cupping celulit

Cupping terapija celulita

Cupping se koristi već tisućama godina za liječenje zdravstvenih poremećaja. To je metoda tradicionalne kineske medicine (TKM) koja se fokusira na kretanje krvi, energije –  qi – i tjelesnih tekućina, kao što je limfa i krv.

Cupping terapija se provodi postavljanjem  staklenih, silikonskih ili gumenih čašica na kožu. Prije polaganja staklenih čašica u njima se pali komadić vate natopljen alkoholom, a nakon postavljanja gumenih ili silikonskih čašica one se stišću ili posebnom pumpicom iz njih se izvlači zrak kako bi se stvorio negativan tlak koji u čašicu uvlači kožu i potkožno tkivo

Dvije su tehnike primjene cupping terapije:

  • statična tehnika, pri kojoj se čaše postavljaju na kožu zahvaćenog područja i ostavljaju da djeluju 5-15 min. Negativni tlak ispod čašica dovodi više krvi a s njom i kisik i hranjive tvari u kožu, potkožno tkivo i mišiće
  • mobilna tehnika, tj. masaža čašama po zahvaćenom području kružnim pokretima i  specijalnim valovitim pokretima. Cupping masažom se   rasteže koža i  vezivno tkivo u kojem su zarobljene masne stanice i limfa te ubrzava cirkulacija krvi i limfe

Učinci cupping ili ventuza terapije je olakšavanje bolova u mišićima, posebno bolova  u leđima od ukočenost ili ozljede, kao i pomoć za usporenu probavu, otežano disanje, koje se može pojaviti s prehladom, kao i  liječenje celulita.

Kontraindikacije za cupping terapiju su: uzimanje lijekova za razrjeđivanje krvi, područja kože koje su upaljena, rane i promjene na koži, visoka temperatura, te postavljanje ventuza na trbuh i donji dio leđa tijekom trudnoće.

Celulit se uspješno liječi Cupping masažom

Celulit je kompleksan poremećaj kože i potkožnog tkiva, koji se obično nakuplja na bokovima, trbuhu, stražnjici i bedrima.

Zapadna ili službena medicina i kozmetologija tvrde da celulit nastaje zbog poremećaja mikrocirkulacije, zastoja u protoku limfe, nakupljanju viška masnih stanica u degenerativno promijenjenom vezivnom tkivu. Prepoznaje se po tvrdokornim masnim naslagama i koži koja sliči kori naranče.

Tradicionalna kineska medicina (TKM) objašnjava da je celulit uzrokovan zastojem ili stagnacijom krvi i zbog previše hladnoće i vlage u tijelu koje se mogu ukloniti Cupping terapijom, akupunkturom i Tui na kineskom masažom..

Liječenje celulita cupping terapijom uključuje statičku i dinamičku tehniku. Statičkoj primjeni prethodi mobilna ili dinamična – Cupping masaža, s ciljem zagrijavanja tkiva i kao priprema za statičnu. U obje tehnike primjene princip je isti:

  • Rastezanjem vezivnih vlakana Cupping masažom, oslobađa se višak tekućine i ubrzava protok limfe zbog čega se smanjuje obujam i detoksicira tj uklanja se višak toksina i mliječne kiseline
  • Zbog negativnog tlaka statičkom i dinamičnom tehnikom u tkivo zahvaćeno celulitom dolazi više kisika i hranjivih tvari a zbog izlaska krvi i krvne plazme iz krvnih kapilara u okolno tkivo dospijeva i krvna plazma bogata faktorima rasta  koji ubrzavaju sagorijevanje masnih stanica kao i proces cijeljenja i reparacije kolagena i vezivnog tkiva.

Program liječenja celulita cupping terapijom traje u prosjeku 3 tjedna. Provodi se tri puta tjedno u trajanju od 20-40 min.

U praksi koža ispod čašice se zacrveni ili lagano promjeni boju – hematom.  Kako bi se omogućilo lako kretanje/klizanje čaše  na kožu nanijeti ulja za anticelulitnu masažu.

Nakon Cupping terapije potrebno je provesti limfnu ručnu drenažu tretiranog područja kako bi rezultati bili što brži i što bolji. Ne zaboravite na pravilnu prehranu i vježbanje. Cupping terapija se može kombinirati s Tui na kineskom masažom i akupunkturom.

Cupping terapijom vrlo se uspješno otklanja celulit i smanjuje obujam i s nadlaktica. Cupping terapija u preko 135 studija pokazuje značajno bolje rezultate u uklanjanju celulita i poboljšanju tonusa kože od drugih metoda.

Za dobre rezultate liječenja celulita, sportskih ozljeda, bolova u mišićima, bolju probavu i ostale zdravstvene poremećaje važno je poznavati teorijske osnove tradicionalne kineske medicine i lokaciju točaka i meridijana na tijelu na koje se postavljaju čašice ili provodi Cupping masaža.

Podijelite s prijateljima