sauna ljudi

Upoznajte pravila sauniranja

Upoznajte pravila sauniranja kako biste iskoristili sve dobrobiti za Vaše zdravlje i opuštanje.

Prilikom usluge sauniranja imate pravo na opremu koja se sastoji od ogrtača ili plahte, ručnika i papuča, koje se oblače prije ulaska u sauna oaze. Prije samog korištenja saune raspitajte se ili pročitajte pravila sauniranja i kućni red (link na članak Kućni red u saunama) ili pravila ponašanja u saunama:

  1. Higijensko tuširanje  – prije ulaska u saunu obavezno se istuširajte koristeći šampon ili sapun kako biste skinuli nečistoće i masnoću s kože i tako se brže i lakše znojili u sauna kabini
  2. Zagrijavanje stopala – prije ulaska u  saunu zagrijte vaša stopala ispod mlaza vruće vode ili namakanjem stopala u Kneipp koritima s vrućom vodom. Na taj način izbjegavate šok od visoke temperature i šaljete informaciju u centar za termoregulaciju koji već prije ulaska u saunu širi krvne žile
  3. Sušenje kože – prije ulaska u finsku ili suhu saunu obrišite kožu nakon tuširanja, jer ćete se tako brže početi znojiti
  4. Boravak u sauni – u finskoj sauni prosječno se boravi u jednom ulasku 15 min, a u parnoj i bio sauni i do 30 min. U finskoj sauna kabini najprije sjednite na najnižu klupu, a potom u ležeći položaj na drugu ili treću klupu. U parnoj kupelji prije sjedanja isperite vodom iz Kneipp crijeva keramičku ili kamenu klupu iz higijenskih razloga  i zbog rashlađivanja klupe.
  5. Izlazak iz saune – prije izlaska iz saune na kratko sjednite na prvu klupu kako biste izbjegli vrtoglavice zbog proširenih krvnih žila.
  6. Poslije izlaska iz saune – kratko prošećite po prostoru sauna oaze
  7. Rashlađivanje – tuširajte se pod mlazom prohladne ili mlake vode tako da polijevanje započnete od  desne pa lijeve noge do struke – zatim desna ruka do ramena, lijeva ruka, leđa, trbuh, prsa, vrat te na kraju lice i glava.
  8. Odmor – odmarajte se na ergonomskim ili horizontalnim ležaljkama, onoliko vremena koliko ste proveli u sauna kabini. Za vrijeme odmora uzimajte tekućinu i voće kako biste nadoknadili gubitak tekućine i elektrolita koje ste izgubili znojenjem.
  9. Ponovno rashlađivanje – ponovite rashlađivanje ukoliko se za vrijeme odmora pojavi znojenje ili drhtavica i to toplo – hladnom kupkom stopala. Znojenje i drhtavica su normalna reakcija tijela dok se oslobađa nakupljene topline zbog boravka u vrućim sauna kabinama.

Sljedeći navedena pravila sauniranja – poslije boravka u saunama osjećat ćete se osvježeno, odmoreno, vitalnije, boljeg općeg raspoloženja  i zdravije.

Autor:  Jelica Popić – ravnateljica 

Objavljeno na portalu www.wellness.hr 

Podijelite s prijateljima