krioterapija

Primjena krioterapije kod artritisa

Bolna upala zgloba može se tretirati hladnim oblozima. To je jeftin i učinkovit tretman koji se može koristiti više puta dnevno ili povremeno, po potrebi.

ŠTO SE POSTIŽE KRIOPTERAPIJOM?

Smanjenje upale – hladnoća uzrokuje vazokonstrikciju krvnih žila u mišićima čime se manjuje protok krvi,a posljedično i upala.

  • Smanjenje proizvodnje zglobne tekućine – sinovijalna zglobna tekućina je važna za zdrav zglob, ali prekomjerna proizvodnja može uzrokovati oteklinu i nelagodu. Stavljanje hladnih obloga može usporiti njenu proizvodnju.
  • Odvraćanje mozga od upale – hlađenje upaljenog zgloba stimulira osjetilne receptore u koži i smanjuje prenošenje signala boli u mozak.

KOLIKO DUGO SE PRIMJENJUJE KRIOTERAPIJA?

Led ili hladan oblog se primjenjue najviše 20 minuta , a taj proces možete ponoviti tijekom dana 8 – 10 puta u razdoblju od 24 sata.

MJERE OPREZA

Primjena leda ili nekog drugog hladnog izvora izravno na kožu može oštetiti  kožu. Kako bi se izbjeglo oštećenje kože  potrebno je poduzeti neke mjere opreza:

  • Ne primjenjujte led direktno na kožu. Upotrijebite ručnik ili drugu zaštitnu barijeru preko koje ćete primjeniti led. Krioterapija ne bi trebala biti bolna za kožu.
  • Ograničite primjenu terapije na ne više od 20 minuta odjednom.
  • Osobe s određenim oboljenjima kože trebaju izbjegavati krioterapiju kao što su Raynaudov sindrom, alergija na hladnoću, paraliza ili područja sa smanjenim osjetom ( npr. oštećenje živca ).

Kod nekih osoba se primjena krioterapije u kombinaciji sa termoterapijom pokazala odlična u smanjenju bolova.

VRSTE HLADNIH OBLOGA

  1. Hladni oblozi za višekratnu upotrebu

Hladne obloga koje su ispunjene gelom, koje se mogu držati u zamrzivaču spremne za upotrebu kada je to potrebno i ponovno zamrznuti nakon svake upotrebe.

  1. Oblozi iz kućne radinosti

Plastična vrećica i led – stavite željenu količinu leda u plastičnu vrećicu te ju zavežite. Vrećicu zamotajte u ručnik prije nanošenja na bolno područje kako bi zaštitili kožu od opeklina.

Smrznuti ručnik – stavite složeni ručnik u plastičnu vrećicu i stavite sve u zamrzivač na 10 – 20 minuta. Zatim uzmite ručnik iz vrećice i stavite ga na zahvaćeno područje.

Spužva – namočite spužvu, djelomično ocijedite, stavite u plastičnu vrećicu te u zamrzivač. Nakon što je zamrznuta možete je staviti na upaljeni zglob.

Riža – napravite oblog za višekratnu upotrebu tako što ćete napuniti čarapu s rižom i staviti u zmrzivač. Riža će biti hladna kao led, a prednost je što se neće otopiti.

Deterdžent za pranje posuđa – napunite vrećicu sa tekućim deterdžentom za pranje posuđa i zamrznite je čime će postati poput obloge punjene gelom.

Zamrznuta vrećica graška – ako vam je potrebno brzo ohladiti zglob uzmite smrznutu vrećicu graška ili drugog povrća iz zamrzivača, zamotajte u ručnik i primjenite na bolno područje.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima