vezivno-tkivna

Tehnika vezivno-tkivne masaže

Vezivno-tkivna masaža (VTM) je manipulativna tehnika koja isteže vezivno tkivo, vraća mobilnost dermisu i hipodermisu te pridonosi oblikovanju kolagena.

Fiziološki učinci VTM su poboljšanje opće i lokalne cirkulacije, poboljšanje općeg i lokalnog metabolizma, opuštanje mišića na tretiranom dijelu, povećanje zglobne pokretljivosti , poboljšanje posture i preko središnjeg živčanog sustava izazivaju se reakcije u udaljenim organima, npr. smanjenje boli.

Prije početka tretmana VTM potrebno je pronaći zone u kojima je prisutan povišen tonus mišića, kao i zadebljanja tkiva. VTM se izvodi palcem, kažiprstom i srednjim prstom, rubom šake i pritiskom proksimalnih interfalangealnih zglobova.

Da bi se postigao željeni podražajni učinak, na tkivo je potreban određeni pritisak na kožu.  Osim pritiskom, površinsko i dubinsko djelovanje reguliramo i kutem pod kojim djelujemo na tijelo – polažemo ruku koso, okomito ili uz tijelo pacijenta. Oboljela tkiva obrađuju se prvo površinski, a zatim dubinski. Obrade VTM najbolje se podnose od kaudalnog prema kranijalnom.

KOŽNA TEHNIKA – Blagi pritisak na kožu koji se postepeno pojačava, a zatim ponovno smanjuje. Ruke terapeuta kreću se zajedno, istovremeno. Koristi se kao uvodna tehnika ( na početku masaže), kao tehnika kojom smirujemo izuzetno bolne podražaje tijekom masaže, kao završna tehnika (na kraju masaže) i u obradi lica.

POTKOŽNA TEHNIKA – Jači pritisak i veći nagib prstiju naspram kože što omogućava djelovanje na dublje strukture vezivnog tkiva (potkožno tkivo). Intenzitet pritiska ovisi o oštećenju, što je oštećenje tkiva veće, veća mora biti i jačina pritiska. U slučaju obrade većih površina trajanje masaže se skraćuje.

FASCIJALNA TEHNIKA – Najsnažniji pritisak kojim djelujemo na najdublje strukture vezivnog tkiva. Zahvati se provode ispruženim prstima okomito položenim u odnosu na tijelo pacijenta, rubom šake ili proksimalnim interfalangealnim zglobovima.

Pokreti u VTM su: glađenje, dugi potezi, kratki poprečni potezi, kratki kosi potezi, lepezasti potezi, zrakasti potezi i bimanualno istezanje. Intenzitet pritiska ovisi o dijagnozi, osobnosti pacijenta i tehnici VTM koju primjenjujemo. Svaki od pokreta ponavlja se 2-3 puta ovisno o tretmanu, duljini tretmana, dijagnozi pacijenta i podnošljivosti osobe na intenzivniju masažu. Najbolji rezultat se dobiva tretmanom od 8-12 VTM. Tretmani se mogu provoditi svaki ili svaki drugi dan prije tretmana kineziterapije.

Indikacije za primjenu VTM: degenerativne bolesti kralježnice, cervikocefalni sindrom, cervikobrahijalni sindrom, lumbosakralni sindrom, prevencija cirkulatornih smetnji, prevencija nastanka dekubitusa, CVI (poboljšanje cirkulacije, prevencija dekubitusa, podražajna terapija), glavobolje migrenskog tipa, epikondilitis, sindrom bolnog ramena, atrofija mišića.

Kontraindikacije: febrilna stanja, krvarenja, madeži nepoznate etiologije, tumori i tumori s metastazama, trudnoća, osteoporoza, zarazne bolesti.

Podijelite s prijateljima