termoterapija

Kada i kako primjeniti termoterapiju kod artritisa

Termoterapija je jednostavan i jeftin način za uklanjanje nekih vrsta bolova i ukočenosti uzrokovanih artritisom. Termoterapija može potaknuti cijeljenje tkiva, smanjiti ukočenost zglobova i još mnogo toga.

Termoterapija djeluje na:

  • Poticanje zacijeljivanja oštećenog tkiva – toplina uzrokuje širenje krvnih žila u mišićima što povećava dotok kisika i hranjivih tvari do mišića.
  • Smanjenje ukočenosti zglobova – toplina povećava gipkost mišića i vezivnog tkiva, što povećava gipkost zglobova i smanjuje ukočenost.
  • Poticanje zglobne tekućine – zagrijavanje zgloba, a zatim lagano savijanje i ispružanje može potaknuti proizvodnju zglobne tekućine što pospješuje podmazivanje zgloba i dotok hranjivih tvari u tkiva.
  • Smanjenje boli – ugodna toplina može stimulirati osjetne receptore u koži i smanjiti prijenos signala boli u mozak.

Kod nekih osoba termoterapija najbolje djeluje u kombinaciji sa drugim oblicima liječenja kao što su fizikalna treapija i vježbanje.

TOPLO ILI VRUĆE

Toplinska terapija treba biti topla, a ne vruća te ne bi trebala biti bolna te uzrokovati opekline. Osim toga, učinkovita toplinska terapija osigurava konstantnu temperaturu dulji vremenski period.

KOLIKO DUGO SE PRIMJENJUJE TOPLINA?

Vrijeme primjene ovisi o lokalizaciji boli. Da bi bila djelotvorna toplina mora prodrijeti do zahvaćenih mišića i zglobnih tkiva. Prekratka primjena će samo zagrijati kožu, a ne i zahvaćena tkiva.

Kod male do umjerene boli u zglobovima koji su bliže površini kože kao što su gležanj ili lakat dovoljno je 15 – 20 minuta primjene. Kod intenzivnijih i dubljih ozljeda kao što su umjereni do teški artritis kuka ili donjeg dijela leđa korisno je toplinu primjeniti 30 minuta, može i dulje.

KADA TERMOTERAPIJA NIJE OPCIJA?

Toplina nije primjerena u određenim okolnostima. Na primjer, toplina se ne smije koristiti ako je zglob natečen ili su prisutne modrice, u tom slučaju se primjenjue krioterpija. Osim toga primjen atopline se ne preporučuje za osobe koje boluju od dermatitisa, duboke venske tromboze, dijabetesa, periferne vaskularne bolesti, otvorenih rana, teških kognitivnih oštećenja, a osobe koje boluju od bolesti srca i hipertenzije se prije primjene topline trebaju konzultirati sa liječnikom.

NAČINI PRIMJENE TERMOTERAPIJE

Boca s toplom vodom – gumena ili mekana plastičan boca se napuni sa toplom vodom te postavi na zahvaćeno područje 20 – 30 minuta.

Električna deka/jastučić – prednost električni grijane deke ili jastučića je u održavanju konstantne razine topline.

Grijani oblozi i gel oblozi – mogu se nabaviti u trgovinama te se griju u mikrovalnoj pećnici ili vodi  i imaju tendenciju zagrijavanja kože do 30 minuta.

Topli flasteri – jednokratne, ljepljive trakice se mogu nositi na koži ispod odjeće, pružajući udobnost i nekoliko sati primjene niske razine topline. Neki flasteri sadrže i mast za ublažavanje bolova.

Vruća kupka, hidromasažna kada ili parna kupelj – koristi se vlažna toplina koja ima tendenciju da stimulira opći osjećaj ugode i opuštanja koji mogu pomoći smanjiti bol i opustiti zglobove. Ponekad duže tuširanje toplom vodom može zamijeniti toplu kupku ako kada nije dostupna.

Suha sauna – također dovodi do relaksacije, smanjenja bolova i opuštanja zglobova.

Grijano sjedalo u automobilu – ako su bol i ukočenost prisutni u području leđa ili kukova, korištenje grijanog sjedala može biti jednostavan način da se primjeni lagana toplina na zglobove.

Parafin – umakanje šake zahvaćene artritisom u rastopljeni parafin može pružiti umirujuću toplinu bolnim prstima i zapešću. Može se koristiti i kod artritisa stopala.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima