mckenzie

Primjena McKenzie metode u liječenju bolova u kralješnici

Mnogi su čuli za McKenzie metodu fizikalne terapije i vježbe za bolove u kralješnici, ali nisu sigurni što točno program uključuje te koji su mu ciljevi. Uobičajena percepcija se zasniva na mišljenju da se McKenzie metoda sastoji od niza vježbi koje osobe mogu same izvoditi. Iako je to točno, Mckenzie metoda je ustvari cjelokupan program koji uključuje procjenu, obradu i strategiju prevencije ( uključujući i vježbe ) koja se provodi zajedno sa licenciranim fizioterapeutom.

CENTRALIZIRANJE BOLI

McKenzie metodu je šezdesetih godina prošlog stoljeća razvio Robin McKenzie, fizioterapeut sa Novog Zelanda. U svom radu primijetio je da kod nekih bolesnika istezanje kralješnice značajno olakšava bol i omogućava im brži povratak svakodnevnim aktivnostima. Fizikalna terapija i vježbe se koriste kako bi se „centralizirala“ bol odnosno kako bi se bol prisutna na ekstremitetima ( ruka, noga )  „prebacila“ na leđa. Bol u leđima je kod većine bolesnika podnošljivija od boli u ruci ili nozi. Teorija metode se zasniva na pristupu da centraliziranje boli dopušta liječenje uzroka, a ne simptoma.

GLAVNO NAČELO MCKENZIE METODE

Glavno načelo McKenzie metode se zasniva na tome da je sudjelovanje pacijenta u liječenju najbitnije, te da su samoozdravljenje i samoliječenje važniji u liječenju boli i rehabilitaciji. Ne koriste se pasivne metode kao što su toplina, hladnoća, ultrazvuk, struje, lijekovi ili injekcije.

DUGOROČNI CILJ MCKENZIE METODE

Dugoročni cilj McKenzie metode je naučiti pacijenta koji ima bolove u vratu i/ili leđima kako da se sam liječi i upravlja boli pomoću vježbi i ostalih strategija. Ostali ciljevi uključuju: brzo smanjenje boli, povratak svakodnevnim aktivnostima; smanjiti rizik od ponovne boli ( izbjegavati bolne podražaje i kretanje ); smanjiti broj odlazaka liječniku; naučiti vježbe za leđa.

Pomicanje boli sa ekstremiteta na kralješnicu neće se dogoditi kod svih pacijenata. McKenzie metoda je osmišljena kako bi pomogla pacijentima kojima se bol može centralizirati.  Također kod pacijenata kod kojih je prisutna lumbalna spinalna stenoza ili osteoartritis vježbe istezanja kralješnice mogu pojačati bol.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima