abdomen

BOLE LI VAS LEĐA? MOGUĆI RAZLOG SU VAŠI ABOMINIRANI MIŠIĆI

Da biste imali tanak struk i ojačali trbuh i donji dio leđa, važno je uspostaviti skladan rad poprečnih mišića abdomena, dijafragme i zdjeličnog dna. Ljepota i zdravlje zahtijevaju pametan pristup.

Poprečni abdominalni mišić

M.transversus abdominis je najdublji abdominalni mišić. Pojačava cijelo područje između rebara i zdjelice širokom mišićnom trakom od kralježnice do “linea albe” abdomena.  On je doslovno pojas naše stabilnosti. Poprečni abdominalni mišić osigurava sigurnost u svakom pokretu, njegov pravilan rad pomaže ublažavanju opterećenja i oslobađanju od bolova u donjem dijelu leđa. Kada je poprečni abdominalni mišić slab – može nastati i išijas.

Koji pokret radi poprečni abdominalni mišić  da bi stabilizirao trup, struk i donji dio leđa?

Mišićna vlakna ovog mišića su usmjerena “horizontalno” – na način da mišić smanjuje obim struka. A ako je ovaj mišić aktivan – struk postaje tanak, a trbuh ne visi.

Fiziolozi su proveli studije stereotipa kretanja kod osoba sa i bez bolova u leđima. Rezultati su pokazali da je kod zdravih osoba sa ispravnim pokretima transverzalni abdominalni mišić podsvjesno “uključen” prije nego je osoba napravila bilo koji pokret. To jest, ako želite podići ruku, prvo, djelić sekunde prije početka pokreta, uključen je poprečni abdominalni mišić i to vas čini stabilnijim. Kod osoba s već postojećim problemima i bolovima taj mišić se ili kasnije uključio ili se uopće nije uključio.

Nestabilnost trupa i slabost u trbuhu ozbiljan su problem za žene nakon porođaja, posebno ako se istegnuti transcendentalni mišić i gubitak kontrole kombinira s dijastazom – distenzijom ili dislokacijom mišića duž linea albe (središnje linije).

Ljudi sa izgubljenom sposobnošću korištenja poprečnog mišića trebaju pravilnu fizioterapiju. U takvim slučajevima počinjemo raditi sa svjesnom inkluzijom mišića u pokret ili vježbu, vježbama disanja – kako bi obnovili prirodni pokret ili povezali funkcije porečnog abdominalnog mišića s mišićima dijafragme i zdjeličnog dna.

Najbolje su metode za probleme povezane s slabošću poprečnog abdominalnog mišića – kineziterapija, pilates, vježbe disanja i funkcionalna masaža.

Treba li nositi steznik?

Kao što smo se već opisali normalan stereotip kretanja poprečnog abdominalnog mišića pod opterećenjem – je da  komprimira struk, stabilizira donji dio leđa i abdomen – s čime tijelo stvara unutarnju potporu trbušnim organima a struk postaje tanji.

Kada nosite korzet (steznik)  ili pojas za dizanje utega, tijelo se oslanja i navikne na vanjsku potporu pojasa ili korzeta. Kao rezultat toga, to može dovesti do slabljenja mišića abdomena, zdjelice i dijafragme – što može uzrokovati bol u leđima i opušten trbuh.


Privatna srednja škola za fizioterapeuta u Opatiji – Učilište Lovran. Možete se upisati na srednjoškolski program, program prekvalifikacije ili doškolovanja. Po završetku školovanja za fizioterapeutskog tehničara, pruža se mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru zdravstva, zdravstvenog turizma, sportskim klubovima, socijalnim ustanovama, sektoru osobnih usluga u Hrvatskoj i zemljama EU.

PRIJAVI SE!

Podijelite s prijateljima