Promocija oralnog zdravlja

Zdravstvena edukacija i promocija oralnog zdravlja

Promocija oralnog zdravlja je fraza kojom se može opisati i predočiti bilo koja radnja ili aktivnost kojoj je glavni cilj povećanje kvalitete zdravlja usne šupljine među populacijom. Radnje koje se u tu svrhu provode su preventivne i edukacijske. Preventivne aktivnosti podrazumijevaju kontinuiran razvoj terapije i edukacije kojima bi se smanjile bolesti, ali i promijenilo ponašanje pojedinca prema oralnom zdravlju. Edukacijske aktivnosti usmjerene su informiranju i educiranju pojedinca prikazivanjem zdravih i ispravnih načina očuvanja oralnog zdravlja. Zanimljivo je da način na koji neki pojedinac doživljava i vidi svoje oralno zdravlje ovisi o njegovom karakteru, općem stanju i podložnosti stresu. Doživljavanje određenih simptoma oralnih stanja i bolesti određeno je  mjestom i društvom u kojem se pojedinac nalazi. (1)

Promicanje oralnog zdravlja iznimno je bitno jer loša oralna higijena i oralno zdravlje ukupno mogu utjecati na kvalitetu života. To znači da bolesti usne šupljine mogu smanjiti zadovoljstvo vlastitim životom u istoj mjeri kao i bolesti nekog drugog sustava. Glavne aktivnosti koje su usmjerene na promociju oralnog zdravlja su stvaranje pogodnog medija, odnosno okruženja za provedbu planova i edukacija, politika javnog zdravstva, društvene akcije i samorazvoj.

Promjenom vlastitog ponašanja uvelike se može kontrolirati, ali i umanjiti rizik od pojave neke bolesti usne šupljine. Edukacijom, promo materijalima i radionicama se pokušava pojedincu prikazati i ponuditi mogućnost da promjeni sebe i svoj način života. Edukacijom se pojedinca usmjerava na ono što je dobro i ispravno.

Izvor: Marijana Pavlović , Završni rad iz predmeta Prevencija u dentalnoj medicine polaznice programa prekvalifikacije Dentalana Asistentica u Učilištu Lovran.

Podijelite s prijateljima