Ručna limfna drenaža: Indikacije i kontraindikacije

Ručna limfna drenaža je terapijska tehnika koja ima za cilj poboljšati protok limfe i međustanične tekućine u tijelu. Ova tehnika se koristi u tretmanu različitih patoloških stanja. Nema mnogo kontraindikacija za primjenu ručne limfne drenaže, što je čini korisnom za širok spektar stanja.

Osim ovih općih kontraindikacija, postoje i posebne kontraindikacije za različite vrste ručne limfne drenaže, kao što su drenaža vrata i abdomena. Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije primjene ove terapije kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Evo nekoliko primjera indikacija i kontraindikacija za ovu terapiju:

Indikacije za ručnu limfnu drenažu:

 1. Limfedem i lipedem: Ručna limfna drenaža se koristi za tretiranje oticanja uzrokovanog limfedemom i lipedemom. Ova terapija pomaže poboljšati cirkulaciju limfe i smanjiti oticanje.
 2. Flebo-limfostatički edem: Ova terapija je korisna i za napredni venski edem kombiniran s limfedemom.
 3. Dugotrajni ožiljci i zadebljanja kože: Drenažne tehnike se primjenjuju kako bi se ublažili dugotrajni ožiljci i zadebljanja kože.
 4. Povećanje imuniteta: Ručna limfna drenaža može pomoći u jačanju imuniteta u zahvaćenim ekstremitetima.
 5. Posttraumatski i postkirurški edem: Ova terapija se koristi i za tretman edema koji se javlja nakon traume ili kirurških zahvata, kao što su face lifting, liposukcija ili operacije grudi.
 6. Ostala stanja: Ručna limfna drenaža se također može koristiti za olakšavanje migrena, glavobolja, sinusnih glavobolja, te kod stanja kao što su sklerodermija, kronični umor, fibromialgija, opća relaksacija te detoksikacija kože i površinskih fascija.

Kontraindikacije za ručnu limfnu drenažu:

 1. Akutne infekcije: Terapija se ne smije primjenjivati ako pacijent ima aktivne infekcije bilo koje vrste.
 2. Kardijalni edem: Osobe s kardijalnim edemom ne bi smjele primjenjivati ručnu limfnu drenažu.
 3. Maligne bolesti: Iako je primjena relativno ograničena, ručna limfna drenaža se ne preporučuje kod osoba s malignim bolestima.
 4. Bubrežna disfunkcija: Osobe s bubrežnom disfunkcijom trebaju izbjegavati ovu terapiju.
 5. Akutna duboka venska tromboza: Osobe s akutnom dubokom venskom trombozom ne bi smjele primjenjivati ručnu limfnu drenažu.

Ručna limfna drenaža može biti korisna terapijska tehnika za različita stanja, ali treba je primjenjivati pažljivo i uz savjetovanje s medicinskim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost tretmana.

Ručna limfna drenaža je moćna terapijska tehnika koja može pružiti olakšanje i poboljšanje kvalitete života za osobe koje se suočavaju s različitim stanjima, uključujući oticanje, limfedem, ili druge zdravstvene izazove.

Kvalitetna obuka i praksa su ključni za sigurnu i učinkovitu primjenu ručne limfne drenaže.

Ako ste zainteresirani za učenje ručne limfne drenaže morate imate predznanja iz klasične medicinske masaža ili da ste zdravstveni djelatnik koji želi proširiti svoje znanje i vještine.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima