sportska

Kontraindikacije za primjenu sportske masaže

Sportska masaža je popularan oblik terapije kod ozljeda mekih tkiva. Primjena redovite sportske masaže je također sastavni dio strategije za prevenciju ozljeda mnogih sportaša.

Kontraindikacije

Kod nekih stanja sportska masaža je kontraindicirana jer može uzrokovati više štete nego koristi, a u nekim situacijama i ozbiljne zdravstvene probleme.

Otvorene rane

Bilo da je riječ o posjekotini, razderotini ili ogrebotini treba pričekati dok rana ne zacijeli i ožiljak se pravilno formira. To je obično između jednog do dva tjedna.

Ruptura mišića

U akutnoj fazi još uvijek može biti prisutno krvarenje te se ono masažom može povećati, oštetiti okolno tkivo i produžiti oporavak. Nakon prvih 48 do 72 sata masaža može biti moguća, ali će to ovisiti o stupnju ozljede.

Ruptura tetive

Prethodno navedeno se također odnosi i na ozljedu tetive. Kod kompletne rupture biti će potrebna operacija, a ne masaža.

Djelomično puknuće mišića i tetiva

Masaža može biti pogodna nakon minimalno 48 sati, kod većih ozljeda i duže.

Kontuzija

To je krvarenje unutar mišića uzrokovano udarcem. Prerana primjena masaže nakon kontuzije može uzrokovati daljnje oštećenje i dovesti do miozitis osifikansa (stvaranje kalcifikata u mišiću)

Opekline, smrzotine i frakture kostiju

Masiranje tijekom ovih stanja će pogoršati stanje i nanijeti štetu.

Periostitis

Periostitis je upala ovojnice koja oblaže kost. Masiranje u blizini kostiju može izazvati iritaciju zato je dopušteno masirati samo okolne mišiće.

Reumatoidni artritis i giht

To su upalna stanja stoga vrijede ista pravila kao i za akutne ozljede. Masaža može uzrokovati daljnje upale.

Burzitis

Burza je mala vrećica ispunjena tekućinom koja pomaže u smanjenju trenja tamo gdje tetiva prolazi preko kostiju u blizini zglobova. Ako je prisutna bol, oteklina i crvenilo treba izbjegavti masažu.

Miozitis osifikans

To stanje označava stvaranje kalcifikata u mišiću te masaža može samo pogoršati stanje.

Infekcija kože i mekih tkiva

Bakterijske, virusne i gljivične infekcije se mogu proširiti i na druge dijelove tijela prilikom masaže. Infekcija također može uzrokovati bol te je stoga masaža kontraindicirana.

Duboka venska tromboza

To je rijedak, ali potencijalno smrtonosan krvni ugrušak u veni. Uobičajen je u području trbuha mišića. Duboka bol u području trbuha mišića je jedan od znakova tromboze. Ako se to područje masira može doći do pomicanja ugruška i oštećenja srca.

Umjetne krvne žile

Umjetne krvne žile koje se ugrađuju operativnim zahvatom treba izbjegavati.

Poremećaji krvarenja

Masaža može dovesti do oštećenja tkiva i time dovesti do krvarenja.

Tumori

Ako niste sigurni što su kvržice na koži ili u mišiću nemojte dirati. Ove kvržice su najčešće grčevi u mišićima ili masno tkivo.

Apsolutno sve u što niste sigurni

Savjetujte klijentima da se konzultiraju sa liječnikom prije primjene masaže.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima