogo lakše upija aktivne tvari, naročito one koje se nalaze u teksturalno lakšim proizvodima kao što je hidrator ili serum.
  3. Dermapen uređajem unesite hijaluron u dublje slojeve kože – kroz corneum strateum do epidermisa i dermisa. Ako nudite ublažavanje bora i zatezanje opuštene kože lica dermapenom možete unijeti i kolagen i druge mezoterapijske otopine.
  4. Nakon što u kožu dermapen uređajem unesete hijaluron i doslovce “ugradite” vodu, valja spriječiti njezino istjecanje – tzv. transepidermalni gubitak vlage. Najlakše to možete učiniti time da nakon unošenja hijaluronskog proizvoda nanesete i teži, okluzivniji proizvod – masku koja sadrži emolijense, koja će na površini stvoriti zaštitni sloj. Nakon dermapen tretmana maske mogu biti na vodenoj i masnoj bazi naravno prema tipu kože i cilju tretmana. Kombinacija hidratantne kreme i nekoliko kapi biljnog ulja u zadnjem koraku, njege najidealnija je opcija koja će koži pružiti i vlagu i lipide.
  5. Preporučite klijenticama pravilnu kućnu njegu suhe kože i naručite ih na seriju tretmana dermapenom i kontrolu.
  6. Klijentice je potrebno pažljivo educirati o načinu pravilnog korištenja hijaluronskih seruma i emolijensa (tehnika i učestalost nanošenja), kao i izbjegavanje sastojaka na koje je koža osjetljiva.

Autor. Jelica Popić,dr.med. ravnateljica Učilišta Lovran – medical wellness akademije www.uciliste-lovran.hr

Kozmetička njega lica 

Naučite  prepoznati tipove i probleme kože lica, tehnike mehaničkog i dubinskog kozmetičkog čišćenja lica, masažu lica i upotrebu preparata za kozmetičku njegu lica. Kozmetička njega lica je wellness program osposobljavanja koji se upisuje u E-radnu knjižicu za poslove pružanja usluga čišćenja lica  i kozmetičke njege lica.  

PRIJAVI SE!

Podijelite s prijateljima