pressica

Zdravstveni turizam u praksi: Uspješni primjer lovranskih turističkih djelatnika

Kvarner treba više priča kao što je ona hotela i wellnessa u Lovranu koji već drugu godinu za redom uspješno pune krevete vansezonskim ‘medical wellness’ turistima.

Wellness-akademija-grupa-njemaca

FOTO: Svakoj se novoj grupi gostiju iz Njemače posebno predstavlja turističi, a posebno program medicinskog wellnessa. 

Da je zdravstveni turizam jedan od nosećih turističkih proizvoda RH i da može produžiti turističku sezonu u Hrvatskoj, pa tako i u regiji Kvarner – tvrdi se u Strategiji razvoja turizma RH do 2020 kao i u Akcijskom planu razvoja zdravstvenog turizma(2015).

Malo je nažalost primjera koji u Hrvatskoj i u regiji Kvarner mogu potvrditi napredak u tom smjeru, osim izuzetaka koji se odnose na konstantan rast turističke ponude i potražnje za uslugama dentalne  medicine.

Ako razmišljamo o turističkom prometu Kvarnera, koji se pozicionirao kao „destinacija zdravlja“, zna se da je upravo period nakon glavne turističke sezone i nakon Uskrsa svojevsna ‘rupa’ u broju popunjenosti smještajnih kapaciteta, a samim time i razlog zbog kojeg se mnogi hoteli na našoj obali i otocima upravo u ovom periodu zatvaraju.

Tih problema nema i Hotel Lovran, barem gledajući posljednje dvije godine svojeg poslovanja. Razlog tome je i uvođenje medical wellness programa koje u hotelu nudi Laurana spa cenar, na koji u ovaj lovranski hotel godišnje u pred i post sezoni dolazi čak dvanaest autobusa ili 500-tinjak gostiju iz Njemačke kojima je motiv putovanja upravo novoformirana medical wellness ponuda u obliku paket aranžmana.

Medical wellness kao motiv turističkih putovanja

Hotel Lovran je njemačkoj agenciji specijaliziranoj za zdravstveno turistička putovanja ponudio paket aranžman u kojem je osim smještaja uključen i program rehabilitacije pod nazivom „Zdrava leđa“ u suradnji sa Laurana spa – medical wellness centrom u hotelu. Program započinje savjetovanjem sa liječnikom, a nastavlja se komplementarnim i wellness  tretmanima: fango oblozima, aromaterapijom, medicinskom masažom, autogenim treningom, vježbama disanja i nutricionističkom radionicom kroz koju se gosti upoznavaju sa mediteranskom prehranom i degustiraju zdrave napitke i zdrave zalogaje.

Njemački gosti na sedmodnevni boravak dolaze već četvrti put i to u jesen i proljeće. Njihov boravak se dodatno obogaćuje jedinstvenom lungomare šetnicom, izletom i druženjem. Voditeljica Laurana spa centra Jelica Popić,dr.med.,  izjavljuje da su njihove usluge gosti ocijenili visokom ocjenom (4,9 od 5), što govori o zadovoljstvu kvalitetom usluge, te daje garanciju za nastavak suradnje.

Ulaganje u zdravstveni turizam

Inače, ovakva vrsta putovanja za njemačke senior turiste nije nimalo strana, jer oni već godinama na isti način borave u Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj koje su itekako prepoznale potencijal brendiranja destinacije kroz ulaganja u svoje bolnice, poliklinike i razvoj medical wellness ponude. Bilo da je riječ o medicinskom wellnessu, lječilišnom ili medicinskom turizmu, ono je svakako najkraći put do toliko željenog produljenja turističke sezone. O razvoju zdravstvenog turizma na Kvarneru priča se već godinama, a dobrim putem krenuo je i još uvijek relativno mladi Klaster Zdravstvenog turizma Kvarnera, čije samo osnivanje daje nadu u ozbiljne namjere čelnih ljudi i članica klastera u pozicioniranje Kvarnera kao ‘destinacije zdravlja’.

 

 

 

Podijelite s prijateljima