pilates i joga

Terapijski učinak pilatesa i joge kod križobolje

Tjelesna aktivnost efikasno zamjenjuje brojne lijekove a nijedan poznati lijek ne može adekvatno zamijeniti liječenje križobolje individualno doziranim vježbama pilatesa i joge.
Faktori koji određuju tjelesnu sposobnost kao i ukupno zdravlje pojedinca su: kardiorespiratorna izdržljivost (aerobna), mišićna snaga i izdržljivost, fleksibilnost, tjelesna konstitucija, motorna koordinacija.
Psihofizičkom zdravlju svakog čovjeka značajno doprinose fizičke aktivnosti i forme vježbanja za zdravlje koje se mogu podijeliti u slijedeće kategorije:
– vježbe snage,
– vježbe istezanja,
– vježbe kardio-respiratorne izdržljivosti,
– svakodnevne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta
Programirana individualno dozirana tjelesna aktivnost predstavlja: planiranje vrste aktivnosti, intenzitet, trajanje, intervale u skladu s individualnim sposobnostima ali  i sklonosti pojedinca.

Križobolja uzrokovana nekretanjem

Iako svaka  križobolja ima više  mogućih uzroka, ipak je bol u leđima ponajviše simptom disfunkcije muskuloskeletnog sustava.

Disfunkcija koštano mišićnog sustava se javlja kod ljudi koji se nedovoljno kreću, previše sjede, stoje ili rade u nepravilnom i prislinom položaju tijela. Naime u tim položajima tijela  dolazi do ponavljajućih mikrotrauma i „ozljede“ na mišićnim vlaknima, zglobovima i hrskavicama, što rezultira hipotonijom i atrofijom mišića, lošim držanjem i pojavom bolova u križima.

U kreiranju posture (držanja tijela)  sudjeluju duboki (intrinzični) mišići i površni (ekstrinzični) mišići.  Bolesnici s križoboljom pokazuju promjene u funkcionalnim ulogama mišića u oba osnovna mišićna sistema. Rezultat je nebalansirana aktivnost između dva sistema što se odražava promijenjenim odgovorom motorne kontrole na poremećaj i na organiziranje poravnanja tijela,

Terapija križobolje vježbanjem pilatesa i joge

Terapijski pristup podrazumijeva modificiranje simptoma do kojih dovodi sjedilački način života i nekretanje, jednostavnom prilagodbom na dnevne aktivnosti i terapijskim vježbama.

Terapijske vježbe pomažu ispravljati disfunkciju segmentalne motoričke kontrole, ponavljanjem koje dovodi do  “ucrtavanja” motoričkih obrazaca u središnji živčani sustav.

Nekoliko dobro svladanih pasivnih i aktivnih posturalnih aktivnosti plus nekoliko osnovnih vježbi motoričke kontrole (istezanje, ležanje na leđima uz rotaciju zdjelice, ležanje na leđima i podizanje zdjelice s jednim koljenom u fleksiji) često donosi bolji rezultat nego uzimanje lijekova za bolove i aparativna fizikalna terapija.

Vježbe s loptom podrazumijevaju kineziterapiju uz korištenje lopte promjera od 45-85 cm. Specifičnost vježbi na lopti je u tome što se tijelo bolesnika istovremeno nalazi na stabilnom podu i na labilnoj lopti te omogućavaju bolesniku veću mobilnost, te  proprioceptivnu kontrolu. Vježbe se izvode pažljivo, polako, bez boli i bez naglaska na snaženje mišića.

Vježbe na lopti mogu se provoditi i kao pilates vježbe, no pilates vježbe nisu isključivo vježbe na lopti.

Pilates metoda je cjelovit program mentalnog i fizičkog treninga čija su temeljna načela “koncentracija, kontrola, centriranje, disanje, usklađivanje pravilnog držanja, slijed, preciznost, izdržljivost i opuštanje”.  Cilj pilates vježbi je snaženje mišića i povećanje fleksibilnosti, te poboljšanje posture i ravnoteže.

Joga je oblik vježbi za “tijelo i um”. Najčešće prakticirana Hatha yoga, sastoji se od 3 integrirane sastavnice koje uključuju asane (položaji), pranayame (vježbe disanja) i meditaciju ili relaksaciju. Precizan mehanizam terapijskog učinka joge je nejasan, no smatra se da djeluje na smanjenje utjecaja fizičkih i mentalnih uzročnih čimbenika nespecifične kronične križobolje. Postoje dokazi o kratkoročnom i dugoročnom smanjenju boli u bolesnika s križoboljom koji su provodili joga vježbe.

Joga poboljšava kvalitetu života više nego uobičajene vježbe

PREPORUKA:

Terapijsko vježbanje treba provoditi pod vodstvom iskusnog i školovanog terapeuta, fizioterapeuta ili instruktora pilatesa i joge.

  • DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE: prema dijagnosticiranom inicijalnom stanju primjenjuju se kompleksni individualno dozirani programi pilatesa ili joge pod vodstvom stručnog trenera – instruktora pilatesa i joge koji određuje vrstu vježbe, dužinu, trajanje i intenzitet
  • TRAJANJE: neograničeno; ne postoje ograničenja u odnosu na spol i godine starosti.
  • NEOPHODNE SU POVREMENE KONTROLE I PROVJERE USPJEŠNOSTI TERAPIJE!!!
  • INDIKACIJE: Prevencija i liječenje križobolje i ostalih hipokinetskih sindroma kao osnovnog faktora rizika za križobolju i ostale poremećaje – bolne sindrome kralježnice i zglobova
  • KONTRAINDIKACIJE: Apsolutne kontraindikacije ne postoje; relativne kontraindikacije samo u kod težih infektivnih, metaboličkih, kardiopulmonalnih i cerebrovaskularnih poremećaja.
    INDIVIDUALNO DOZIRANE SELEKTIVNE VJEŽBE PILATESA I JOGE SU LIJEK
    KOJI POMAŽE NE SAMO KOD KRIŽOBOLJE VEĆ I KOD SVIH BOLESTI KOŠTANO MIŠIĆNOG SUSTAVA

Autor: Jelica Popić,dr.med., ravnateljica Učilišta Lovran-medical wellness akademije www.akademija.wellness.hr

 

Podijelite s prijateljima