mtp

mTP – Miofascijalne Trigger Točke

Na tečaju možete teorijski i praktično naučiti o simptomatskoj slici kroničnih trigger točaka kao i razlikama između Miofascijalne Trigger Point tehnike i Trigger Point tehnike.

Primjena tehnike je pokazala vidna poboljšanja kod:

  • smanjenog opsega pokreta,
  • sportskih ozljeda,
  • cervikalnog i lumbalnog sindroma,
  • teniskog lakta,
  • hipertonusa i kroničnog bola u mišićima,
  • problemi probave i bola u želudcu,
  • zujanja u ušima i vrtoglavice,
  • kontraktura,
  • posturalnih sindroma,
  • smanjene fleksibilnosti…

Tijekom tečaja obradit će se 30-ak mišića i mišićnih skupina uz slikovni prikaz i demonstraciju razmjene tretmana.

O samoj tehnici vise: https://www.facebook.com/notes/ug-dodirom-do-zdravlja/mtp-myofascial-trigger-point/946286282121829

Česti uzroci bola su upravo – trigger točke (Trigger points). One predstavljaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čašici. Karakterizira  ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti bola. Aktivna trigger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu, ako je u stanju mirovanja. Iradijacija boli je karakteristična za svaku pojedinu točku, što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol. Tako na primjer, za osjećaj srčanog infarkta može biti odgovorna točka iz grupe prsnog mišića, za bol u lumbalnom dijelu  točka iz leđa ili abdomena. mTP  iz abdomena mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, poremećaja probave kao i bolova i grčeva kod beba, one iz vratnih mišića mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju… mTP vilice može stvarati osjećaj zubobolje. Simptomatska slika kronične trigger točke ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti i promjena s ukočenjem zglobova.

mTP su obično veličine iglene kapice, a mogu biti i do veličine graška. Nije ih uvjek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostataka vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.

Simptomi

Akutne mTP mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj vilici, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, abdomenu, zdjelici i leđnoj muskulaturi. One mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže. mTP ponekad usred pritiska na živac, koji prolazi u blizini, mogu uzrokovati i jače bolove i osjećaj trnjenja, kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.

Simptomi mTP mogu biti uzroci krivih početnih dijagnoza kao što su akutne traume, upale, degenerativna i tumorska oboljenja.

Terapeutski tretman

Da bi se tretman uspješno izveo, potrebno je napraviti dobru procjenu kako bi terapija bila brža i učinkovitija. Tretman se izvodi istezanjem zahvaćenog tkiva i dubinskom masažom.

Istezanje se izvodi tako da se tkivo dovoljno rashladi kako bi se opustilo, pa bi samim time istezanje bilo efektno. Istezanjem se djeluje na cijeli mišić ili skupinu mišića, pa možemo reći da je  istezanje samo dio tretmana i najčešće služi kao uvod u tehniku dubinske masaže.

Dubinska masaža daje najbolje rezultate direktnim opuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan ponavljani kratkotrajni pritisak, čime terapeut smanjuje bolnost i napetost mTP, poboljšava krvotok i proces metabolizma, što znači dobavljanje hranjivih tvari stanicama kao i eliminaciju otpadnih produkata.

Podijelite s prijateljima