termoterapija

Kada i kako primjeniti termoterapiju kod artritisa

Termoterapija je jednostavan i jeftin način za ublažavanje nekih vrsta bolova i ukočenosti koje uzrokuje artritis. Ovaj tretman koristi toplinu za poticanje cirkulacije i opuštanje mišića, što može smanjiti ukočenost zglobova i potaknuti cijeljenje tkiva.

Fizioterapeutski tehničari su obučeni za primjenu termoterapije, što može biti učinkovit dio fizioterapijskog programa za liječenje artritisa i povezanih stanja.

Uz pravilnu uporabu, termoterapija može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju kvalitete života kod pacijenata koji pate od artritisa.

Termoterapija djeluje na:

 • Poticanje zacijeljivanja oštećenog tkiva – toplina uzrokuje širenje krvnih žila u mišićima što povećava dotok kisika i hranjivih tvari do mišića.
 • Smanjenje ukočenosti zglobova – toplina povećava gipkost mišića i vezivnog tkiva, što povećava gipkost zglobova i smanjuje ukočenost.
 • Poticanje zglobne tekućine – zagrijavanje zgloba, a zatim lagano savijanje i ispružanje može potaknuti proizvodnju zglobne tekućine što pospješuje podmazivanje zgloba i dotok hranjivih tvari u tkiva.
 • Smanjenje boli – ugodna toplina može stimulirati osjetne receptore u koži i smanjiti prijenos signala boli u mozak.
 • Kod nekih osoba termoterapija najbolje djeluje u kombinaciji sa drugim oblicima liječenja kao što su fizikalna treapija i vježbanje.

TOPLO ILI VRUĆE

Toplinska terapija treba biti topla, a ne vruća te ne bi trebala biti bolna te uzrokovati opekline. Osim toga, učinkovita toplinska terapija osigurava konstantnu temperaturu dulji vremenski period.

KOLIKO DUGO SE PRIMJENJUJE TOPLINA?

Vrijeme primjene ovisi o lokalizaciji boli. Da bi bila djelotvorna toplina mora prodrijeti do zahvaćenih mišića i zglobnih tkiva. Prekratka primjena će samo zagrijati kožu, a ne i zahvaćena tkiva.

Kod male do umjerene boli u zglobovima koji su bliže površini kože kao što su gležanj ili lakat dovoljno je 15 – 20 minuta primjene.

Kod intenzivnijih i dubljih ozljeda kao što su umjereni do teški artritis kuka ili donjeg dijela leđa korisno je toplinu primjeniti 30 minuta, može i dulje.

KADA TERMOTERAPIJA NIJE OPCIJA?

Toplina nije primjerena u određenim okolnostima. Na primjer, toplina se ne smije koristiti ako je zglob natečen ili su prisutne modrice, u tom slučaju se primjenjue krioterpija.

Osim toga primjena topline se ne preporučuje za osobe koje boluju od dermatitisa, duboke venske tromboze, dijabetesa, periferne vaskularne bolesti, otvorenih rana, teških kognitivnih oštećenja, a osobe koje boluju od bolesti srca i hipertenzije se prije primjene topline trebaju konzultirati sa liječnikom.

NAČINI PRIMJENE TERMOTERAPIJE

 • Boca s toplom vodom – gumena ili mekana plastičan boca se napuni sa toplom vodom te postavi na zahvaćeno područje 20 – 30 minuta
 • Električna deka/jastučić – prednost električni grijane deke ili jastučića je u održavanju konstantne razine topline.
 • Grijani oblozi i gel oblozi – mogu se nabaviti u trgovinama te se griju u mikrovalnoj pećnici ili vodi  i imaju tendenciju zagrijavanja kože do 30 minuta.
 • Topli flasteri – jednokratne, ljepljive trakice se mogu nositi na koži ispod odjeće, pružajući udobnost i nekoliko sati primjene niske razine topline. Neki flasteri sadrže i mast za ublažavanje bolova.
 • Vruća kupka, hidromasažna kada ili parna kupelj – koristi se vlažna toplina koja ima tendenciju da stimulira opći osjećaj ugode i opuštanja koji mogu pomoći smanjiti bol i opustiti zglobove. Ponekad duže tuširanje toplom vodom može zamijeniti toplu kupku ako kada nije dostupna.
 • Suha sauna – također dovodi do relaksacije, smanjenja bolova i opuštanja zglobova.
 • Grijano sjedalo u automobilu – ako su bol i ukočenost prisutni u području leđa ili kukova, korištenje grijanog sjedala može biti jednostavan način da se primjeni lagana toplina na zglobove.
 • Parafin – umakanje šake zahvaćene artritisom u rastopljeni parafin može pružiti umirujuću toplinu bolnim prstima i zapešću. Može se koristiti i kod artritisa stopala.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije,  predavačica na programu  za Fizioterapeutske tehničare u Učilištu Lovran –  Wellness Akademiji

Fizioterapeutski tehničar – sss/prekvalifikacija

Pozivamo sve zainteresirane za područje zdravstva i željne usavršavanja u području fizioterapije da se prijave na naš program Fizioterapeutski tehničar.

Program obuhvaća sve aspekte fizioterapije, od anatomije i kinezilogije do rehabilitacije nakon ozljeda.
Naši stručni predavači s dugogodišnjim iskustvom u području fizioterapije i rehabilitacije pružit će vam praktična i teorijska znanja koja su potrebna za obavljanje posla fizioterapeutskog tehničara.

Ostvarite svoje ciljeve i započnite uspješnu karijeru u području zdravstva. Kontaktirajte nas za više informacija o prijavi i upisu putem maila: info@uciliste-lovran.hr

Iskoristi super popust 250 Eura za rane upise do 30.06.2023.

PRIJAVI SE!

Podijelite s prijateljima