Učinkovitost i primjena termoterapije tijekom masaže

Wellness terapeuti, maseri i fizioterapeuti često  koriste toplinu uz masažu.  Termoterapija je metoda zagrijavanja tkiva koju praktičari masaže primjenjuju u različitim oblicima – među kojima su fango i parafinska terapija,  vrući oblozi i masaža toplim kamenjem – Hot stone.

Čini se da čak i ljeti naši klijenti vole vrući ručnik ili masažu toplim kamenjem, -zašto toliko vole toplinu i čemu pomaže?

Zagrijavanje ili termoterapija povećava protok krvi i stanični metabolizam, što može pomoći u smanjenju grčeva mišića, može povećati elastičnost tkiva i smanjiti bol.

Dobro je međutim i znati kada se ne smije primijeniti toplina ili termoterapija u terapiji masažom.

Kako termoterapija djeluje na tijelo

Toplina zaziva veću elastičnost kolagenskih niti u mekim čestima. Znate li da toplina povećava raspon pokreta (ROM), a posebno je važno znati da je kombinacija topline i istezanja učinkovitija od samog istezanja.

Termoterapija povećava potencijal zacjeljivanja: U jednoj studiji, jastučić za grijanje povećao je protok krvi u trapezoidnom mišiću do 144% kod zdravih pojedinaca. Smatra se da povećani protok krvi na mjestu ozljede povećava opskrbu ozljede hranjivim tvarima i kisikom, čime potiče ili potencijalno ubrzava procese zacjeljivanja.

Psihološki učinci topline

Neke prednosti termoterapije mogu biti izravno posljedica učinaka topline na mozak. Receptori topline u tijelu koji otkrivaju neškodljive (nebolne) razine topline mogu igrati ulogu u tome zašto toplina smanjuje bol. Studije koje su koristile snimanje mozga otkrile su da termoterapija povećava aktivaciju dvaju područja mozga uključenih u obradu boli.

Dokazano je da ublažavanje boli od topline također traje duže od lijekova. Učinci kontinuirane toplinske terapije bili su veći od učinaka NSAID-a (Brufen, Voltaren…) do nekoliko dana nakon liječenja u usporedbi s lijekovima.

Uvedite termoterapiju u svoju praksu masera i manualnog terapeuta

Sama masaža može povećati temperaturu tkiva ručnom primjenom pritiska i trenja, ali većina toplinskih termoterapija djeluje putem provođenja od toplog  do tijela. To uključuje bilo koji pribor koji grije od toplih obloga, infracrvenih lampi do toplog kamenja dodanih masaži. Evo nekoliko primjera toplinske termoterapije koje obično koriste masažni terapeuti:

Grijači stolova

Električne deke obično se koriste na stolovima za masažu.

Vrući ručnici

Vrući ručnici mogu se primijeniti prije masaže, za zagrijavanje mekog tkiva. Vrući ručnici mogu se kontinuirano koristiti tijekom ili nakon masaže kako bi se meko tkivo dodatno zagrijalo i uklonili  ostaci sredstva za masažu, poput ulja ili kreme za masažu.

Termo pack

Pakiranja su obično napunjena materijalima kao što je bentonit, koji je upijajuća tvar slična glini ili samozagrijavajućim gelom. Ovi paketići za višekratnu upotrebu nakon aktivacije pritiskom  - zamotati u ručnik i zatim se postavljaju na dio tijela koji želimo zagrijati ( 5 do 20 minuta).

Infra crvene lampe i saune

Toplina iz infracrvenih lampi prodire dublje u tkiva od drugig izvora topile i stoga je vrlo korisna za zagrijavanje. Ukoliko niste u prilici smjestiti u svoj salon ili wellness infracrvenu saunu – kupite infracrvenu lampu – i dodajte vrijednost vaoj uslugi terapijske masaže.

Masaža vrućim kamenjem

Glatki crni bazaltni lava kamen obično se zagrijava do 130 i više stupnjeva C. Obučeni praktičar može masirati klijenta zagrijanim kamenjem i rasporediti kamenje preko tijela klijenta uz fizičke prepreke kao što su plahte i ručnici. Jedna je studija pokazala da jednostavno postavljanje kamenja na trbuh povećava temperaturu kože na donjim ekstremitetima. Smatra se da zagrijano vulkansko kamenje ima energetska svojstva i koristi uz primjenu termoterapije.

Parafinski i fango oblozi

Terapija parafinskom kupkom ili toplim ljekovitim blatom – fango, smatra se učinkovitom u smanjenju boli i održavanju opuštenosti ili smanjenju spazma mišića, uz mnoge druge terapeutske prednosti. Ova termoterapija se primjenjuje topljenjem parafinskog voska u maloj posudi; ili zagrijavanjem fanga za jednokratnu upotrebu.

Zagrijani parafin ili fango može se nanijeti na regiju tijela kistom. Ruke, laktovi ili stopala također se mogu umočiti u spremnik s zagrijanim parafinom ili namazati u debljem sloju fangom.

I ne zaboravite zagrijati ulje, losion ili kremu za masažu za klijente koji vole termoterapiju. Zagrijavanje medija za masažu može klijentu pružiti potpuno novi osjećaj olakšanja.

Danas je na tržištu dostupno više uređaja i pribora za termoterapiju, uključujući ultrazvučne aparate i lasere, koji mogu, ali i ne moraju biti unutar opsega prakse masažnog terapeuta.

Maseri i wellness terapeuti – tijekom školovanja mogu naučiti tehniku primjene termoterapije ljekovitim fango oblozima.

Kontraindikacije za termoterapiju

Stanja u kojima se ne smije koristiti toplina uključuju postojeće edeme, dijabetes melitus, hematome, multiplu sklerozu, periferne vaskularne bolesti, ozljede leđne moždine, žene u menopauzi i reumatoidne bolesti.

Toplina se ne smije primjenjivati ​​na akutnu ozljedu jer može povećati oteklinu. U većini slučajeva termoterapija se ne smije primjenjivati ​​na kožni osip, slomljenu ili nedavno ozlijeđenu kožu.

Mehanizmi vruće termoterapije nasuprot hladnoj krioterapiji

Iako hladni i topli modaliteti liječenja smanjuju bol i spazam mišića, oni imaju suprotne učinke na metabolizam tkiva, protok krvi, upalu, edem i rastezljivost vezivnog tkiva. Krioterapija smanjuje ove učinke, dok ih termoterapija povećava.

Nevjerojatno, iako su fiziološki učinci toplog i hladnog na tijelo suprotni, oba mogu ublažiti bol. Kao takav, krajnji je izbor praktičara da odabere koji će modalitet najbolje zadovoljiti individualne potrebe klijenta s primjenom termoterapije ili krioterapije. Neki praktičari će naizmjenično koristiti tople i hladne modalitete, što je još jedna prihvatljiva praksa u mnogim slučajevima.

Wellness terapeut upisi u tijeku

Wellness terapeut je program osposobljavanja u Učilištu Lovran u Opatiji, s upisom u E-radnu knjižicu. Upišite se i steknite zanimanje s kojim ćete lako pronaći posao u wellness centru, salonu za masažu, kozmetičkom salonu, fitnessu.
Wellness terapeut se može samozaposliti ili uz postojeći posao otvoriti paušalni obrt ili tvrtku u sektoru osobnih usluga.


PRIJAVI SE

PODIJELITE S PRIJATELJIMA