vjezbe za mobilnost

Ovo su vježbe koje mišićima vraćaju mobilnost

Kod odluke da li koristiti vježbe otvorenog ili zatvorenog kinetičkog lanca treba u obzir uzeti činjenice kao što su stanje pacijenta i faza rehabilitacije.

Što su to vježbe zatvorenog kinetičkog lanca?

Vježbe zatvorenog kinetičkog lanca su vježbe gdje je distalni dio ekstremiteta fiksiran. Kada je distalni dio fiksiran svi zglobovi u kinetičkom lancu zahtijevaju kretanje. Točnije, i proksimalni i distalni dijelovi zajedno sudjeluju u vježbama. Vježbe zatvorenog kinetičkog lanca postale su popularnije od vježbi otvorenog kinetičkog lanca jer mnogi stručnjaci vjeruju da su pouzdanije i funkcionalnije. Prilikom jedne studije provedene 2014. godine potvrđeno je da su vježbe zatvorenog kinetičkog lanca učinkovitije pri oporavku nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta, prenosi physio-pedia.com.  Pacijenti su brže postali mobilni i vratili se svojim dnevnim i sportskim aktivnostima. Ova vrsta vježbi koristi proprioceptivni feedback za pokretanje i kontrolu aktivacije mišića.

Vježbe zatvorenog kinetičkog lanca za gornji dio tijela:

  • sklekovi i njihove izvedenice
  • zgibovi
  • sklekovi na razboju

Ove vježbe zahtijevaju suradnju mišića biceps brachii, triceps brachii, deltoideusa, prsnih mišića i mišića donjeg dijela leđa za stabilizaciju u različitim položajima.

Vježbe zatvorenog kinetičkog lanca za donji dio tijela:

  • čučnjevi
  • mrtvo dizanje ( deadlift )
  • iskorak
  • nabačaj ( power clean )
  • nožni potisak ( leg press )

Potvrđeno je da su vježbe zatvorenog kinetičkog lanca učinkovitije pri oporavku nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta. Pacijenti su brže postali mobilni i vratili se svojim dnevnim i sportskim aktivnostima.

Prilikom izvođenja ovih vježbi važna je suradnja m. quadricepsa, mišića stražnje lože, mišića pregibača u kuku i m. triceps surae. Pokreti se izvode u kuku, koljenu i gležanju.


Fizioterapeutski tehničar

Osposobljavanje za provedbu fizikalne terapije različitim metodama i tehnikama.

Podijelite s prijateljima