smanjenje bolova u vratu

Vježbe za smanjenje bolova u vratu

Ako patite od bolova u vratu i ramenima preporučeno je izvoditi vježbe jer redovitim vježbanjem možete ublažiti i otkloniti ukočenost i bol, ojačati mišiće i povećati stabilnost te povećati fleksibilnost i kondiciju.

Ako bol traje duže vrijeme, nedostatak nekih pokreta može dovesti do slabosti mišića. Samim time, povećane su šanse od ozljeda u budućnosti. Važno je da što prije započnete sa vježbanjem.

Ako bolovi u vratu i ramenima ometaju vaše svakodnevne aktivnosti, tražite od vašeg liječnika uputnicu za pregled kod fizijatra. Fizioterapija vam može pomoći u kontroli bola, povećati snagu mišića i fleksibilnost. Fizioterapeut vam može pružiti različite tretmane te vam pomoći u razumijevanju problema i vraćanju uobičajenim aktivnostima.

PREGIBANJE VRATA

Savijte glavu naprijed, tako da bradom dotaknete prsa. Lagano zategnite mišiće vrata i zadržite 5 sekundi. Vratite se u početnu poziciju i ponovite 5 puta.

PREGIBANJE U STRANU

Nagnite glavu u stranu prema ramenu. Blago zategnite mišiće vrata i zadržite 5 sekundi. Polako se vratite u početnu poziciju i ponovite na suprotnu stranu. Ponovite 5 puta na obje strane.

ROTACIJA VRATA

Rotirajte glavu u stranu tako da vam pogled ide preko ramena, držeći bradu na istoj visini. Lagano zategnite mišiće vrata i zadržite 5 sekundi. Polako se vratite u početnu poziciju i ponovite na suprotnu stranu. Ponovite 5 puta na obje strane.

ISTEZANJE VRATA

Držeći tijelo uspravno, polako povlačite bradu prema naprijed, tako da istegnete mišiće vrata. Lagano zategnite mišiće vrata i zadržite 5 sekundi. Zatim povlačite bradu prema natrag i zadržite 5 sekundi. Ponovite 5 puta.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima