Zubni karijes

Zubni karijes

Karijes (lat. caries dentium), kronična je bolest zubnih tkiva koje dovodi do razaranja zuba. Predstavlja lokalizirano razaranje tvrdih zubnih tkiva cakline, dentina i cementa (slika 1). Njegovo porijeklo je višeuzročno, a zbog velike učestalosti se ubraja među najčešća oboljenja suvremenog čovjeka. Počinje na površini zuba (u 75% slučajeva na okluzalnoj žvačnoj plohi) i to razgradnjom cakline i progresivnim prodorom u dubinu, a širenjem zahvaća ostale strukture zubnog tkiva.(5)

Od ideje da crvi uzrokuju truljenje zuba pa do danas postoje različite teorije o nastanku karijesa. Danas se smatra da je osnovni uzročnik karijesa bakterija Streptococcus mutanskoja nastanjuje zubnu površinu, gdje šećer pretvara u agresivne kiseline koje uništavaju caklinu. Uz bakterije, nastanku karijesa pridonose ugljikohidrati i kiseline.(1)

U nazočnosti ugljikohidrata, bakterije stvaraju organske kiseline koje smanjuju pH vrijednost i dolazi do gubitka iona iz cakline i dentina (otapanje kristala hidroksiapatita) čime nastaje proces demineralizacije.(1)

Demineralizacija se izmjenjuje s fazama remineralizacije koje nastaju pri lokalnom povišenju pH vrijednosti. Ako proces demineralizacije nadvlada proces remineralizacije nastaje zubni karijes.

U početku karijes zahvaća caklinu i ne izaziva simptome, prodiranjem u dentin javlja se bol. Isprva je reakcija na podražaje, dodir s hranom, slatkim ili toplim namirnicama i pićima,  a kasnije, napredovanjem i nastankom upale pulpe, javlja se bol prilikom žvakanja i perkusije. Bol može varirati od spontane do vrlo jake i kontinuirane boli. Neliječeni karijes dovodi do uništenja zuba, infekcija i gubitka zuba, a kod prijevremenog gubitka mliječnih zuba može doći do pomaka zuba agonista, ometajući rast trajnih zuba.

 Slika 1. Karijes

Karijes obično nastaje na mjestima gdje se najviše sakupljaju ostatci hrane i formira zubni plak kao što su fisure i jamice zuba, aproksimalne plohe i vratni dijelovi zubne krune. Po brzini napredovanja i tijeku, može biti akutni ili kronični.

Akutni karijesnajčešće se pojavljuje kod djece i mladih, brzo napreduje i zahvaća više zuba.

Kronični karijes obično se javlja kod odraslih osoba i zahvaća jedan ili manji broj zuba.

Karijes bočice ili cirkularni karijes javlja se kod jako male djece. Počinje u dobi od 18 do 20 mjeseci, a nastaje zbog uspavljivanja djece sa slatkim napitkom ili hranjenja noćnim slatkim obrocima. Najčešće zahvaća gotovo sve iznikle zube i često je uzrok preranog gubitka mliječnih zubi. Zbog dobi djece, predstavlja problem kod liječenja, a kasnije, zbog preranog gubitka mliječnih zuba, uzrokuje nedostatak prostora za nicanje trajnih zuba.(2)

Izvor: Samra Mehmedović, Završni rad iz predmeta Prevencija u dentalnoj medicine polaznice programa prekvalifikacije Dentalana Asistentica u Učilištu Lovran.

Podijelite s prijateljima