trigger point

Trigger point metoda liječenja boli

Sve je više dokaza da su mnoge bolne tegobe ili miofascijalne bolove odgovorne trigger pont točke. Trigger pont točke su vrlo bolni tvrdi čvorići u poprečno-prugastim mišićima. Trigger point točka je bolna na pritisak i može dovesti do  reflekşnog bola i motoričke disfunkcije na udaljenim područjima od same točke..

U klinikama za bol  širom svijeta je otkriveno da su Trigger point točke primarni uzrok bolova u gotovo 75 % pacijenata koji imaju akutne ili kronične bolove.

Lijekovi protiv bolova su najčešći izbor i liječnika i pacijenata kada osjete bol u nekom dijelu tijela. Suzbijanje bola lijekovima za bol daje nam iluziju da se bolest izliječila - dok u stvarnosti samo maskiraju problem. Najčešće bol, poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, je upozorenje i zaštitni odgovor na prekomjernu upotrebu mišića ili mikrotrauma u mišićima. Bol nam govori da nešto nije u redu i da je treba ukloniti. Nije dobro lijekovima za bol ubiti glasnika i ignorirati poruku. Bol je najčešće glasnik ili simptom, a ne sama bolest. Liječenje mora biti usmjereno na uzrok boli.

Bol uzrokovana Triger točkama

Trigger point točke mogu uzrokovati: glavobolje, bolove u vratu i čeljusti, križobolje, bolove u vratu i ramenu, rukama i nogama, smrznuto rame, teniski lakat, simptome sindroma karpalnog tunela,

Također mogu biti uzrokom različitih problema kao što su bolovi u ušima, vrtoglavica, mučnina, žgaravica, lažni bol u srcu, srčana aritmija i genitalna bol. Trigger ili točke okidači u mišićima također mogu uzrokovati kolike kod beba i mokrenje u krevet kod starije djece, a mogu biti i uzrok lošeg držanja. One mogu biti  uzrok boli i začepljenja sinusa. Trigger točke mogu igrati ulogu u kroničnom umoru i smanjenoj otpornosti na infekcije. I zato  trigger točke odgovorne za dugotrajnu bol i invaliditet koji čini se da nemaju lijeka, mogu uzrokovati depresiju.

trigger point

Znanstveni dokazi

Naše znanje o Trigger ili okidačkim  točkama,  dolazi iz istraživanja moderne – konvencionalne zapadne medicine. Trigger točke se mogu opipati prstima. One emitiraju karakteristične električne signale koji se mogu mjeriti osjetljivom elektroničkom opremom.  Većina onoga što se zna o trigger točkama vrlo je dobro dokumentirano u stručnim radovima pod nazivom Myofascial Pain and Dysfunction i The Trigger Point Manual (Janet Travell i David Simons).

Travell i Simons opisuju Trigger točke kao mali čvorić nastao zbog lokalne kontrakcije u mišićnom tkivu. Trigger točka utječe na mišić tako što ga drži zategnutim i slabim. U isto vrijeme Trigger točka  održava čvrstu kontrakciju na mišićnim vlaknima koja su izravno povezana s njom. Te točke su bolne na dodir a bol se širi duž mišića, grupe mišića, fascije, tetive i na zglobove. Stalna napetost u vlaknima same okidačke točke ograničava cirkulaciju u tom području. Posljedično dolazi do nakupljanje nusproizvoda metabolizma,. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari u mišiću u kojem se nalazi trigger točka ona ostaje u mišiću mjesecima ili čak godinama osim ako se jednom od trigger matoda ne ukloni.

Trigger point terapija

Problemi koje uzrokuju Trigger točke mogu se iznenađujuće lako liječiti Trigger point manualnom tehnikom.

trigger point

Vrijedan medicinski napredak u liječenju boli uzrokovane Trigger točkama možemo zahvaliti mnogim autorima koji su znanstveno istraživali uzroke i metode liječenja te pojave. Nakon što znate gdje se nalaze trigger točke u pojedinom mišiću i kada ih iskusan terapeut pronađe palpacijom – pristupa se deaktivaciji trigger točaka na nekoliko načina. Značajno olakšanje simptoma često dolazi u samo nekoliko minuta. Većina problema može biti eliminirati u roku od tri do deset terapija. Čak se i trajna kronična stanja mogu izliječiti za samo šest tjedana. Broj tretmana bi mogao biti i veći kod osoba koje pate od fibromialgije, kroničnog umora ili imaju rašireni miofascijalni bolni sindrom, ali čak i oni mogu doživjeti kontinuirani napredak i imati istinsku nadu u značajno poboljšanje njihovog stanja.

Triger point tehnika djeluje tako što postižu tri stvari:

  • Raskida se kemijska i neurološka povratna sprega koja održava kontrakciju mišića;
  • povećava se cirkulaciju krvi i limfe koja je bila ograničena kontaktiranim tkivom; i
  • izravno se proteže čvorovna mišićna vlakna okidačke točke.
trigger point

Svaki se Trigger point terapeut služi ilustriranim priručnikom u kojem su u svakom mišiću označene trigger point točke i s nekoliko hvatova za deaktiviranje trigger točaka. Posebna  je važno da terapeut poznaje smjer širenja i lokaciju projekcije boli svake pojedine trigger točke. Poteškoća u liječenju Trigger točaka je u tome što one obično šalju bol na udaljeno mjesto. Većina konvencionalnih tretmana boli temelji se na pretpostavci da se uzrok boli može i treba naći na mjestu boli. Ali trigger točke gotovo uvijek šalju bol na udaljeno područje.  Prema Travellu i Simonsu, konvencionalni tretmani za bol tako često ne uspijevaju jer se fokusiraju na samu lokaciju boli.

Tehniku Trigger point možete naučiti u Učilištu Lovran. Voditelj tečaja je iskusni Ivan Didović, mag.fizioterapije

Podijelite s prijateljima