Od fizioterapeuta „to go“ do rada u sustavu zdravstva

Raspon mogućnosti zapošljavanja fizioterapeuta vrlo je velik o čemu svjedoče i priče Gordane Klobas i Katarine Starčević, koje su se u Učilištu Lovran prekvalificirale u fizioterapeutske tehničarke.

Physio to go – naziv je tvrtke i originalna poslovnih ideja mladog fizioterapeuta Sebastiana Ružića koji nudi uslugu fizioterapije u udobnosti doma klijenta, odnosno u kućnim uvjetima. Ponuda objedinjena pod navedenim imenom odlično prikazuje upravo ono što Ružić prodaje, ali prije svega daje ideju i govori o rasponu mogućnosti svih onih koji se bave tom strukom.

Zaposliti se kao fizioterapeutski tehničar danas je moguće ne samo u zdravstvenom sustavu, sve češće se fizioterapeuti zapošljavaju u turizmu, sportu, ali i samostalno otvaraju svoje obrte.

Paleta mogućnosti je široka o čemu govore priče Gordane Klobas i Katarine Starčević, koje su završile program školovanja za fizioterapeutskog tehničara u Učilištu Lovran u Opatiji te tako „srušile barijere i izgradile karijere“.

Gordana Klobas okuražila se i otvoriti svoj salon ljepote. Nakon što je završila Obrtničku školu u Opatiji - smjer kozmetičar, Klobas je radila po kozmetičkim salonima u Hrvatskoj i Italiji. Paralelno se usavršavala te polazila tečajeve na kojima je učila različite tehnike masaža, a potom donijela odluku da učvrsti svoje znanje, objedini ga i stekne zvanje fizioterapeutskog tehničara.

Image

Smatrala sam da još uvijek mogu učiti i napredovati u svome poslu pa sam tako odlučila upisati ovaj program i na koncu ga uspješno završila. Sviđa mi se model rada i učenja u Učilištu Lovran i sretna sam što to svoje stečeno znanje sada mogu koristiti u radu s klijentima. Pred deset godina otvorila sam salon Put ljepote u Rijeci. Iako je svaki početak težak, danas sam jako sretna što sam bila hrabra i odlučila pokrenuti svoj posao. Smatram da je danas bogatstvo imati nešto svoje, raditi za sebe. U početku sam se jako bojala, ali imala sam potporu svih - obitelji, prijatelja… Neprocjenjivo je kada mogu sama odlučivati o terminu godišnjeg i slobodnih dana, posebno kada si roditelje dvoje djece – rekla je Riječanka sa 20 godina radnog iskustva.

Riječanka Katarina Starčević završila je srednju medicinsku školu za zubnog tehničara, Katarina je imala veliku želju upisati fakultet za fizioterapeuta. Međutim, bila je četvrta ispod crte. Nije uspjela upisati fakultet pa je odlučila odraditi staž u struci i za godinu dana pokušati ponovno „upasti“ na željeni fakultet.

Image

Bili su jako zadovoljni u firmi u kojoj sam stažirala s mojom radom i ponudili mi posao. Tako da godinu dana kasnije više nisam pokušavala upisati fakultet. Ne zato što to nisam željela već nisam imala mogućnost redovno studirati, a vanredni studij za taj smjer ne postoji. Ipak, u meni je sve te godine tinjala želja da se prekvalificiram. Kada je moj dečko naišao na oglas Učilišta Lovran koje je nudilo program doškolovanja za fizioterapeutskog tehničara, oduševila sam se i javila te tako postala polaznica prve generacije tog programa.

Školovanje na Učilištu Lovran za mene je bilo izuzetno iskustvo, jako sam zadovoljna stečenim znanjem, ali i profesorima koji su nam ga prenosili. Sada, nakon prekvalifikacije, kada sam počela stažirati u KBC Rijeka, mogu reći da sam se konačno pronašla. Trenutno radim kao fizioterapeutski tehničar pripravnik i uživam u svakoj minuti posla. Sretna sam što sam dio jednog lijepog kolektiva i nije mi žao da sam išla za svojim snovima. Nakon devet godina rada dala sam otkaz u dentalnoj ordinaciji i konačno počela raditi ono što volim – rekla je Katarina

Podijelite s prijateljima