Sve što trebate znati o zubnim pastama  za svoje dentalno zdravlje

U današnjem svijetu, zubne paste su mnogo više od osnovnog sredstva za održavanje higijene usne šupljine. One su kombinacija različitih komponenata koje djeluju u sinergiji kako bi pružile optimalnu zaštitu vaših zubi i desni.

Istražite sastojke zubnih pasti, različite vrste paste i kako odabrati pravu pastu za svoje specifične potrebe.

Sastojci zubnih pasti

Zubne paste su sastavljene od nekoliko ključnih komponenata, svaka sa svojim jedinstvenim svojstvima:

 1. Abrazivi: Abrazivne komponente su odgovorne za uklanjanje vanjskih pigmenata i naslaga s površine zubi. Različite paste sadrže različite razine abrazivne moći, prilagođene različitim potrebama
 2. Detergenti: Detergenti poput natrijevog lauril sulfata (SLS) pomažu u stvaranju pjene i pružaju čišćenje. Također imaju antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv plaka.
 3. Aktivne tvari: Ovo su srce svake zubne paste, određujući njezino djelovanje. Aktivne tvari mogu uključivati fluoride za prevenciju karijesa, antimikrobne sastojke za borbu protiv bakterija, izbjeljivače, tvari za suzbijanje zubnog kamenca i mnoge druge.
 4. Zgušnjivači i ovlaživači: Ovi sastojci daju pasti konzistenciju i teksturu, dok ovlaživači sprječavaju isušivanje.
 5. Zaslađivači i okusi: Dodaju okus i slatkost pasti kako bi pranje zuba bilo ugodno iskustvo.
Različite vrste zubnih pasta
 1. Zubne paste s fluorom: Fluorid je ključna komponenta za prevenciju karijesa. Preporučena razina fluorida varira ovisno o dobi. Pazite da djeca ne gutaju pastu, jer to može uzrokovati intoksikaciju.
 2. Zubne paste za izbjeljivanje: Ove paste pomažu u osvjetljavanju zubi. Međutim, nisu prikladne za sve, osobito za osobe s erozijom ili osjetljivim desnima.
 3. Zubne paste za osjetljivost: Ove paste pomažu u zaštiti “ogoljelog” dentina, smanjujući preosjetljivost zuba na hladno, toplo ili slatko.
 4. Zubne paste za parodontne bolesti: Specijalizirane paste mogu pomoći u suzbijanju bakterija koje uzrokuju oštećenje parodontnih struktura.
Kako odabrati pravu zubnu pastu

Odabir prave zubne paste može biti izazov, ali s nekoliko smjernica možete donijeti informiranu odluku:

 1. Razmotrite svoje potrebe: Ako imate osjetljive zube, odaberite pastu za osjetljivost. Ako želite izbijeliti zube, potražite pastu za izbjeljivanje.
 2. Pratite upute: Slijedite upute za doziranje fluorida, posebno kod djece.
 3. Kontraindikacije: Pazite na specifične kontraindikacije, kao što su erozija zubi ili povijest gastroezofagealnog refluksa.
 4. Osjećaj i preferencije: Odaberite pastu koja vam se sviđa po okusu, mirisu i teksturi. To će vam pomoći da ostanete motivirani za redovito pranje zuba.
 5. Individualni savjet: Ako ste nesigurni, konzultirajte svog stomatologa ili dentalnog asistenta. Oni mogu pružiti personalizirane preporuke temeljene na vašem oralnom zdravlju.

Dentalni asistent  trebao bi znati preporučiti pacijentu zubnu pastu ovisno o specifičnostima vezanim za svakog pojedinca. Ono što treba uzeti u obzir jest pacijentovo trenutno oralno stanje, osjetljivost ili alergija na određeni sastojak, pacijentov kozmetički izbor s obzirom na boju, okus i miris, jer ako nije zadovoljan osnovnim komponentama, teško ga je motivirati na redovitu primjenu. Također bi svaki dentalni asistent ili doktor dentalne medicine prije preporuke sam trebao iskušati sredstvo jer iskustvo iz prve ruke je najbolja preporuka.

 

Podijelite s prijateljima