bol u donjem dijelu ledja

Bol u donjem dijelu leđa – uzroci i simptomi

Bol u donjem dijelu leđa se tipično javlja kod mlađih osoba ( od 30 do 60 godina starosti ) zbog napetosti mišića ili problema s intervertebralnim diskovima kao što je hernija diska ili degenerativne promjene diska. U ovom članku će biti detaljno opisani tipični simptomi i njihovi mogući uzroci kod mladih odraslih osoba.

Simptomi: jaka, probadajuća bol u donjem dijelu leđa koja se javlja nakon neke aktivnosti, nagle kretnje ili podizanja teškog predmeta.

Navedeni simptomi mogu se pojaviti u kombinaciji s poteškoćama pri stajanju ili hodanju; boli koja se širi u prepone, stražnjicu ili bedro, rijetko može ići ispod koljena; grčevima u mišićima; lokalnom boli na dodir.

Mogući uzrok: napetost ili istegnuće leđnih mišića

Istegnuće mišića ili ligamenata je najčešći uzrok pojave akutne boli u donjem dijelu leđa. Podizanje teških predmeta, nepravilni i nagli pokreti uz rotaciju trupa mogu uzrokovati istegnuće mišića ili ligamenata. Bol se može javiti u rasponu od lagane do jake s prisutnim spazmima mišića, ovisno o stupnju istegnuća.

Simptomi: Bol u donjem dijelu leđa koja se širi u stražnjicu, nogu i stopalo (išijas)

Išijas uključuje bilo koju kombinaciju sljedećih simptoma: konstantno prisutna bol koja može biti snažnija u nogama, nego u leđima; obično se bol osjeća duž jedne noge; bol koja se pogoršava nakon dugotrajnijeg stajanja ili sjedenja te se prilikom hodanja smiruje; slabost, utrnulost ili poteškoće pri pomicanju noge ili stopala.

Najčešći uzrok: hernija diska u lumbalnom dijelu kralješnice

Simptome uzrokuje pritisak na korijen živca u donjem dijelu kralješnice. Javlja se bol i ukočenost u područjima koje inervira n. ischiadicus. Kod mlađih osoba išijas je najčešće uzrokovan hernijom diska. Osim hernije diska bolove mogu uzrokovati i degenerativne promjene diska, spondilolisteza i ostali poremećaji.

Simptomi: kronična bol u donjem dijelu leđa koja se pogoršava pri određenim položajima i pokretima

Simptomi se mogu javiti u raznim kombinacijama kao što je: stalno prisutna bol u donjem dijelu leđa s epizodama jače boli koje mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci praćene mišićnim spazmima; kronična bol slabijeg do snažnog intenziteta; bol koja se pojačava u sjedećem položaju; šetnja i trčanje olakšavaju bol za razliku od stajanja i sjedenja; česta promjena položaja ublažava bol.

Najčešći uzrok: degenerativne promjene diska

Degenerativne promjene u lumbalnoj kralješnici se mogu javiti i kod mladih osoba, već u dvadesetim godinama. Kada dođe do promjena na diskovima između kralješaka oštećeni disk može uzrokovati upalu i laganu nestabilnost u donjem dijelu leđa što dovodi do pojave boli, spazma, a ponekad i išijasa. Degenerativne bolesti diska su česte i većinom se uspješno mogu liječiti.

Simptomi: duboka bol u donjem dijelu leđa koja se pogoršava pri stajanju ili hodanju

Simptomi također mogu uključivati: bol koja se širi u stražnjicu i stražnji dio bedra; bol koja se pogoršava kod savijanja trupa prema natrag; bol koja se smanjuje prilikom sjedenja; osjećaj umora u nogama, a mogu se pojaviti i ukočenost i trnci, pogotovo nakon šetnje; napeti mišići stražnje lože koji onemogućavaju doticanje prstiju prilikom saginjanja prema naprijed.

Najčešći uzrok: spondilolisteza

Spondilolisteza je poremećaj u kojem dolazi do pomicanja lumbalnog kralješka prema naprijed u odnosu na susjedni. Najčešće se događa u području L5 – S1 te uzrokuje bol u donjem dijelu leđa.

Simptom: bol u donjem dijelu leđa i/ili stražnjici ili preponama

Simptomi također mogu uključivati sljedeće: bol u kukovima, preponama, bedru i donjem dijelu leđa; bol koja se pogoršava prilikom sjedenja i smanjuje se pri ležanju ili oslanjanju; česta promjena položaja smanjuje bol.

Najčešći uzrok: poremećaj u sakroilijačnim zglobovima

Poremećaj u sakroilijačnim zglobovima se može javiti zbog previše ili premalo kretnji u zglobovima koji povezuju križnu kost sa zdjelicom.

Navedeni su tipični uzroci boli u donjem dijelu leđa kod mlađih odraslih osoba. Oni također mogu biti pogođeni artritisom ili drugim poremećajima koji su tipični uzroci bolova kod starijih osoba. Simptomi za svaku vrstu stanja ovisit će o brojnim faktorima, kao što su težina poremećaja te jedinstvena anatomija i percepcija boli pojedinca.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, predavačica na programu Fizioterapeutski tehničar u Učilištu Lovran i fizioterapeut u Ortosan medical wellness centru

Fizioterapeutski tehničar

Osposobljavanje za provedbu fizikalne terapije različitim metodama i tehnikama.

Podijelite s prijateljima