pet elemenata

Teorija Pet elemenata u Tradicionalnoj kineskoj medicini  

Kinezi su smatrali da se energija materijalizira u pet osnovnih materijalnih formi – pet elemenata. Tradicionalna filozofska misao se temelji na teoriji da se sve što postoji na ovom svijetu (vidljivo i nevidljivo, materijalno i nematerijalno…) sastoji od pet elemenata tj. posjeduje značajke svih pet elemenata a pripada dominantno jednom od  njih.

Pet elemenata nastaje kao rezultat interakcije Yina i Yanga: vatra, zemlja, metal, voda i drvo.

Nazivi svakog od pet elemenata je metafora za njihove glavne karakteristike i funkcije: 

Drvo je simbol proljeća, rasta, rađanja energije.

Vatra je simbol ljeta, kulminacije Yana.

Zemlja je simbol pete sezone, kasnog ljeta (on najviše u sebi sadrži sve elemente).

Metal je simbol jeseni, znak kompaktnosti i koncentracije, simbol rada.

Voda je simbol zime, simbol kulminacije Yina.

Pet elemenata je jedinstvena cjelina – svaki pojedinac  posjeduje svih pet elemenata. Sve što postoji  je sadržano i raspoređeno u  pet elemenata. Što pripada pojedinom elementu tj. njegove osobine, uzroke i znakove poremećaja pojedinog elementa je bazirano  tisućljetnim istraživanjima i promatranjima procesa u prirodi, živom sustavu i uspoređivanjem s istim pojavama, stanjima i ritmovima u ljudskom organizmu.

Svaki  pojedinac ima karakteristike svakog pojedinog elementa. Svaki pojedinac ima svoju jedinstvenu energetsku konstituciju – koja ovisi o stanju njegove najjače „karike“ ili elementa koji to dobro stanje podržava.

Na temelju navedenih pojmova i podataka može se anamnezom zaključiti koji je element zaslužan za jedinstvenu energetsku konstituciju pojedinca.

U kojim se slučajevima primjenjuje kineska medicina?

Kineska medicina najčešće se primjenjuje u slučaju prevencije i  liječenja problema kralježnice i zglobova, kao što su problemi vrata, leđa, ruku, nogu, išijas, glavobolje, nesanice i sl. Pomaže kod problema dišnog sustava, alergija, probavnih problema, regulacije krvnog tlaka i cirkulacije, jačanja imuniteta, tj. oslobađanja i jačanja temeljne životne energije. Često je koriste sportaši za sanaciju ozljeda, ali i za uklanjanje bolova u mišićima, toksina iz organizma i zatezanja kože.

Koje su to metode i tehnike  koje možete naučiti i prakticirati tehnike kineske medicine?

Tradicionalna kineska medicina je razvila niz fizikalnih metoda i tehnika koje pomažu u balansiranju energetskog protoka, a time prevenciji bolesti i liječenju brojnih zdravstvenih poremećaja.

Prepreke u protoku energije mogu izazvati poremećaj u radu pojedinih organa i mentalnih funkcija s jedne strane, a s druge strane bolest bilo kojeg uzroka ima za posljedicu poremećaj u protoku energije.

Fizikalne metode  TKM medicine koje možete naučiti i prakticirati  su:  Tui na kineska masažaTui na terapija,  Cupping masaža Akupunktura i Laser  Akupresura.

Tečaj Tui na terapije uključuje teorijska znanja o Kineskoj tradicionalnoj medicini (TKM), postupak anamneze i fizikalnog pregleda po principima TKM - tehnikama palpacija, jezik i puls dijagnoze te izradu plana i odabira akupresurnih točaka i meridijana za tretman u kojem se kombiniraju tehnike: Akupresura, Tui na masaža, Moksa i Ventuza ili Cupping.

Podijelite s prijateljima