Ključni pokreti i strategije sportske masaže

Jedan od važnih elemenata u brzi za naše zdravlje, posebno nakon intenzivnog treninga ili natjecanja, je sportska masaža. Sportska masaža je tehnika  koja ne samo da pomaže ukloniti nagomilane štetne tvari, već i opušta mišiće, tetive, zglobove te pridonosi bržem oporavku organizma.

Otkrijte ključne pokrete i strategije sportske masaže, te saznajte kako se možete educirati i postati stručnjak iz ove masažne tehnike.

1. Trljanje i drenaža: ključni pokreti za ppuštanje mišića
Trljanje i drenaža su osnovni pokreti sportske masaže koji pomažu u eliminaciji nagomilanih toksina iz mišića. Ovi pokreti ne samo da potiču cirkulaciju krvi, već i olakšavaju eliminaciju metaboličkih ostataka, pridonoseći bržem oporavku tijela.

2. Dekontrakcija: pritisak za opuštanje spazma
Jedna od ključnih tehnika je dekontrakcija, koja uključuje pritisak na spazam ili hvatište mišića. Ovaj pokret izvodi se uz udah, pritiskanje uz otpor klijenta, čime se postiže dekontrakcija i relaksacija spazma.

3. Duboko nabiranje mišića: pokret dekontrakcije
Duboko nabiranje mišića sa oba dlana predstavlja učinkovit pokret dekontrakcije. Ovaj pokret skraćuje mišić, opuštajući ga i potičući brži oporavak.

4. Drenažni pokreti: usmjeravanje protoka limfe i krvi
Osim pokreta glađenja i trljanja, drenažni pokreti su ključni za poticanje protoka limfe i krvi. Otklanjanje viška tekućine i otpadnih tvari ubrzava proces regeneracije i olakšava tijelu da se brže oporavi nakon napornog treninga.

Kako postati stručnjak u sportskoj masaži?

Ako želite dublje razumijevanje i stručnost u području sportske masaže, razmotrite upisivanje na tečajeve i edukacije koje nude kvalificirani liječnici i fizioterapeuti. Tijekom ovih tečajeva, naučit ćete ne samo osnovne tehnike, već i razumjeti anatomiju tijela i specifičnosti sportskih ozljeda. Više o tečaju sportske masaže saznajte na linku   

Podijelite s prijateljima