cupping

Što je zapravo Cupping?

Povijest Cupping terapije 

Najranije korištenje cupping  je zabilježio poznati taoistički filozof, alkemičara i travar, Ge Hong (281-341 p.n.e). Metoda je opisana u knjizi Priručnik - recepti za hitne slučajeve , u kojima su se čaše - zapravo životinjski rogovi koristili se za pražnjenje gnojnih rana - poznat po nazivu jiaofa , ili rog tehnika. 

U knjizi dinastije Tang, cupping je propisan za liječenje plućne tuberkuloze. U novije vrijeme, Zhao Xuemin, tijekom dinastije Qing, je napisao Dodatak Materi-i Medici , uključujući i cijelo poglavlje o "vatri jar Qi" ( huoquan Qi ) -  koristeći čaše od bambusa ili keramike, u ublažavanju glavobolje uzrokovane hladnim vjetrom  - BI sindrom. 

MODERNI cupping

Tijekom 20. stoljeća, uvedene su staklene ili plastične čaše .  Zrak se iz staklenih čaša može izvući paljenjem vatre namočene u alkohol ili svijeće.

Na kraju 20.stoljeća pojavile su se ventuze od plastičnih materijala sa otvorom na vrhu kroz koji se isisava zrak sa pumpom (u kompletu)

Ventuze se postavljaju fiksno na izabrane akupresurne točke  ili se vrši masaža najčešće duž meridijana.

U praksi koža ispod čašice se zacrveni ili promjeni boju - hematom. 

Kako bi se omogućilo lako kretanje/klizanje čaše po koži može se na kožu nanijeti ulja za masažu.

Cupping je drevna kineska metoda uklanjanja bolova u mišićima, uklanjanje toksina iz organizma i zatezanja kože pomoću takozvanih ventuza, odnosno vakuumskih čaša. Ova metoda prakticira se u kombinaciji s nekom od masažnih tehnika, ovisno o tome koja se problematika tretira. Cupping čaše apliciraju se na bolna mjesta te isisavanjem zraka iz istih stvara se vakuum, pomoću kojeg podižemo meko potkožno tkivo. Tako tretirano tkivo se momentalno jako prokrvljuje i postiže se izvrsna cirkulacija što uvelike olakšava razgradnju nakupina mliječne kiseline, čak i onih najtvrdokornijih.

Koje su blagodati tog tretmana i zašto ga sportaši često biraju?

– Sportaši su izloženi prilično velikim naporima što je veliki stres za organizam uslijed kojih nastaju tvrdokorne nakupine mliječne kiseline, a upravo cupping u kombinaciji sa sportskom masažom smanjuje povišeni mišićni tonus i reducira nepoželjne i bolne nakupine te omogućuje da efekt masaže bude dugotrajniji i duplo učinkovitiji. Osim kod sportaša, ova metoda primjenjuje se kod redukcije celulita i problema s tonusom kože, tretman bora gdje je pokazala izvrsne rezultate i vrlo brzo stekla veliku popularnost među pripadnicama nježnijeg spola.

Kome se tretman preporučuje, a kome ne?

Cupping se preporučuje svima koji žele brze rezultate, a nisu preosjetljivi na bol. Naime, ova metoda je prilično intenzivna pa može biti i malo bolna u početku tretiranja, pogotovo ako je stanje organizma zahtjevno. Kod problema s bolovima u leđima i vratu preporučuje se gotovo svima: izuzetak su akutna i kronična oštećenja živaca ili same kralježnice gdje se mora dobiti odobrenje liječnika. Kada je u pitanju tretiranje celulita, izbjegavamo tretirati iznimno osjetljive i jako tanke tipove kože koje su sklone popucalim kapilarama. Nije nemoguće, ali se u tim slučajevima radi strogo lokalizirano.

Koristi se u tretmanima bolnih sindroma: lumbaga, bolnog vrata, ramena, lakta, koljena, vrtoglavica, bolova u trbuhu, noćnog mokrenja .

Koliko se ljubičaste masnice zadržavaju nakon tretmana i jesu li uvijek tako intenzivne?

– Prije svega treba napomenuti da su masnice posljedica iznimno jake prokrvljenosti na malom području, obzirom da se radi o podizanju mekog potkožnog tkiva. One nisu opasne kao hematomi i uglavnom se smanjuju što je terapija učestalija. Koliko će masnice biti jake, ovisi ponajprije o kvaliteti kože i tkiva, o njihovoj prirodnoj prokrvljenosti kao i o intenzitetu tretmana. Upravo zato, ovaj tretman kod naših klijenata omiljen je u jesensko-zimskom periodu kada je u pitanju celulit i zatezanje kože, dok se kod leđa radi kroz cijelu godinu.

Tečaj Cupping masaže i drugih metoda Tradicionalne kineske medicine

Fizikalne metode  TKM medicine su: Tui na kineska masažaTui na terapijaCupping masaža,   Refleksna masaža stopala,   Akupunktura i Laser Akupresura .                                                      

Organiziramo vrhunske edukacije - tečajeve  iz područja Tradicionalne kineske medicine koje vodi  dr. Milenko Ristić – specijalist TKM koji se školovao i radio u Kini i Srilanci,  suosnivač je tvrtke Beladona koja je školovala tisuće polaznika iz područja Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije (od 1988).
Na tečaju Cupping  masaže naučiti ćete provesti cupping terapiju za različita bolna stanja. Nakon završetka dobiva se  Certifikat o završenom tečaju Cupping masaža.

Podijelite s prijateljima