Meridijan žučnog mjehura: opsežan vodič o njegovoj važnosti i ulozi u tradicionalnoj kineskoj medicini

Tradicionalna kineska medicina (TCM) prakticira se tisućama godina, nudeći holistički pristup zdravlju i dobrobiti. Središnji dio TKM-a je koncept meridijana, koji su putovi u tijelu kroz koje teče životna energija ili Qi.

Među dvanaest primarnih meridijana u tijelu, meridijan žučnog mjehura igra vitalnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i psihofizičke ravnoteže.

U ovom blogu objasnit ćemo meridijan žučnog mjehura, istražujući njegove funkcije, značaj i povezane tretmane u TKM-u.

Razumijevanje meridijana žučnog mjehura

Meridijan žučnog mjehura povezan je s istoimenim malim organom koji pohranjuje žuč koju proizvodi jetra, neophodnu za razgradnju masti tijekom probave. Ovaj meridijan je odgovoran za različite aspekte fizičkog i emocionalnog blagostanja, kao što su zdravlje mišića, probave, vid, donošenje odluka i hrabrost.

Tijek i lokacija meridijana žučnog mjehura

Meridijan žučnog mjehura počinje na vanjskom kutu oka, ide duž bočne strane glave, niz vrat, ramena, strane tijela, bokove, vanjske strane nogu i završava na četvrtom nožnom prstu. To je yang meridijan, što znači da je povezan s aktivnim energetskim polom. Meridijan žučnog mjehura je jedinstven jer je jedini od dvanaest primarnih meridijana koji ima točke i na prednjoj i na stražnjoj strani tijela.

Funkcije meridijana žučnog mjehura

Meridijan žućnog mjehura je u paru s meridijanom jetre, a oba meridijana s meridijanom srca značajno utječu na harmoniju mentalnog i tjelesnog zdravlja. Srce nam kaže što želimo, jetra pravi planove a žuć je izvršitelj želja i planova.

Na fizičkoj odnosno tjelesnoj razini, ovaj meridijan je zadužen za:

  • pohravnjivanje žuči i njegovu isporuku u tanko crijevo gdje razgrađuje masnoće. Nadalje, njegova energija omogućava nam mišićnu snagu i vitalnost. Osobe koje imaju pravilan protok energije u meridijenu žučnog mjehura se lako kreću, imaju dobru mišićnu snagu i fleksibilnost zglobova, mišića i cijelog tijela.

Na emocionalnom/mentalnom nivou, meridijan žučnog mjehura je

  • sjedište naše odlučnosti i sposobnosti djelovanja. On odlučuje hoće li se i kako sprovesti planovi energije jetre. Daje nam sposobnost donošenja odluka, impuls da djelujemo i provedemo naše planove  i ideje u djelo. On je taj koji nam osigurava mentalnu prisutnost, jasnoću i racionalno ponašanje

Liječenje tegoba koje povezane s poremećajem protoka energije u meridijanu žučnog mjehura

Bol u koljenu, ramenu, migrene, tegobe s očima, gorak okus u ustima, problemi s desnima, ukazuje na mogućnost da je protok energije u žučnom mjehuru poremećen.

  • Kada je u meridijanu manjak energije – osoba može imati izražen osjećaj poraženosti, obeshrabrenost, neodlučnost, potrebu za podrškom, sklonost izgovorima, izbjegavanje preuzimanja odgovornosti, sklonost sukobima s autoritetima.
  • Kod viška ili ekscesa energije u meridijanu – osoba može biti nestrpljiva, kruta u mišljenju i tijelu, sizničava, netolerantna, u pravu je uvijek, ljutnja i mrzovolja…

Akupunkturisti i Tui na terapeuti – praktičari TCM-a mogu stimulirati određene točke duž meridijana žučnog mjehura za liječenje raznih bolesti. Neki uobičajeni tretmani uključuju:

  • Akupunktura: Ova tehnika uključuje umetanje tankih igala u određene točke duž meridijana kako bi se pomoglo vratiti ravnotežu i pospješiti protok Qi-ja.
  • Akupresura: Slično akupunkturi, akupresura uključuje primjenu pritiska na određene točke duž meridijana kako bi se pospješilo ozdravljenje i ravnoteža.
  • Moksibustija: Ova tehnika uključuje spaljivanje male količine pelina u obliku stošca u blizini određenih točaka na meridijanu kako bi se zagrijao i stimulirao protok Qi-ja.
  • Cupping: Stvaranjem negativnog tlaka staklenim ili plastičnim čašicama, iznad meridijana ili akupunkturnih točaka i na koži, cupping može pomoći u stimuliranju protoka krvi, balansiranju protoka energije te pospješiti liječenje tegoba duž meridijana žučnog mjehura.

Upis na tečajeve TKM

Upišite tečaj Akupunkture, Tui na kineske masaže, Tui na terapije,  Cupping masaže , i na naučite izvesti anamnezu, pregled, izbor meridijana i točaka te provesti terapiju po principima Tradicionalne kineske medicine (TKM).

 

Podijelite s prijateljima