Koja je sauna idealna za vas?

Upoznajte vrste, izgled i djelovanje sauniranja u svakoj pojedinoj vrsti saune, kako biste izabrali najbolje za sebe…

Sauniranje je korisno za zdravlje, ljepotu i dobro raspoloženje. Wellness životni stil podrazumijeva i druženje sa obitelji i prijateljima, a upravo je sauniranje prilika da to provedete u djelo.

FINSKA SAUNA

Pripada grupi suhih sauna, a u svijetu wellnessa, pod nazivom „sauna“ podrazumjeva se upravo drvena finska kabina s karakteristikama poput: visoke temperature od 80 – 100 stupnjeva Celzijevih i malom vlažnosti zraka – do 10%.

Finska sauna je zapravo drvena kabina, u kojoj su postavljene drvene  klupe u tri nivoa, a na svakoj klupi su drveni podlošci koji se pri ležanju postavljaju pod glavu. Visoka temperatura u sauni dolazi od električne peći smještene u kutu saune, napunjene vulkanskim kamenjem koje zadržava visoku temperaturu i isijava negativno nabijene ione i minerale iz kamena.

Kamenje na peći se povremeno zalijeva vodom u koju se dodaju birana eterična ulja, iz drvenog kabla s drvenom kutljačom, kako bi velika količina vlage koja isparava iz vrućeg kamenja privremeno ovlažila sauna kabinu i potaknula jače znojenje tijela.

Na zidovima kabine su postavljeni: sunčani sat – koji treba pokrenuti pri ulasku u sauni, kako bi kod istjecanja pijeska znali da je prošlo 15 min – koliko je predviđeno vrijeme boravka u sauni.

Osim pješčanog sata na zidu saune je okrugli termometar koji upozorava na visinu temperature u kabini, kao i svjetlo sa zaslonom, koje uz glazbu iz zvučnika na stropu saune pojačava osjećaj opuštanja.

Cijeli članak pročitajte na linku portala www.wellness.hr

Podijelite s prijateljima