7 stvari koje niste znali o Tui na kineskoj masaži

Tui na masaža sastavni je dio Tradicionalne kineske medicine, jedna je od najstarijih masažnih tehnika. U Hrvatskoj se Tui na masaža poučava od 1995. Učitelj Tui na kineske masaže je dr. Milenko Ristić, koji se školovao u Kini i Sri Lanki. U Učilištu Lovran-  Tui na kinesku masažu, Tui na terapiju, Cupping  masažu po principima TKM i Akupunkturu -  dr. Ristić poučava od već više od 20 godine.

  1. Što je zapravo Tui Na masaža?

Tui na masaža je metoda Tradicionalne kineske medicine koja koristi kineska taoistička načela u nastojanju da dovede osam načela zdravlja po principima tradicionalne kineske medicine u ravnotežu. Tui na maser koristi preko 30 različitih pokreta koji imaju za cilj dovesti u ravnotežu protok vitalne energije (Qi) kroz energetske meridijane,  uspostaviti pravilan odnos u organima i među Pet elemenata, ojačati tjelesni obrambeni Qi. 

Stoga, Tui na kineska masaža pripada grupi energetskih masaža. Ime joj dolazi od dvije riječi: tui znači "gurati" i na znači "podizati i stiskati i pritiskati".

  1. Kome se preporuča Tui na kineska masaža ?

Prvenstveno osobama koje imaju osjećaj „energije“ (manjak energije i vitalnosti) i osobama s  osjećajem „viška energije“ (hiperaktivni, napeti).

Tui na masaža opušta, ali i daje energiju. Glavna dobrobit Tui na masaže je što se fokusira na konkretan problem, bilo da se radi o akutnoj ili kroničnoj boli zglobova, mišića ili koštanog sustava. Ova tehnika je vrlo korisna u smanjenju bolova u vratu, ramenima, kukovima, leđima, rukama, trbušnim nogama, nogama i gležnjevima. Vrlo je učinkovita terapija za artritis, bolove, išijas i grčeve mišića. Druge prednosti ove masažne terapije uključuju ublažavanje poremećaja povezanih sa stresom  poput nesanice, zatvora, glavobolje i drugih poremećaja povezanih s probavnim, dišnim i reproduktivnim sustavom.

Najveća prednost tui na je to što se fokusira na održavanje ukupne ravnoteže s fizičkim i mentalnim zdravljem. Tui na masažna terapija postaje sve češća terapijska metoda zbog svoje usredotočenosti na specifične probleme, a ne na pružanje općeg tretmana.

  1. Koje se manualne tehnike koriste u Tui na masaži

Preko 30 različitih tehnika Tui na maser koristi ciljano u smislu tonifikacije i disperzije akupresurne točke i akupunkturnog meridijana. Tehnike mogu biti nježne ili prilično čvrste. Među pokretima je naravno i tehnika akupresure, ali i mnoge druge poput istezanja, trakcija, rolinga, tapkanja….
Tajna djelotvornosti Tui na masaže je zapravo u procjeni energetskog statusa na akupunkturnim ili akupresurnim točkama i meridijanima, a potom na izboru tehnika disprezije i tonifikacije.
 

  1. Usporedba Tui Na masaže s Shiatsu i drugim energetskim masažama

Tui na masaža se naziva kombinacijom Shiatsua—japanske tehnike rada na tijelu i akupresurne masaže. Slična Tui na je i Tajlandska masaža jer pomaže u otklanjanju blokada, otklanjanju nedostataka i ispravljanju neravnoteže u protoku energije. Za razliku od većine energetskih masaža, jedinstvena karakteristika  Tui na masaže je da se ne izvodi na podu već na stolu za masažu – direktno rukama terapeuta na tijelo uz vrlo malu količinu ulja za masažu.

  1. Po čemu se Tui Na masaže razlikuju od zapadnjačkih masaža?

Budući da se temelji na kineskoj medicini, Tui na se također prilično razlikuje od zapadnjačke masažne terapije. Za razliku od zapadnjačkih masažnih tehnika, Tui Na nadilazi mišiće, kosti i zglobove i radi s tijelom na dubljoj, energetskoj razini. Pri  Tui na masaži maseri palpacijom procjenjuju zastoje u protoku energije – te pokretima masaže utječu na protok i distribuciju te energije tijekom sesije.

  1. Koja je razlika između Tui na i Sportske masaže?

Malo je onih koji nisu impresionirani meteorskim usponom Kineza u međunarodnoj sportskoj areni. Naime, kineski sportaši Tui na masažu i Akupunktura redovito koriste kako bi stimulacijom tri točke na meridijanima Želuca, Slezene i Ren  (prednji srednji meridijan) – organizam uveli u stanje „prirodnog doppinga“ ili ekstremno povećali psihičke i tjelesne performanse za takmičenje.

Također je koriste i za liječenje ozljeda bez potrebe za zapadnim tretmanima kao što su fizioterapija, osteopatija i sportska masaža. Kineska medicina tvrdi da  većina sportskih ozljeda poput oštećenja mišićnih vlakana, miofascija ili tetiva - nastaje zbog toga što je sportaš energetski u defiitu ili suficitu ili nije energetski balansiran.

Tui Na kineska masaža je jedinstveno moćno sredstvo za liječenje svih vrsta problema koji se susreću u sportu.  Tui na masaža je stoga još učinkovitija od sportske masaže. Oporavak i povratak na punu kondiciju nakon terapije Tui na masažom - brži je nego kod zapadnjačkih terapija.

  1. Kako i gdje naučiti Tui na masažu ?

Tečajevi Tui na kineske masaže se održavaju 3-4  puta godišnje u Učilištu Lovran – medical wellness akademiji u Opatiji. Tečaj Tui na kineske masaže traje  5 dana. Pohađati ga mogu svi koji žele naučiti ovu jedinstvenu, tradicionalnu energetsku tehniku masaže.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima