kneipp

Kneipp terapije u wellnessu

Kneipp naizmjenične toplo hladne kupke su vrlo efikasna metoda očuvanja zdravlja koja se primjenjuje u modernim wellness centrima

Ovu ljekovitu metodu je razvio bavarski svećenik i naturopatski liječnik Sebastian Kneipp (1821.- 1897.) radeći na osobnom zdravlju. Naime Kneipp je obolio od tuberkuloze te je tražeći lijek otkrio ljekovitost hladne vode. Mjesec dana se prema uputama iz starih spisa, svakodnevno kupao u hladnom Dunavu i to zimi. Nakon provedene kure njegov je organizam ojačao i tuberkuloza se povukla, te je nastavio proučavati utjecaj hidroterapije i toplo hladnih kupki na zdravlje i liječenje bolesti.

Ljekovite metode

Na temelju vlastitog iskustva svećenik Sebastian Kneipp je razvio petodijelni terapijski sustav:

  • terapije vodom – hidroterapije
  • terapije ljekovitim biljem – fitoterapije
  • terapije kretanja i vježbi
  • terapije zdravom hranom
  • savjeti za zdrav život.

Kneipp je najpoznatiji po hidroterapiji. Njegove spoznaje o ljekovitosti vode bile su revolucionarne, a metode liječenja vodom priznate su, te se i danas koriste u kombinaciji s metodama službene medicine. Hidroterapija uključuje upotrebu vode u rasponu od hladne do vruće koje u izmjenama potiču i stimuliraju živce, krvne žile i unutarnje organe.

Do današnjeg dana napisano je više od stotinu znanstvenih radova koji potvrđuju učinkovitost Kneippove terapije vodom, odnosno njegova principa po kojem voda, posebno ona hladna, podiže obrambene snage organizma i vrlo je učinkovita kod oboljenja krvožilnog sustava, artritisa, reume, migrene, pa i stresa.

Blagodati Kneippa u wellnessu

Danas se u cijelom svijetu, naročito u wellness centrima i lječilištima, koriste blagodati Kneippovih holističkih metoda.

Kneipp je razvio niz metoda upotrebe vode u liječenju koji uključuje: naizmjenična toplo-hladna polijevanja vodom, naizmjenične toplo-hladne kupke dijelova tijela ili cijelog tijela, polaganje toplo-hladnih obloga na dijelove tijela do hodanja bosim nogama po mokroj travi.

Cijeli članak dr. Popić pročitajte na linku portala www.wellness.hr

 

Podijelite s prijateljima