mindset

Uklonite stresne misli uz progresivno mišićnu relaksaciju

O progresivno mišićnoj relaksaciji uvodno smo govorili u posljednjem tekstu, a sada će više biti riječi o  fukciji, točnije, načinu kako PMR postiže oslobađanje od štetnih i negativnih misli, a onda i zdravstvenih tegoba koje dolaze zbog nagomilanog stresa.

NAPETOST I OPUŠTENOST

Kod izvođenja ove tehnike smjenjuju se napetost i opuštenost, u fazi napetosti uključen je simpatički autonomni živčani sustav, a u opuštenosti parasimpatički. Prvi je odgovoran za pripremu tijela za aktivnost, a drugi za njegovo opuštanje. Jako je važno što se u PMR-u ova smjena uvježbava. Problem je naime u tome što živimo u stresnim vremenima, uznemirujuće misli nas preokupiraju, strahovi, ljutnja ili tuga ponekad razaraju. I kada bismo racionalno mogli reći da ne postoji valjani razlog za to jer trenutno nismo ugroženi, naše nas misli i negativne projekcije održavaju u stresnom stanju. PMR nas uči prepoznati tu napetost i ukloniti je.

KAKO NAS OPUŠTA?

U fazi opuštanja uključuje se i Nervus vagus, deseti kranijalni živac o kojemu je već bilo riječi vezano uz tehnike disanja. Vagus usporava frekvenciju srca, potiče lučenje enzima za probavu, brine za pravilan rad crijeva, stimulira mimiku lica, uljuđenu verbalnu komunikaciju, rad mu je povezan sa etičkim osjećajima,  empatijom, volontiranjem, suradnjom i stvaranje dobrobiti za druge ljude.

Povezan je sa osjećajima povjerenja i majčinskog instinkta jer kod njegove aktivacije dolazi do lučenja hormona oksitocina. Prakticiranjem PMR-a muškarci postaju brižni roditelji i partneri (ako već nisu). Općenito dolazi do poboljšanja emotivnog, mentalnog i psihičkog stanja osobe, porasta samopouzdanja kao i memorije i koncentracije.

NAUČITE TEHNIKU

PMR provode stručni i educirani voditelji: zdravstveni djelatnici, fizioterapeuti, radni terapeuti, psiholozi, kineziolozi kao i educirani djelatnici fitness centara i wellnessa  sa osnovnim znanjem o  anatomiji i fiziologiji čovjeka.

U Učilištu Lovran može se pohađati tečaj za Voditelja PMR-a ili za Voditelja psihofizičke relaksacije u čijem je programu i mišićna relaksacija. PMR se može naučiti i na tjednim treninzima yoge u Laurani spa te nakon savladavanja samostalno prakticirati u svom domu.

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Podijelite s prijateljima